Γεννηματά - Τσίπρας περιμένουν πρόωρες κάλπες στις αρχές ή στο τέλος του καλοκαιριού | piperata.gr Skip to main content

Γεννηματά - Τσίπρας περιμένουν πρόωρες κάλπες στις αρχές ή στο τέλος του καλοκαιριού

Εκλογές πριν την παρέλευση του 18μηνου με χρόνο που προσδιορίζεται στην αρχή ή το τέλος του καλοκαιριού είναι το σενάριο που εξετάζεται στα επιτελεία του Αλέξη Τσίπρα και της Φώφης Γεννηματά.

Γράφει ο Μιχάλης Ι. Ασημάκης

Αμφότεροι πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος  Μητσοτάκης σε αντίθεση με τον πατέρα του που το 1990-1991 δεχόταν εισηγήσεις για να ξανακάνει εκλογές και να απαλλαγεί από τον βραχνά της μιας ψήφου, θα θελήσει να αιφνιδιάσει καθώς η δημοσκοπική διαφορά της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ υπερβαίνει αυτήν την περίοδο τις 13 μονάδες.

Σ’ αυτήν την περίπτωση αν την πρώτη Κυριακή με την απλή αναλογική εμφανίσει διψήφια απόσταση από τον βασικό του αντίπαλο θα μπορέσει με άνεση και με σαφή υπέροχη να ξαναπάει σε κάλπες με το ενισχυμένο μπόνους των 50 εδρών. Αν επιλέξει το τέλος της τετραετιας το πιθανότερο είναι ότι θα καταγράψει ισχνή διαφορά αν δεν χάσει όπως συμβαίνει σε όλες ανεξαιρέτως τις αναμετρήσεις της μεταπολίτευσης όπου το πρώτο κόμμα είτε τερματίζει δεύτερο είτε ανανεώνει τη θητεία του με πολύ μικρότερη αποδοχή.

Συνεπώς, όπως καταγράφεται στην ανάλυση Τσίπρα - Γεννηματά, ο κ. Μητσοτάκης τότε δεν θα καταφέρει να προσφύγει σε δεύτερες κάλπες αφού με τον εκλογικό νομο που ψήφισε χθες, το μπόνους των 50 επί πλέον εδρών το παίρνει το πρώτο κόμμα μόνο με ποσοστό 40%.  Ειδικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, λένε σε συνομιλητές του, είναι βέβαιος ότι ο Πρωθυπουργός θα θελήσει να δοκιμάσει τώρα τις διπλές κάλπες βλέποντας ότι υποχωρούν όχι μόνον τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ΚΙΝΑΛ σε σχέση με τα αποτελέσματα του περασμένου Ιουλίου

 

 Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV