Γιάννης Μπουλούμπασης: Η σπουδαία ιστορία ενός ανήσυχου... διακεκριμένου φωτογράφου (σπάνιες pics) | piperata.gr Skip to main content

Γιάννης Μπουλούμπασης: Η σπουδαία ιστορία ενός ανήσυχου... διακεκριμένου φωτογράφου (σπάνιες pics)

Ο Γιάννης Μπουλούμπασης αποτελεί έναν από τους πιο διακεκριμένους φωτογράφους των Βαλκανίων αλλά και έναν καλλιτέχνη, που εξέφρασε δημιουργικά την κοινωνική του ανησυχία μέσα από την τέχνη της φωτογραφίας και τη δημοσιογραφία.

Οι πρώτες επιρροές και οι σπουδές του στη φωτογραφία

Από τα εφηβικά του χρόνια αγαπούσε την δημοσιογραφία και αυτό τον βοήθησε λίγο αργότερα στην ηλικία των 18 να ανακαλύψει τις δουλειές των Νίκου Οικονομόπουλου, Γιάννη Μπεχράκη, Γιάννη Κόντου και της Λουίζας Γκουλιεμάκη. Τα πρώτα μαθήματα στην φωτογραφία τα πραγματοποίησε στα σεμινάρια του φωτογραφικού τομέα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στην ηλικία των 20 είχε αποφασίσει ήδη να ακολουθήσει το επάγγελμα του φωτογράφου αφού είχε δει για πρώτη φορά την δουλειά του Γιάννη Μπεχράκη με θέμα το Κόσοβο. Την ίδια περίοδο επιλέγει να σπουδάσει για τρία χρόνια επαγγελματική φωτογραφία στην Κρατική Σχολή Νέας Σμύρνης, με καθηγητές τους Βαγγέλη Χατζαντουργιάν και Νίκο Πολέμη.

Ανερχόμενος φωτογράφος και οι πρώτες συνεργασίες

Έχοντας πάρει ειδικότητα στο αρχαιολογικό ρεπορτάζ και πριν τελειώσει τις σπουδές του δουλεύει για το περιοδικό Ι.Χ.Ω.Ρ. Στην συνέχεια ασχολήθηκε με το φωτορεπορτάζ και το Αθλητικό Πρακτορείο Στίβος και συμμετέχει στην πρώτη του ομαδική έκθεση στο Παλαιό Πανεπιστήμιο.

Ακολούθησαν πλήθος συνεργασιών στα περιοδικά Πεμπτούσια, Παρεμβολή και Γεωτρόπιο στην εφημερίδα Ναυτεμπορική και το 2004 καταγράφει τους Παραολυμπιακούς αγώνες. Έχουν δημοσιευτεί δουλείες του το 2006, 2009 και το 2015 στα 24 γράμματα, στο protagon.gr και στο blackmonday.gr. Κάνει οδοιπορικό ρεπορτάζ για τα περιοδικά Γεώ και Γεωτρόπιο σε ταξίδια ανά την Ελλάδα. Από το 2009 αποφασίζει να ασχοληθεί με την φωτογραφία δρόμου.

 

 

Το Ταξίδι στο χρόνο

Το 2012 είναι μια χρονιά σταθμός για τον ίδιο με την συμμετοχή του στο διαβαλκανικό συνέδριο στο Brasov της Ρουμανίας με θέμα: Το μέλλον των Βαλκανίων μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

“Αποφασίζει να καταγράψει την πολιτισμική πόλη Brasov και την μετακομουνιστική εξέλιξη της Ρουμανίας σε ένα κράτος που προσπαθεί να ανακτήσει τη χαμένη του πνευματική ανεξαρτησία και να ενταχθεί στη Δύση και την Ευρώπη, χωρίς άλλες αλλοιώσεις. Αυτή τη φορά υπό το πνεύμα ενός ευρύτερου ολοκληρωτισμού της παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας επιλέγει ο λαός τι και ποιες επιρροές θέλει να αποδεχτεί ως πνευματικά ανεξάρτητος.”

Η πρώτη του ατομική έκθεση “Το ταξίδι στο χρόνο” πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης μεταξύ 7 και 18 Οκτωβρίου του 2015 με 140 ασπρόμαυρες φωτογραφίες διαφόρων διαστάσεων και θα συνεχιστεί και στο εξωτερικό μέσα από προτάσεις που προέκυψαν από την προσωπική διαδρομή και αναζήτηση του ιδίου.

Πηγή: apodyoptes.comAdd new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV