Παναγιωτόπουλος για F35: Θα ανακτήσουμε την εναέρια υπεροχή από την Τουρκία
Αν η Τουρκία ξεπεράσει τις "κόκκινες γραμμές", η Ελλάδα θα δώσει δυναμική απάντηση διεμήνυσε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Για τα εξοπλιστικά, την αγορά των F-35 από τις ΗΠΑ που θα δώσουν στην Ελλάδα την εναέρια υπεροχή έναντι της Τουρκίας αλλά και το… μήνυμα που πήραν οι ΗΠΑ πως η Αθήνα θα αντιδράσει δυναμικά αν η Άγκυρα παραβιάσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα μίλησε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ.
Ο υπουργός Άμυνας, που συνοδεύει τον πρωθυπουργό στις ΗΠΑ, τόνισε πως «τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο καθένας από εμάς στις κατ’ ίδιαν επαφές που είχαμε, διαμηνύσαμε με τρόπο σαφέστατο και πολύ κατηγορηματικό ότι υπάρχουν όρια και αν εκτιμηθεί ότι έχουν ξεπεραστεί αυτά τα όρια όσον άφορα τις αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων από την Τουρκία, είμαστε αποφασισμένοι να απαντήσουμε με τρόπο δυναμικό, κι αυτό το βασικό μήνυμα το έχουμε περάσει σε όλες τις πλευρές πέραν της αμερικανικής. Θεωρώ ότι οι ΗΠΑ πήραν το μήνυμα».
«Η (τουρκική) γραμμή είναι διαρκής και εντατική αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Άμα αυτά συνεχιστούν αυτά από την τουρκική πλευρά, τότε θα φτάσουμε και στη δυναμική απάντηση να το ξέρουν όλοι» συμπλήρωσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Ο υπουργός Άμυνας επιβεβαίωσε τις πληροφορίες πως δεν αποκλείεται να υπάρξει πρωτοβουλία από πλευράς ΗΠΑ για να πέσουν οι τόνοι από την Τουρκία. «Είχα πει ότι θεωρώ ότι στο μέλλον θα έχουμε ανάληψη πρωτοβουλιών από πλευράς ΗΠΑ προκειμένου να πέσουν οι τόνοι κυρίως από την Τουρκία. Δεν είναι απαραίτητο ο Τραμπ να πάρει τηλέφωνο ο ίδιος και να μιλήσει με τον Ερντογάν, υπάρχουν πολλά κανάλια επικοινωνίας που μπορούν να ενεργοποιηθούν», τόνισε.
Επιβεβαιώνοντας το ελληνικό ενδιαφέρον για την απόκτηση μιας μοίρας υπερσύγχρονων μαχητικών F-35, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αποκάλυψε τα επόμενα βήματα για τα εξοπλιστικά προγράμματα και μίλησε για ανάκτηση της εναέριας υπεροχής της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας τα επόμενα χρόνια.
Για τα F-35
Μιλώντας για τα εξοπλιστικά, ο υπουργός Άμυνας είπε ότι «τέθηκε από πλευράς μας το ζήτημα της αγοράς μια μοίρας F-35. Προφανώς πρέπει να ξεκινήσει διαπραγμάτευση, θεωρώ ότι θα ξεκινήσει σύντομα υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν».
Μιλώντας για τα εξοπλιστικά, ο υπουργός Άμυνας είπε ότι «τέθηκε από πλευράς μας το ζήτημα της αγοράς μια μοίρας F-35. Προφανώς πρέπει να ξεκινήσει διαπραγμάτευση, θεωρώ ότι θα ξεκινήσει σύντομα υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν».
Ο ενδιαφερόμενος, εξήγησε, «καταθέτει επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος ρώτα διαθεσιμότητα και τιμή, υπάρχει ανταλλαγή εγγράφων… είναι διαδικασίες που θέλουν χρόνο». Όπως εκτίμησε η απόκτηση των F-35 θα ξεκινήσει από το 2024 και μετά.
Όπως επισήμανε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, αυτές τις ημέρες ξεκινάει και το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 στην εκδοχή Viper. «Με τους ρυθμούς που προβλέπονται, θα διαρκέσει κοντά στα 7 με 8 χρόνια, δεν μπορείς να βάλεις όλα τα αεροπλάνα σου κάτω από τα υπόστεγα της ΕΑΒ να διαλυθούν».
«Κάποτε η Ελλάδα θα πάει και στο αεροσκάφος 5ης γενιάς που παρουσιάζει ιδιαιτέρα χαρακτηριστικά, το λεγόμενο stealth που δεν ανιχνεύεται από τα εχθρικά ραντάρ αλλά και παρουσιάζει κάποιες φοβέρες δυνατότητες όσον άφορα τα ηλεκτρονικά και οπλικά του συστήματα. Η Ελλάδα ούτως ή άλλως, όπως κι οι άλλες χώρες, θα μεταβούν σε αυτό το αεροσκάφος 5ης γενιάς. Ο τρόπος που επιμένουμε να το κάνουμε, είναι πρώτα είναι η αναβάθμιση του στόλου των F-16 σε κάτι ανάμεσα σε 4η και 5η γενιά» τόνισε.