Και ο τίτλος του μεγαλύτερου εξαγωγέα αυτοκινήτων στην Ευρώπη... πάει στη Τουρκία! | piperata.gr Skip to main content

Και ο τίτλος του μεγαλύτερου εξαγωγέα αυτοκινήτων στην Ευρώπη... πάει στη Τουρκία!

Η Τουρκία είναι ήδη μεγάλος εξαγωγέας προς την Ευρώπη οχημάτων που κατασκευάζονται στην εγχώρια αγορά από εταιρίες όπως οι Ford, Fiat Chrysler, Renault, Toyota και Hyundai

Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να παράγει έως 175.000 οχήματα ετησίως στο πλαίσιο του σχεδίου της για την κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων εξ ολοκλήρου στη χώρα, το οποίο παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν σήμερα, αναμένεται να φέρει επενδύσεις 22 δισεκ. λιρών (3,7 δισεκ. δολαρίων) σε βάθος 13 ετών.

Ο Ερντογάν υπογράμμισε στην τελετή παρουσίασης πως η Τουρκία έχει ως στόχο όχι μόνο να κυριαρχήσει στην εγχώρια αγορά, αλλά και να «πουλήσει» στο εξωτερικό. «Ένα όνειρο της Τουρκίας γίνεται πραγματικότητα», ανέφερε ο Ερντογάν προσθέτοντας πως «όταν δούμε αυτό το αυτοκίνητο στους δρόμους όλου του κόσμου θα έχουμε φτάσει στον στόχο μας».

Το σχέδιο για την παραγωγή αυτοκινήτου αποκλειστικά εγχώριας κατασκευής είναι εδώ και πολύ καιρό στόχος του Ερντογάν και του κυβερνώντος κόμματος ΑΚ προκειμένου η χώρα να εμφανιστεί ως σημαντική οικονομική δύναμη των αναδυόμενων αγορών.

https://twitter.com/anadoluagency/status/1210585857733910530

Έπειτα από την ομιλία του Ερντογάν παρουσιάστηκαν ένα κόκκινο SUV και ένα γκρι sedan με το σήμα TOGG που προέρχεται από την κοινοπραξία που τα κατασκευάζει.

Το μοντέλο των 200 ίππων, μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα από 0-100 χιλιόμετρα σε 7,6 δευτερόλεπτα ενώ εκείνο των 400 ίππων σε χρόνο 4,8 δευτερολέπτων.

Τα νέα αυτοκίνητα θα τεθούν προς διάθεση στο κοινό το 2022 και η αυτοκινητοβιομηχανία θα λάβει κρατική στήριξη.

Η Τουρκία είναι ήδη μεγάλος εξαγωγέας προς την Ευρώπη οχημάτων που κατασκευάζονται στην εγχώρια αγορά από εταιρίες όπως οι Ford, Fiat Chrysler, Renault, Toyota και Hyundai.

Το νέο πρόγραμμα, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο, θα λάβει κρατική στήριξη, όπως φοροαπαλλαγές, ενώ θα συστηθεί μια μονάδα παραγωγής στο κέντρο της αυτοκινητοβιομηχανίας στη Μπούρσα (Προύσα) της βορειοδυτικής Τουρκίας, σύμφωνα με προεδρική απόφαση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Πέντε μοντέλα του αυτοκινήτου θα παραχθούν από 4.000 και πλέον εργαζόμενους, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ενώ η κυβέρνηση έχει εγγυηθεί ότι θα αγοράσει 30.000 οχήματα έως το 2035.

Ο Ερντογάν αποκάλυψε για πρώτη φορά τα σχέδιά του τον Νοέμβριο του 2017 για να κυκλοφορήσει στην αγορά έως το 2021 ένα αυτοκίνητο που θα έχει κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου στην Τουρκία.

Η κοινοπραξία, που ονομάζεται Turkey's Automobile Initiative Group (TOGG), συστήθηκε στα μέσα του 2018 από πέντε βιομηχανικούς ομίλους: τον όμιλο Anadolu, τον BMC, τον όμιλο Kok, τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας Turkcell και τη Zorlu Holding, μητρική της εταιρίας κατασκευής τηλεοράσεων Vestel.Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV