Δώρα Αυγέρη (ΣΥΡΙΖΑ): «Τελειώνει η περίοδος χάριτος για την Κυβέρνηση» | piperata.gr Skip to main content

Δώρα Αυγέρη (ΣΥΡΙΖΑ): «Τελειώνει η περίοδος χάριτος για την Κυβέρνηση»

Κλείνοντας το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να παρακολουθεί «μουδιασμένος» τις δημοσκοπήσεις να δίνουν σταθερά μεγάλο προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία. «Η κυβέρνηση διανύει ακόμη την περίοδο χάριτος» υποστηρίζει η Δώρα Αυγέρη, βουλευτής της Β'  περιφέρειας Θεσσαλονίκης και μέλος της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, θεωρώντας ότι σύντομα οι πολίτες θα αρχίσουν να νιώθουν την διακυβέρνηση Μητσοτάκη στην τσέπη τους.

Συνέντευξη στον ΣΩΚΡΑΤΗ ΛΑΔΟΠΟΥΛΟ

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σε μια αποκλειστική συνέντευξη στα piperata.gr βλέπει μεγάλα λάθη της κυβέρνησης σε ελληνοτουρκικά και το προσφυγικό. Υποστηρίζει ότι η «κυβέρνηση δημιουργεί εστίες έντασης εκεί που δεν υπάρχουν» κατακεραυνώνοντας την αστυνομοκρατία, η οποία όπως λέει «περιορίζεται μόνο στις καταλήψεις, αφήνοντας έξω το οργανωμένο έγκλημα».

Έτσι εξηγεί και το «άβατο» των Εξαρχείων, καθώς θεωρεί ότι οι αντιδράσεις που υπάρχουν προέρχονται από κυκλώματα ναρκωτικών που κάνουν ότι θέλουν επειδή υπάρχει ελλιπής αστυνόμευση… Για να τονίσει ότι «οι μόνοι σήμερα που κάνουν face control στα Εξάρχεια είναι οι άντρες των ΜΑΤ».

«Η γεωμετρία της αριστεράς είναι δύσκολη…»

Η νεοκλεγείσα βουλευτής για την επιχειρούμενη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύει ότι «οι θέσεις είναι ιδεολογικές, δεν είναι τα αριθμημένα καθίσματα ενός πολιτικού θεάτρου», αφήνοντας να εννοηθεί – μάλλον με πολύ ήπιο τρόπο – ότι δεν μπορεί ο καθένας να πληρώσει απλώς ένα εισιτήριο και να πάρει την θέση του… Άλλωστε συνεχίζοντας, τονίζει με νόημα ότι κάποιες φορές «…η γεωμετρία της αριστεράς είναι δύσκολη…»

Δηλώνει κατά της βίας. «Είναι αδιανόητο» λέει, «να τίθεται καν ζήτημα ανοχής της βίας, έστω και ήπιας, απέναντι σε πολιτικούς ή φορείς πολιτικών ιδεών».

Η Δώρα Αυγέρη όμως μιλάει και για την πόλη της, την Θεσσαλονίκη. Για τις προβληματικές συγκοινωνίες, τον «αμαρτωλό» ΟΑΣΑ, το ΜΕΤΡΟ που πάλι έχει κολλήσει…

Κι αν είναι νέα βουλευτής, είναι βαθιά πολιτικοποιημένη, ξέρει την κοινωνία μέσα από δεκαετίες «μελέτης» μέσω δημοσιογραφίας και σύμφωνα με πληροφορίες αποτελεί ένα από τα «καλά» χαρτιά του Αλέξη Τσίπρα στην προσπάθειά του να χτίσει τον διευρυμένο, προοδευτικό, πολυπρόσωπο και «πολύχρωμο» νέο ΣΥΡΙΖΑ.

Πεντέμισι μήνες μετά την αλλαγή της κυβέρνησης και οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δείχνουν μεγάλη διαφορά στην πρόθεση ψήφου μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, παρά το γεγονός ότι κατά γενική ομολογία έγιναν σημαντικά λάθη π.χ. στο προσφυγικό. Γιατί θεωρείτε ότι η κυβέρνηση -σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- δεν έχει αρχίσει να φθείρεται;

Η φθορά μιας κυβέρνησης προκύπτει από την ασυνέπεια λόγων και έργων, τη διαχειριστική της ανεπάρκεια και την έλλειψη οράματος. Σε όλα αυτά η κυβέρνηση της ΝΔ διαπρέπει. Ωστόσο, βρισκόμαστε στο τέλος μιας περιόδου που συνηθίζεται να λέγεται «περίοδος χάρητος» και ως εκ τούτου οι πολίτες τηρούν στάση αναμονής.

Σήμερα, τα κρίσιμα ζητήματα, για τα οποία η πολιτική της κυβέρνησης μπορεί να κριθεί επαρκώς βάσει αποτελεσμάτων, είναι τα ελληνοτουρκικά και το προσφυγικό. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, και στα δύο οι πολίτες εμφανίζονται τουλάχιστον προβληματισμένοι. Για τους συντηρητικούς ψηφοφόρους είναι λιγάκι πιο δύσκολο να παραδεχτούν, μόλις λίγους μήνες μετά τις εκλογές, ότι η ΝΔ αποδείχτηκε ανέτοιμη και στα δύο αυτά μέτωπα.

Όσον αφορά στο άλλο μεγάλο ζήτημα, αυτό της οικονομίας, οι πολίτες ερωτώνται σε μια περίοδο όπου μόλις έχει ψηφιστεί ο προϋπολογισμός για το 2020. Ως εκ τούτου, οι συνέπειες των κυβερνητικών επιλογών στην οικονομία θα φανούν μετά από μερικούς μήνες, για να καταλάβει ο καθένας σε τι βαθμό οι ανάγκες του συνιστούν προτεραιότητα και έγνοια για την κυβέρνηση.

Για τα άλλα κρίσιμα ζητήματα, που αφορούν στο κοινωνικό κράτος, την υγεία, την παιδεία, οι πολίτες δεν ερωτώνται, όπως δεν ερωτώνται για τα εργασιακά, όπου οι συνθήκες για τους εργαζόμενους χειροτερεύουν. Το ίδιο παρατηρεί κανείς και για το ασφαλιστικό: η κυβέρνηση σχεδιάζει να παραδώσει τις επικουρικές συντάξεις σε ιδιωτικά συμφέροντα, αλλά το σχέδιό της παρουσιάζεται στα ΜΜΕ με διθυράμβους.

Μένει το ζήτημα της ασφάλειας. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι η σχετική συζήτηση είναι ναρκοθετημένη, καθώς η κυβέρνηση δημιουργεί εστίες έντασης εκεί που δεν υπάρχουν, ο δημόσιος λόγος κυριαρχείται από ακραίες φωνές, που προσπαθούν να περάσουν ως κανονικότητα τον αυταρχισμό και, κατά συνέπεια, οι απαντήσεις των ερωτώμενων δεν ξεφεύγουν από τα στερεότυπα μέσα στα οποία τους επιτρέπεται να κινηθούν. Πώς θα μιλήσουμε σοβαρά για θέματα ασφάλειας και με τι κριτήριο απαντάμε για αυτά, όταν με ευθύνη της κυβέρνησης η πολιτική ασφάλειας περιορίζεται μόνο στις καταλήψεις, αφήνοντας έξω το οργανωμένο έγκλημα, τη διακίνηση ανθρώπων, τις γυναικοκτονίες, τα ναρκωτικά;

Στα σοβαρά και κρίσιμα η ΝΔ δεν έχει ουσιαστικές λύσεις, νομίζοντας ότι θα βγάλει την τετραετία με επικοινωνιακά σόου και fake news. Η φθορά της θα έρθει απότομα και με θόρυβο.

Θεωρείτε πως η αντιπολιτευτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ έχει σωστή κατεύθυνση; Για παράδειγμα, κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι δεν έχει ανακουφίσει την μεσαία τάξη όπως υποσχέθηκε και ότι έχει διατηρήσει όλα τα επιδόματα... Πού πρέπει να «χτυπήσετε» την κυβέρνηση; Πώς πρέπει να σταθεί απέναντί της μια αξιωματική αντιπολίτευση; Τι πρέπει να αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ αν χρειάζεται αλλαγή βέβαια...

Ο ΣΥΡΙΖΑ διανύει μια περίοδο ανασύνταξης και αναδιαμόρφωσης του ρόλου του ως ηγεμονικού κόμματος της προοδευτικής παράταξης. Ταυτόχρονα, βρίσκεται διαρκώς εκεί που δεν πάνε οι κάμερες, για να ακούσει τους πολίτες στους χώρους όπου ζουν κι εργάζονται.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτεύεται μέσα στην κοινωνία, με επίγνωση του τι είναι μείζον και τι έλασσον για το μέλλον του τόπου. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει αντιπολίτευση για τα ρούχα του πρωθυπουργού και τις διακοπές του. Θα αποδείξουμε ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός, αλλά αυτό θα γίνει με πολιτικά επιχειρήματα, με πολιτικό πρόγραμμα, με κοινωνική συμμετοχή, και όχι με όρους τηλεθέασης και clickbait.

Η νικηφόρα έκβαση μιας μάχης προϋποθέτει να έχεις διαλέξει κατ' αρχάς ένα προνομιακό πεδίο σύγκρουσης. Η ΝΔ παίζει εδώ και χρόνια στο πεδίο του αυταρχισμού, του κοινωνικού αυτοματισμού και της πατριδοκαπηλίας.

Εμείς μιλάμε και πράττουμε για τον κόσμο της εργασίας, το κοινωνικό κράτος, τους νέους. Και πρέπει να μιλήσουμε ακόμη περισσότερο γι' αυτά που συνιστούν χαρά στη ζωή και αφήνουν πολιτικό αποτύπωμα.

Στο νεοδημοκρατικό αφήγημα μπορούν να ζήσουν καλά μόνον λίγοι και ισχυροί. Η ιστορία έχει δείξει ότι οι υπόλοιποι θα μείνουν στην υπόσχεση. Όμως, το ευ ζείν είναι πολλά παραπάνω από τις νεοφιλελεύθερες υποσχέσεις. Είναι συντροφικότητα και αλληλεγγύη, είναι ανθρωπιά και σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι συμφιλίωση και εργατικότητα, είναι πρόοδος. Είναι κάτι βαθιά πολιτικό. Και γι’ αυτόν το λόγο αφορά τους πάντες.

Ποιον υπουργό θα βαθμολογούσατε με τον χαμηλότερο βαθμό και ποιοι θα έμεναν «μετεξεταστέοι» κατά την κρίση σας και γιατί;

Εξαρτάται με ποιο σύστημα κανόνων αξιολογεί κανείς. Με τους κανόνες που οδήγησαν την Ελλάδα στη χρεοκοπία η κυβέρνηση παίρνει άριστα, ιδίως όταν τη βαθμολογούν οι πελάτες της. Με τους κανόνες, όμως, που έχει η χώρα ανάγκη, προκειμένου να ξεφύγει από το φαύλο παρελθόν της, τους σύγχρονους κανόνες μιας ευρωπαϊκής δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του δεν τα πάνε καλά.

Νομίζουν ότι, επειδή έχουν κάτσει στο πρώτο θρανίο, θα πάρουν και καλό βαθμό. Στο τέλος, ούτε ο βαθμός τους θα έχει σημασία, αφού θα κινδυνεύουν να μείνουν από… απουσίες, όντες απόντες από τα ουσιαστικά και σοβαρά προβλήματα της κοινωνίας.

Πού εντοπίζετε λάθη και αδικίες στην πολιτική της κυβέρνησης; Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν;

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είχε πει πέρυσι από το βήμα της 82ης ΔΕΘ ότι η κοινωνική ισότητα είναι αντίθετη προς την ανθρώπινη φύση. Η κοινωνική αδικία είναι συστατικό στοιχείο της νεοσυντηρητικής και νεοφιλελεύθερης αντίληψης.

Μια κοινωνία με παγιωμένες ανισότητες: αυτό είναι που επιδίωξε η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη και των ακροδεξιών συμμάχων του από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε, ευνοώντας -και στον ΕΝΦΙΑ και στον ΕΦΚΑ κι όπου αλλού έσπευσε να νομοθετήσει- τα μεγάλα εισοδήματα και τον στενό κύκλο των ισχυρών υποστηρικτών της στις ανώτερες τάξεις.

Στην κοινωνία των ανισοτήτων που πρεσβεύει η ΝΔ, ο φτωχός φταίει για τη φτώχεια του και ο αδύναμος για την κοινωνική του θέση, ο πρόσφυγας και ο μετανάστης φταίνε για τις καταστάσεις στις πατρίδες τους, οι διαφορετικού χρώματος ή σεξουαλικού προσανατολισμού φταίνε για τη διαφορετικότητά τους, οι νέοι φταίνε για την ανεργία τους, οι περαστικοί φταίνε που βρέθηκαν στην ακτίνα δράσης της αστυνομίας, ο φιλήσυχος πολίτης και η οικογένειά του φταίνε που δεν άφησαν την αστυνομία να μπει στο σπίτι τους, τα αρχαία φταίνε που βρέθηκαν στη χάραξη της γραμμής του μετρό, γενικώς όλοι φταίνε μέχρι αποδείξεως του εναντίου.

Αυτή δε την κουλτούρα ενοχής η ΝΔ τη βαφτίζει «νόμο και τάξη» ή την μετέρχεται ως «κανονικότητα».

Οι αδικίες και τα λάθη της κυβέρνησης είναι κάτι περισσότερο από αστοχίες στον κυβερνητικό σχεδιασμό. Είναι κίνητρο εξουσίας για το συντηρητικό κατεστημένο και τα συμφέροντα που εκπροσωπεί.

Συμφωνείτε με τον τρόπο που διευρύνεται το κόμμα; Στις τάξεις σας υπάρχουν ακόμη και καθαροί δεξιοί πολιτικοί, όπως ο κ. Κόκκαλης. Υπάρχουν και «εσωτερικές» αντιδράσεις, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να προσεγγίζει πρόσωπα που δεν έχουν την αποδοχή μεγάλου μέρους της παράταξής σας. Υπάρχει θέση για όλους τελικά στον ΣΥΡΙΖΑ;

Στον ΣΥΡΙΖΑ οι θέσεις είναι ιδεολογικές, δεν είναι τα αριθμημένα καθίσματα ενός πολιτικού θεάτρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ζωντανό κόμμα, που έχει αναπτύξει δυναμική σχέση με το προοδευτικό τμήμα της κοινωνίας, πρεσβεύοντας αξίες και ιδέες που έχουν ιστορικό βάθος, ουσιαστικό παρόν και μακρύ μέλλον.

Ως εκ τούτου, η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ είναι παράγωγο συναντίληψης για την κοινωνική πραγματικότητα και αφετηρία πολιτικής συμπόρευσης. Ο κοινός στόχος για όσους συμμετέχουν στο εγχείρημα της προοδευτικής συμμαχίας είναι, μέσα από ένα προοδευτικό πολιτικό πρόγραμμα, να έχουμε στην Ελλάδα περισσότερη και καλύτερη δημοκρατία, κοινωνική ισότητα και δικαιοσύνη, διευρυμένο κοινωνικό κράτος, πλήρη δικαιώματα για όλους χωρίς αποκλεισμούς, ειρήνη και ασφάλεια.

Δεν υπάρχει βασιλική οδός για τη Γεωμετρία. Και μπορεί η γεωμετρία της αριστεράς κάποιες φορές να είναι δύσκολη, στο τέλος όμως δίνει όμορφες λύσεις.

Μεγάλος θόρυβος δημιουργήθηκε και από τις απαράδεκτες εικόνες υπερβολικής βίας από την αστυνομία. Ωστόσο, στελέχη της κυβέρνησης εμμένουν στο δόγμα «Νόμος και Τάξη« και μάλιστα υποστηρίζουν ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων θέλει την τάξη, ακόμη με την υπερβολική χρήση βίας. Εσείς λαμβάνετε παρόμοια μηνύματα από τους πολίτες της περφέρειάς σας; Πως εκλαμβάνουν την ακραία βία των ΜΑΤ τα νέα παιδιά;

Η πολιτική είναι, εκτός των άλλων, και μια παιδευτική διαδικασία. Αυτό που κάνει η κυβέρνηση με τα ΜΑΤ δεν είναι αστυνόμευση, δεν είναι «νόμος και τάξη». Είναι αστυνομοκρατία, είναι «ο φόβος φυλάει τα έρμα». Οι νέοι ανακαλύπτουν τον κόσμο με την ορμή της νεότητάς τους και η νεότητα δεν μπορεί να μπει σε τέτοιες λογικές. Γιατί, νεότητα σημαίνει αισιοδοξία, εξωστρέφεια, πειραματισμό, ζωντάνια.

Αλίμονο σε μια κοινωνία που θα μάθαινε στους νέους της ότι μπορούν να λύσουν τα προβλήματά τους, χωρίς πειθώ και επιχειρήματα, απλώς με την επίδειξη δύναμης, δέρνοντας και κακοποιώντας τους άλλους. Δυστυχώς, αυτό είναι το πρότυπο που προβάλλει η κυβέρνηση μέσα από τις εντολές που έχει δώσει στην αστυνομία. Κι ευτυχώς, οι νέοι δεν δείχνουν να μασάνε.

Ως προς την απήχηση που μπορεί να έχει αυτή η τακτική, η κυβέρνηση -όπως προείπα- διαστρεβλώνει την έννοια της ασφάλειας, περιορίζοντάς την σε ό,τι και όπου μπορεί να κάνει επίδειξη δύναμης. Με τη συνδρομή του μιντιακού συστήματος, προσφέρει άρτο και θεάματα στο κομματικό της ακροατήριο, γιατί κανείς τους δεν θέλει ο κόσμος να θυμάται την πραγματική πηγή της ανασφάλειας, που είναι η χρεοκοπία και όσοι την προκάλεσαν.

Είναι δεδομένο ότι στα Εξάρχεια για παράδειγμα -που έχει γίνει πολύς λόγος- δεν μπορεί να κυκλοφορήσει άνετα ο οποιοσδήποτε. Για παράδειγμα, ο Μάκης Βορίδης ή ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος δεν θα μπορούσαν ποτέ να καθίσουν για καφέ στην πλατεία Εξαρχείων. Πιστεύετε δικαιολογημένα; Θα δικαιολογούσατε ακόμη και μια ήπια μορφή βίας απέναντι σε πολιτικούς ή πολιτικοποιημένους με ακραίες ιδέες;

Δεν μπορώ να μπω στη λογική μιας συζήτησης για το ποιος θα μπορούσε ή δεν θα μπορούσε να καθίσει για καφέ σε μια πλατεία λόγω φρονημάτων. Πόσο μάλλον όταν ως παράδειγμα φέρεται ο κ. Βορίδης, του οποίου το νεανικό τσεκούρι απέτρεπε πολλούς στο παρελθόν από να κάνουν το ίδιο. Αφήστε δε που οι μόνοι σήμερα που κάνουν face control στα Εξάρχεια είναι οι άντρες των ΜΑΤ.

Η δυσκολία του να κυκλοφορεί κανείς στα Εξάρχεια δεν προκύπτει από τις ιδεολογικές προτιμήσεις των περαστικών. Προκύπτει από τις συμμορίες των ναρκωτικών που λυμαίνονται την περιοχή και την παραβατικότητα που έχει αυξηθεί -ληστείες με μαχαίρια, ξεκαθάρισμα λογαριασμών κ.α- λόγω της ανεπαρκούς αστυνόμευσης. Η παρακμή δε της περιοχής έχει ξεκινήσει πολλά χρόνια νωρίτερα με την κατάρρευση της τοπικής αγοράς.

Τις ημέρες των Χριστουγέννων, όταν το Σύνταγμα και το εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας πλημμύριζαν από κόσμο, τα Εξάρχεια ήταν άδεια. Την κατάσταση επιδεινώνουν οι στρεβλώσεις στην τοπική αγορά ενοικίων και στέγης. Αν θέλουμε να μιλήσουμε για τα προβλήματα των Εξαρχείων, αλλά και όλων των κεντρικών περιοχών με αντίστοιχη φυσιογνωμία στις μεγάλες πόλεις της χώρας, θα πρέπει να μιλήσουμε με τη γλώσσα της πραγματικότητας.

Ως προς το τελευταίο σας ερώτημα, είναι αδιανόητο να τίθεται καν ζήτημα ανοχής της βίας, έστω και ήπιας, απέναντι σε πολιτικούς ή φορείς πολιτικών ιδεών. Αν συμφιλιωθούμε με αυτήν ιδέα, έστω και σε επίπεδο λόγου, τότε πολύ φοβάμαι ότι η δημοκρατία στη χώρα θα έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα.

Είστε βουλευτής Θεσσαλονίκης. Δυστυχώς η υποβάθμιση συνολικότερα της Βόρειας Ελλάδας τις τελευταίες πολλές δεκαετίες, έχει προκαλέσει προβλήματα που θα έπρεπε να είχαν λυθεί πολλά χρόνια πριν. Μάστιγα οι αστικές συγκοινωνίες, καρκίνωμα το ΜΕΤΡΟ. Γιατί, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να βρει τρόπους ώστε οι Θεσσαλονικείς επιτέλους να αποκτήσουν κάποτε αξιόπιστες συγκοινωνίες;

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε ως κυβέρνηση αντιμέτωπος με ένα απίστευτα φαύλο σύστημα που παρεπιδημούσε στη Θεσσαλονίκη. Ο χαρακτηρισμός «αμαρτωλός» για τον ΟΑΣΘ δεν είναι σχήμα λόγου. Να μην ξεχνάμε το καθεστώς ανομίας και παρατυπίας που επικρατούσε στις αστικές συγκοινωνίες της πόλης, όπου ένας ιδιωτικός φορέας είχε επί έξι δεκαετίες το μονοπώλιο των συγκοινωνιών με κρατική σφραγίδα.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τόλμησε να πάρει δραστικά μέτρα, ώστε να τελειώνουμε μ' αυτή την υπόθεση. Προχώρησε στην εκκαθάριση του οργανισμού, διασφάλισε τις θέσεις εργασίας και, κυρίως, έβαλε τις βάσεις -με σαφή και πλήρη οδικό χάρτη- για τον εκσυγχρονισμό των μεταφορών στη Θεσσαλονίκη, επιταχύνοντας παράλληλα το μετρό. Όταν έγινε η κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ κυκλοφορούσαν 245 λεωφορεία. Ο αριθμός αυξήθηκε σε πάνω από 400.

Και, όλως περιέργως, προεκλογικά τα λεωφορεία έπαθαν επιδημία βλαβών, για να επανέλθουν σαν να μην έχουν τίποτα μετά τις εκλογές. Είναι εύλογο ότι μέσα σε λίγα χρόνια δεν γινόταν να στηθούν αστικές συγκοινωνίες υψηλού επιπέδου, και παράλληλα να σε πολεμούν κυκλώματα που έχουν στηθεί από το 1957. Όμως, έγιναν καθοριστικά πρώτα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, τα οποία σήμερα αναιρούνται και οι συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης ξαναπάνε πίσω ολοταχώς.

Αν οι Θεσσαλονικείς κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς αξιόπιστες συγκοινωνίες, οι υπεύθυνοι θα πρέπει να αναζητηθούν στη σημερινή κυβέρνηση, που κλείνει το μάτι στους παλαιούς μετόχους του ΟΑΣΘ και καθυστερεί την ολοκλήρωση του μετρό με την απαράδεκτη απόφαση για τα αρχαία. Γιατί, το μόνο που νοιάζει την κυβέρνηση της ΝΔ και τους πολιτευτές της είναι, όχι αν οι Θεσσαλονικείς μετακινούνται αξιόπιστα και με ασφάλεια, αλλά να μετακινηθούν πιο γρήγορα οι «δουλειές» προς τα συμφέροντα που εκπροσωπεί.

Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει μεροληπτήσει υπέρ συγκεκριμένου μεγαλοεκδότη και καναλάρχη σε βάρος της νομιμότητας; Έχετε «δει» στα νομοσχέδιά της φωτογραφίες του; Έχετε διακρίνει τον σχηματισμό νέων διαύλων διαπλοκής;

Τα νομοσχέδια που φέρνει η ΝΔ στη Βουλή δεν μεροληπτούν υπέρ ενός μόνο ατόμου. Ενδεχομένως, συγκεκριμένοι επιχειρηματίες να έχουν περισσότερους λόγους από άλλους συναδέλφους τους για να είναι η ΝΔ στην κυβέρνηση.

Όλοι, όμως, έχουν τους λόγους τους και αυτούς τους βλέπουμε στους νόμους που ψηφίζει η κυβέρνηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του για τον αναπτυξιακό νόμο, παρέθεσε μία-μία τις φωτογραφικές διατάξεις της ΝΔ, χαρακτηρίζοντας τον νόμο «πλυντήριο επιχειρηματικών συμφερόντων». Όπως είχε αναφέρει δε, ο σχετικός νόμος ξεκίνησε με 85 άρθρα, κατατέθηκε με 213 και με τις τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, μέσα σε λίγες ώρες, έφτασε τα 234 άρθρα! Οι αναγνώστες σας μπορούν να ανατρέξουν στις παρεμβάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και να διαβάσουν για το μνημείο αυτό εξυπηρέτησης συμφερόντων που είναι ο αναπτυξιακός νόμος της κυβέρνησης.

Αυτό, όμως, που τονίζουμε περαιτέρω στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι ότι η επαναφορά της διαπλοκής με τη νέα διακυβέρνηση έχει αρνητικές συνέπειες για την κοινωνία. Στα νομοσχέδια που καταθέτει η ΝΔ υπέρ των υποστηρικτών της δεν περιέχονται μόνο οι εύνοιες προς αυτούς, αλλά κυρίως αυτά που αφαιρεί από όλους τους υπόλοιπους, από τους εργαζόμενους, από τους συνταξιούχους, από τα μικρά εισοδήματα, από τους άνεργους, από όσους στηρίζει το κοινωνικό κράτος.

Για παράδειγμα, ανάμεσα στις φωτογραφικές διατάξεις εκείνου του πολυνομοσχεδίου κρυβόταν ένα αντεργατικό νομοσχέδιο, το οποίο προέβλεπε τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και τη μείωση της κάλυψης των εργαζομένων από τις συλλογικές συμβάσεις. Δεν αρκεί, επομένως, εμείς και ο κόσμος που παρακολουθεί τις πολιτικές εξελίξεις να βλέπουμε μόνο «φωτογραφίες», αλλά να καταλάβουν όλοι ότι, πίσω από κάθε τέτοια φωτογραφία που κερδίζει, υπάρχουν άλλες αμέτρητες που χάνουν και έχουν το πρόσωπό σου.

 

 Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV