Εθνική Ασφαλιστική: Ξεκινούν οι δεσμευτικές προσφορές για την εταιρεία | piperata.gr Skip to main content

Εθνική Ασφαλιστική: Ξεκινούν οι δεσμευτικές προσφορές για την εταιρεία

Τις πρώτες επαφές (management presentations) με τη διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής και τους συμβούλους της ΕΤΕ, Morgan Stanley και Goldman Sachs, θα έχουν το διήμερο 16 και 17 Ιανουαρίου, οι επενδυτές που εκδήλωσαν μη δεσμευτικό ενδιαφέρον για την εξαγορά της ασφαλιστικής.

Η διαδικασία της υποβολής ερωτήσεων από τους επενδυτές, στη βάση του αρχικού πληροφοριακού υλικού που έχουν στα χέρια τους, για την εις βάθος εκτίμηση των δεδομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής, ανοίγει την κρίσιμη φάση του διαγωνισμού πώλησης, καθώς θα διαμορφώσει τις δεσμευτικές προσφορές.

Αυτές αναμένεται να υποβληθούν στο δεύτερο μισό του Φεβρουαρίου, με τις αρχές Μαρτίου να κρίνουν αν ο διαγωνισμός της πώλησης του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής θα τελεσφορήσει ή θα τεθεί σε εφαρμογή το plan B που προβλέπει διάθεση των μετοχών μέσω χρηματιστηρίου.

Βασική παράμετρος στη συμφωνία πώλησης με όποια επιλογή και αν ακολουθηθεί, θα είναι η συμφωνία bancassurance για τη διάθεση των ασφαλιστικών προϊόντων της εταιρίας από το δίκτυο της Εθνικής Τράπεζας.

Μη δεσμευτικό ενδιαφέρον για την Εθνική Ασφαλιστική έχουν εκδηλώσει η Fosun και το fund CVC Capital, το οποίο μέσω της Hellenic Healthcare Group, έχει αγοράσει το "Υγεία", το πρώην "ΙΑΣΩ General" και το "Metropolitan". Οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει κάνουν λόγο και για έναν ακόμη επενδυτή του οποίου την ταυτότητα καλύπτει πέπλο μυστηρίου.

Πάντως, το καταρχήν ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για την Εθνική Ασφαλιστική κρίνεται υποδεέστερο των αρχικών προσδοκιών και αναντίστοιχο με τα θετικά οικονομικά δεδομένα της εταιρίας. Με βάση τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου 2019, η Εθνική Ασφαλιστική αποτιμάται σε 1,061 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, θεωρείται αδύνατον η Εθνική Τράπεζα να λάβει 800 εκατ. ευρώ για το 80% της θυγατρικής της ασφαλιστικής, καθώς φαίνεται ότι στο προσφερόμενο τίμημα βαραίνει το γεγονός της μη επενδυτικής βαθμίδας της χώρας.

Οι μη δεσμευτικές προσφορές ήταν χαμηλότερες των προσδοκιών, αντικατοπτρίζοντας αυτή την πραγματικότητα και απομένει να φανεί στις δεσμευτικές προσφορές πόσο θα κλείσει η ψαλίδα του τιμήματος σε σχέση με το book value της εταιρείας.

Τα τελικά τιμήματα που θα υποβληθούν θα κρίνουν όχι μόνο το αν θα προχωρήσει η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής με τη διαδικασία του διαγωνισμού, αλλά και πώς θα προχωρήσουν τα σχέδια της Εθνικής Τράπεζας για τις τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων που θα μεταβιβαστούν στον "Ηρακλή".

Στο εννεάμηνο 2019 η Εθνική Ασφαλιστική παρουσίασε αύξηση κερδών και παραγωγής. Τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 18,2% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν στα 59,2 εκατ. ευρώ τα κέρδη, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το κόστος της εθελουσίας εξόδου 117 εργαζομένων. Τον Ιούλιο του 2019, η Εθνική Ασφαλιστική ολοκλήρωσε με επιτυχία πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης του προσωπικού της, στο οποίο συμμετείχαν 117 εργαζόμενοι, με συνολικό κόστος 12,6 εκ. ευρώ.

Η εν λόγω ενέργεια εκτιμάται ότι θα μειώσει ετησίως τα λειτουργικά έξοδα κατά 8 εκατ. ευρώ.

Η παραγωγή ασφαλίστρων της Εθνικής Ασφαλιστικής παρουσίασε εντυπωσιακή αύξηση, κατά 24,3% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2018, με τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα να ανέρχονται σε 578,4 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας την ουσιαστική συνδρομή της εταιρίας στην αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας.Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV