PIPERATA.GR: Ευρεία απήχηση είχε η τελετή απονομής των Προσώπων της Χρονιάς | piperata.gr Skip to main content

PIPERATA.GR: Ευρεία απήχηση είχε η τελετή απονομής των Προσώπων της Χρονιάς

Ευρεία απήχηση είχε χθες το βράδυ η ετήσια απονομή βραβείων για τα «Πρόσωπα της Χρονιάς» που πραγματοποιήθηκε στο πολιτιστικό κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών. Φέτος τιμώμενο πρόσωπο ήταν η κ. Αλεξάνδρα Μαρτίνου επικεφαλής της οργάνωσης «Μαζί για το Παιδί» η οποία στα 25 χρόνια της λειτουργίας της έχει φροντίσει περισσότερα από 30.000 παιδιά.

Περισσότεροι από χίλιοι θεατές παρέστησαν στην εκδήλωση που για μία ακόμη χρονιά διοργανώθηκε από την ιστορική εφημερίδα Πελοπόννησος με χορηγούς μεταξύ άλλων τα piperata.gr , και παρουσιαστές τον διευθυντή της εφημερίδας Κωνσταντίνο Μάγνη , την τηλεοπτική Ελένη Κίτσιου και τον ηθοποιό Γιάννη Τσάκωνα. Μεταξύ των τιμηθέντων ο αστυνομικός Γιώργος Παπαχριστόπουλος που τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι, κατά την καταδίωξη εγκληματία μετά από ένοπλη ληστεία στο υποκατάστημα της τράπεζας Πειραιώς, στην Κλειτορία Αχαΐας.

Επίσης ο ιατρός Γιώργος Κούνης. Ο επιστήμονας που περιέγραψε το ομώνυμο νσύνδρομο Κούνης (Kounis syndrome), το έμφραγμα μετά από αλλεργική αντίδραση. Το σύνδρομο αρχικά πρό 20ετίας δεν έτυχε αναγνώρισης, αλλά βαθμιαία τα περιστατικά άρχισαν να αυξάνονται, ώσπου την τελευταία 5ετία αναγνωρίστηκε διεθνώς και περιλαμβάνεται πλέον από τη διεθνή καρδιολογική κοινότητα στις αναγνωρισμένες αιτίες εμφράγματος.

Ο Νικόλαος Κούνης είχε τιμηθεί για αυτή την ανακάλυψη και από την Αμερικανική, Ευρωπαϊκή και Ελληνική καρδιολογική εταιρεία.

Ανά κατηγορία τα Πρόσωπα της Χρονιάς 2019 που επιβραβεύτηκαν για την προσφορά τους ήταν:

Διοίκηση

Γιώργος Χρυσολούρης: Στο πρόσωπο το δικό του και της ομάδας του, βλέπουμε την Ελλάδα που μπορεί να είναι ισότιμος εταίρος στον κόσμο που δημιουργεί ένα καλύτερο μέλλον. Η προώθηση των τεχνολογικών και άλλων καινοτομιών αποτελεί το στόχο μιας νέας πανευρωπαϊκής πρωτοβουλίας, της Κοινότητας Καινοτομίας «EIT Manufacturing» το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας. Η προετοιμασία και ο συντονισμός του διεθνούς εγχειρήματος έχει αναληφθεί από το Εργαστήριο Συστημάτων Παραγωγής και Αυτοματισμού (LMS) του Τμήματος Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, με συντονιστή τον κ. Χρυσολούρη.

Δίκτυο Σχολείων "ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ": Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που έχει ηλικία 21 ετών. Σκοπός του είναι να δίνει ερεθίσματα για καλύτερη ποιότητα ζωής, ανάπτυξη της κοινωνικότητας έξω από τη σχολική κοινότητα. Μεταξύ άλλων στο χορό και στην κίνηση ως στοιχεία του δεσμού μας με το παρελθόν, την παράδοση, που είναι ο καθρέπτης της ψυχής του λαού μας. Διδάσκει ιστορία, κουλτούρα, εθνική συνειδητοποίηση και ταυτότητα.

Έρευνα

Σοφία Χριστοπούλου: Εκπαιδευτικός, φιλόλογος, εργάζεται στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτ. Ελλάδας. Η αγάπη της για την Τοπική Ιστορία αλλά και τη χρήση καινοτομικών μεθόδων στην εκπαιδευτική διαδικασία την οδήγησε στη δημιουργία ενός παραμυθιού – παιχνιδιού που βοηθάει τους μαθητές να γνωρίσουν τους ιστορικούς χώρους της περιοχής τους.

Ομάδα Ρομποτικής: Η πατρινή ομάδα με μέλη τις Μαρία Παναγοπούλου, Εύα Λαμπροπούλου και Μαρία Στεφανίδη, με προπονητή τον εκπαιδευτικό Πάνο Βέρρα που πέτυχαν στην κατηγορία γυμνασίου τη δεύτερη θέση παγκοσμίως, πίσω από τη Μαλαισία και μπροστά από το Ιράν! Διαγωνίστηκαν ανάμεσα σε 70 χώρες. Πρόκειται για την ανώτερη διάκριση που έχει κατακτήσει ελληνική αποστολή, στην ιστορία του θεσμού

Κοινωνία

Κωνσταντίνα Μπουζινέκη: Συμμετείχε στη διάσωση έξι Ισπανών τουριστών που είχαν παρασυρθεί μεταξύ Ρίου και Αντιρρίου από τα ρεύματα ενώ κολυμπούσαν. Χρειάστηκε να φτάσει στον δεύτερο πυλώνα της Γέφυρας, διακινδυνεύοντας τη ζωή της. Χάρη στην παρέμβασή της και με τη βοήθεια ενός ακόμα ατόμου, σώθηκαν και οι έξι κολυμβητές.

ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ: (Τμήμα Πάτρας) Εστίασε το 2019 στο παιδί. Με σειρά δράσεων ενίσχυση τα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο μέσω του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «ΦΛΟΓΑ». Παράλληλα έχουν «υιοθετήσει» παιδιά από την Κλινική Αποκατάστασης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, τα οποία μετά από τροχαία ατυχήματα ήρθαν αντιμέτωπα με την κινητική αναπηρία.

Νίκος Σπηλιόπουλος και Γιώργος Αγγελόπουλος: Αιγιώτες γιατροί, που επιστρέφοντας από συνέδριο και στην αεροπορική διαδρομή Λισαβόνα- Ζυρίχη, κράτησαν στη ζωή μια επιβάτιδα που προσβλήθηκε από έμφραγμα την ώρα της πτήσης. Οι δύο γιατροί δίδαξαν τη σημασία της ψυχραιμίας στην κρίσιμη στιγμή και της ενεργοποίησης του καλού εαυτού μας στις στιγμές του κινδύνου.

Αθλητισμός

Ήλια Αλεξοπούλου: Βάζει πλώρη για την κορυφή της ρυθμικής γυμναστικής. Εντάχθηκε στην Εθνική Ομάδα Νεανίδων. Οι νεαρές Ελληνίδες πρωταθλήτριες συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ρυθμικής Γυμναστικής κατακτώντας της 9η θέση.

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ: Μετά από μια απόλυτα επιτυχημένη πορεία στην παρθενική της συμμετοχή στα Κύπελλα Ευρώπης (Τσάμπιονς Λιγκ), η ομάδα έγραψε Ιστορία, παίρνοντας την πανηγυρική πρόκριση στους τελικούς της Basket League. Το 2019 έκλεισε με την ιστορική πρόκριση επί του «τριφυλλιού» στο Κύπελλο Ελλάδας.

Πολιτισμός

Νικολίτσα Σαμίκου: Μόλις στα οκτώ της χρόνια έγραψε ένα διήγημα και άγγιξε καρδιές. Η μικρή Νικολίτσα από την Τέμενη έφερε στο σχολείο της το δεύτερο βραβείο παιδικού διηγήματος. Το διήγημά της «Η πιστή φύλακας» έκλεψε την παράσταση στον διαγωνισμό για μαθητές Β’, Γ’ και Δ’ τάξεων Δημοτικών Σχολείων.

Χορευτικό Δήμου Πατρέων Διανύει την 5η δεκαετία διαθέτοντας μια πλούσια αλλά και ώριμη εμπειρία στην ανάδειξη και διάσωση των παραδοσιακών χορών της Πελοποννήσου αλλά και τη διάδοσή τους. Με επικεφαλής του τον χοροδιδάσκαλο Χρήστο Γιαννόπουλο, κατακτά διαρκώς νέα μέλη αλλά και φίλους. Tο 2019 συντόνισε μεγάλες μουσικοχορευτικές λαϊκές παραστάσεις.

*Χορηγός επικοινωνίας ήταν τα Piperata.gr Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV