Κώστας Ζαχαριάδης (ΣΥΡΙΖΑ): «Να μην κάνει ο Χρυσοχοΐδης τον μπαχαλάκη» | piperata.gr Skip to main content

Κώστας Ζαχαριάδης (ΣΥΡΙΖΑ): «Να μην κάνει ο Χρυσοχοΐδης τον μπαχαλάκη»

Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα, αλλά και «πιπεράτη» συνέντευξη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, παίρνει θέση για τα μεγάλα και σημαντικά ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας με αιχμή τα όσα γραφικά ζούμε καθημερινά με τα ΜΑΤ, τις αστυνομικές εφόδους και την αστυνομική (ακόμη και σεξιστική) βία.

Συνέντευξη στον ΣΩΚΡΑΤΗ ΛΑΔΟΠΟΥΛΟ

Ο κ. Ζαχαριάδης χαρακτηρίζει «μπαχαλάκη» τον ίδιο τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τονίζει με έμφαση πως σήμερα «η καταστολή μπορεί να συμβεί παντού, τυφλά και απροειδοποίητα, αναίτια και χωρίς πρόκληση» και υποστηρίζει πως όλα αυτά υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή.

Ο Κώστας Ζαχαριάδης, πάντως, αποτάσσεται κάθε σχέση με την βία, καθώς όπως λέει «η βία γεννάει βία» και  υποστηρίζει με σθένος για τα Εξάρχεια ότι πουθενά «δεν είναι ανεκτές απαγορευμένες ζώνες» και «κανείς δεν μπορεί να περιορίζει τις ελευθερίες και τα δικαιώματα κανενός».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σπεύδει να τονίσει προς την κυβέρνηση ότι «οι απεργίες και οι διαδηλώσεις δεν γίνονται από ένα καπρίτσιο για να ταλαιπωρήσουμε τον διπλανό μας αλλά για να διαδηλώσουμε ένα αίτημα…» στέλνοντας μήνυμα εν όψει των εξαγγελιών Μητσοτάκη για περιορισμό των διαδηλώσεων.

Ο ίδιος θεωρεί πολύ πιθανό, το πρόσφατο εγχείρημα ΚΙΝΑΛ και ΝΔ να εμπλέξουν Παπαγγελόπουλο και "Noor 1", να τους γυρίσει μπούμερανγκ, ενώ θεωρεί απολύτως ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη  συνδέεται με ισχυρά επιχειρηματικά και μιντιακά συμφέροντα.

Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όμως, δεν διστάζει και να ασκήσει «εσωτερική» κριτική στο κόμμα του, ζητώντας «ιδεολογικό βάθος» στη διεύρυνση που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και «καλύτερη στόχευση» για τα νέα στελέχη που θέλουν να κάνουν κόμμα, σπίτι τους…

Κι όλα αυτά, αποκλειστικά στα PIPERATA.GR

 • Όταν παίρνετε μέρος σε πορεία ή συγκέντρωση διαμαρτυρίας, νιώθετε ασφαλής; Θεωρείτε απίθανο να δεχτείτε κάποιο χτύπημα ή προπηλακισμό από αστυνομικούς των ΜΑΤ;

«Τους τελευταίους μήνες υπάρχει σίγουρα μεγαλύτερη ένταση, η οποία πολλές φορές μεταφράζεται σε ανασφάλεια. Δεν είδατε τι συνέβη στην οικογένεια του φιλήσυχου κ. Ινδαρέ; Μπορεί αυτός ο άνθρωπος να αισθάνεται ασφαλής;

Αυτό που μας ανησυχεί σε συλλογικό επίπεδο είναι η αύξηση των περιστατικών ακραίας αστυνομικής αυθαιρεσίας. Η καταστολή μπορεί να συμβεί παντού, τυφλά και απροειδοποίητα, αναίτια και χωρίς πρόκληση, όπως είδαμε στο Κουκάκι, όπως έχουμε δει και σε άλλες περιπτώσεις.

Η κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να απομονώσουν τα ακραία στοιχεία στους κόλπους της αστυνομίας, που πλήττουν συνολικά την αξιοπιστία του σώματος.  Η κατάσταση μπορεί και πρέπει να αποσυμπιεστεί. Η όξυνση υπονομεύει την κοινωνική ειρήνη και την ομαλότητα που τόσο την έχουμε ανάγκη μετά από την περιδίνηση της κρίσης».

 • Τι πιστεύετε (ή ξέρετε) ότι έχει αλλάξει στην αστυνόμευση επί κυβέρνησης ΝΔ σε σχέση με την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;

«Η αστυνομία υπάρχει για να εμπεδώνει το αίσθημα της ασφάλειας και να διασφαλίζει την κοινωνική ειρήνη και σταθερότητα.  Επί διακυβέρνησής μας προσπαθήσαμε να διαφυλάξουμε αυτό το ρόλο της αστυνομίας.

Και αυτό απαιτούμε τουλάχιστον από τη σημερινή κυβέρνηση: Να σέβεται τα δικαιώματα των πολιτών, να μην κάνει ο κ. Χρυσοχοίδης τον "μπαχαλάκη", να νιώθουν οι πολίτες ασφάλεια, όχι ανασφάλεια και τρόμο από την εργαλειοποίηση της αστυνομίας για την εξυπηρέτηση του δόγματος «νόμος και τάξη», που δεν υπηρετεί ούτε τον νόμο αλλά ούτε την τάξη, μετατρέπεται σε «τρόμος, πάταξη και αναταραχή».

 • Θεωρείτε ότι στα Εξάρχεια μπορεί κάποιος να πάει άφοβα για καφέ; Ακόμη κι ένας αναγνωρίσιμος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας; Θεωρείτε δικαιολογημένη την «λαϊκή αντίδραση», ακόμη κι όταν περιλαμβάνει ήπιες ή λιγότερο ήπιες μορφές βίας;

«Όλοι οι βουλευτές, όλων το κομμάτων πρέπει να μπορούν να πάνε σε όλες τις γειτονιές της χώρες. Δεν είναι ανεκτές απαγορευμένες ζώνες. Σε ζητήματα ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών είμαι αυστηρός, κανείς δεν μπορεί να περιορίζει τις ελευθερίες και τα δικαιώματα κανενός.

Δεν δικαιολογώ καμία μορφή βίας. Θεωρώ ότι η βία γεννά βία και μπαίνουμε σε έναν φαύλο κύκλο που ευνοεί πάντα τον ισχυρό που μπορεί να ασκήσει βία κάθε μορφής. Η βία έχει και χαρακτήρα «παιδαγωγικό», «διαπαιδαγωγεί» και αυτόν που την ασκεί και αυτόν που την υφίσταται.

Γι’ αυτό την απορρίπτω κάθετα, για αυτό την καταδικάζω απ’ όπου κι αν προέρχεται, γι’ αυτό την αποστρέφομαι ότι μορφή κι αν έχει, γι’ αυτό θέλω να καταπολεμηθούν τα αίτια που γεννούν τη βία».

 • Υπάρχει κάτι που σας «τρομάζει» στην διαφαινόμενη «νέα στάση» μέρους της αστυνομίας έναντι των πολιτών; Τι μπορεί να πυροδοτήσει ενδεχόμενη αστυνομική αυθαιρεσία και υπερβολές στην αντιμετώπιση νέων που διαμαρτύρονται για την κυβερνητική πολιτική;

«Να είμαστε σαφείς, η ίδια αστυνομία που ήταν πριν έξι μήνες, είναι και σήμερα. Δεν έχουμε πρόβλημα ούτε με την αστυνομία, ούτε με τους αστυνομικούς. Έχουμε πρόβλημα με αυτούς που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την αστυνομία για να πυροδοτήσουν το πολιτικό κλίμα, για επικοινωνιακούς ή άλλους σκοπούς.

Η βία γεννά βία και αυτό με προβληματίζει. Η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου πρέπει να λάβει τα μέτρα της γιατί έχει χάσει πλήρως τον έλεγχο. Η αύξηση των κρουσμάτων αστυνομικής αυθαιρεσίας και καταστρατήγησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών αρχών του Συντάγματος προκαλούν τεράστιο προβληματισμό και ανησυχία.

Όσο κάνει πως δεν τα βλέπει η πολιτική ηγεσία, όσο αγνοεί την πραγματικότητα, τόσο θα εκτραχύνεται το κλίμα».

 • Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να περάσει νόμο για περιορισμό των διαδηλώσεων, αλλά και «κανόνες» στην απεργία των εργαζομένων στα μέσα μεταφοράς. Θεωρείτε πως γι’ αυτό φταίνε και κάποιοι συνδικαλιστές που οργάνωσαν «υπερβολικές» μορφές κινητοποιήσεων και ταλαιπώρησαν χιλιάδες κόσμου ή η κυβέρνηση απλώς έψαχνε αφορμή για να εφαρμόσει ακόμη πιο αυστηρές διαδικασίες εκμεταλλευόμενη την συγκυρία, όπου η κοινή γνώμη είναι ακόμη «θυμωμένη» επειδή υπήρξε ταλαιπωρία;

«Είτε είναι δίκαια είτε είναι άδικα τα αιτήματα μιας κινητοποίησης πρέπει να συμφωνήσουμε κάτι που έχει συμφωνηθεί σε όλο τον δυτικό ελεύθερο κόσμο. Οι απεργίες και οι διαδηλώσεις δεν γίνονται από ένα καπρίτσιο για να ταλαιπωρήσουμε τον διπλανό μας αλλά για να διαδηλώσουμε ένα αίτημα. Κάποιοι μπορούν να συμφωνούν με τα αιτήματα αυτά, κάποιοι να διαφωνούν, κάποιοι να τα υιοθετούν εν μέρη. Να συζητήσουμε λοιπόν και για το περιεχόμενο των αιτημάτων κάθε φορά.

Το δικαίωμα στην απεργία αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες κατακτήσεις του εργατικού κινήματος. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να το σεβαστεί και να το εξευτελίζει.

Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να δημιουργήσει έναν κοινωνικό αυτοματισμό, ότι δεν υπάρχει αντίδραση των εργαζομένων για την αντεργατική πολιτική που προωθεί η κυβέρνησή του. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η υποβάθμιση του θεμελιώδους δικαιώματος της απεργίας. Ζούμε σε πολύ επικίνδυνες εποχές για την εργασία και τα δικαιώματα, κι αυτό δυστυχώς επαληθεύεται καθημερινά».

 • Πρόσφατα το ΚΙΝΑΛ έφερε στην προανακριτική επιτροπή ένα αίτημα για συμπλήρωση της δικογραφίας με «ενδεχόμενες» καταθέσεις σε βάρος του Δ. Παπαγγελόπουλου, επικαλουμένο πληροφορίες από την υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με την υπόθεση "Noor 1". Θεωρείτε πως υπάρχει «πολιτική» σκοπιμότητα πίσω από αυτή την κίνηση;

«Δεν μπορώ να γνωρίζω εάν υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα. Αυτό που μπορώ να γνωρίζω είναι ότι η κοινωνία απαιτεί να αποδοθεί δικαιοσύνη, να υπάρξει διαφάνεια, να μην σέρνονται υποθέσεις και δημιουργείται μια ανεξάντλητη παραφιλολογία που εξυπηρετεί μόνο τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και τίποτα παραπάνω.

Όσο περισσότερο καθυστερούν να τελεσιδικήσουν τέτοιας κλίμακας υποθέσεις, τόσο ενισχύεται η ανησυχία των πολιτών ότι κάτι τρέχει, ότι επιχειρείται κουκούλωμα, ότι δεν ικανοποιείται το κοινό αίσθημα δικαίου.

Βλέπετε όμως στη προανακριτική παρόλο που είχαν ποντάρει επικοινωνιακά πάρα πολλά, το επιχείρημα σε σειρά συνεδριάσεων γυρνάει boomerang. Μπορεί και σε αυτή την περίπτωση να πηγαίνουν για μαλλί και να βγουν κουρεμένοι».

 • Πολλές φορές στην Βουλή, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αναφερθεί σε «στενές» επαφές της κυβέρνησης με γνωστό επιχειρηματία, ο οποίος πολύ γρήγορα έγινε πανίσχυρος στον χώρο των ΜΜΕ και όχι μόνο. Θεωρείται πως η σχέση αυτή εξυπηρετείται σήμερα επιχειρηματικά; Υπάρχουν «ανταλλάγματα» που μπορεί κανείς να διακρίνει σε νόμους και σε στελέχωση διαφόρων υπηρεσιών του κράτους;

«Το καταγγείλαμε ανοιχτά και δημόσια στη Βουλή, και με επίκαιρη επερώτηση, αλλά και σε ομιλία που έκανε ο πρόεδρος του κόμματος μας. Όσα έχουμε καταγγείλει δημόσια είναι κατατεθειμένα και υποστηρίζονται από ισχυρά επιχειρήματα και τεκμηρίωση.

Ακόμα και ο πιο απονήρευτος πολίτης της χώρας βλέπει πως αυτή η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή συνδέεται με ισχυρά επιχειρηματικά και μιντιακά συμφέροντα-συστήματα. Είμαστε παρόντες και με ισχυρή φωνή για να αναδεικνύουμε όσα πολλές φορές προσπαθούν να περάσουν κάτω από τα ραντάρ.

Η κάθε κυβέρνηση, οφείλει να λογοδοτεί στην κοινωνία, να προστατεύει τα κοινωνικά δικαιώματα και τα συμφέροντα της πλειοψηφίας, και να μην κλείνει το μάτι σε συγκεκριμένα συμφέροντα. Νομίζω αυτή η αυτονόητη δημοκρατική αρχή τσαλακώνεται σήμερα στη χώρα μας».

 • Εσείς, θέλετε ακόμη μεγαλύτερη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ; Ήδη υπάρχουν στελέχη στο κόμμα σας που προέρχονται ακόμη και από την καθαρή δεξιά, όπως ο κύριος Βασίλης Κόκκαλης. Φοβάστε μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ καταλήξει να «δείχνει» τόσο προς στο κέντρο που μπορεί να χαθεί ο αριστερός του προσανατολισμός;

«Θέλω/θέλουμε να ανασυγκροτήσουμε και να ανασυνθέσουμε τον κύριο όγκο των δυνάμεων της προοδευτικής παράταξης. Θέλω/θέλουμε να ηττηθεί η δεξιά και οι δεξιές πολιτικές και η προοδευτική παράταξη με ηγεμονική την παρουσία της δικής μας αριστεράς να γίνει πλειοψηφία ξανά.

Είμαι αισιόδοξος ότι με την κατάλληλη προετοιμασία, με καλύτερη στόχευση και περισσότερο διάλογο, θα καταφέρουμε να διαμορφώσουμε τις συνθήκες, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει το σπίτι όλων των δημοκρατών, προοδευτικών και αριστερών πολιτών, ένα σύγχρονο κόμμα που θα λειτουργεί συλλογικά και θα έχει γερές βάσεις στην κοινωνία, καθώς και σε όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες.

Η διεύρυνση για εμάς έχει και πρέπει να έχει πολιτικό, ιδεολογικό και προγραμματικό βάθος. Με όσους μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες, αλλά και το ίδιο όραμα, μπορούμε και θέλουμε να συνεργαστούμε για να θέσουμε τις βάσεις για ένα μαζικό, πλατύ, δημοκρατικό και προοδευτικό κόμμα που θα στηρίζει τα συμφέροντα των πολλών».Add new comment

Plain text

 • No HTML tags allowed.
 • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
 • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV