Αμερικανίδα αστροναύτης έσπασε κάθε ρεκόρ - Επέστρεψε μετά από 328 ημέρες στο διάστημα | piperata.gr Skip to main content

Αμερικανίδα αστροναύτης έσπασε κάθε ρεκόρ - Επέστρεψε μετά από 328 ημέρες στο διάστημα

Προσγειώθηκε σήμερα (6 Φεβρουαρίου) στο Καζακστάν, μετά από 328 ολόκληρες ημέρες, η αμερικανίδα αστροναύτης της NASA, Κριστίνα Κοχ, η γυναίκα που έσπασε το ρεκόρ μεγαλύτερης παραμονής στο διάστημα ενώ συμμετείχε και στον πρώτο αμιγώς γυναικείο περίπατο με την έτερη αστροναύτη της NASA Τζέσικα Μέιρ.

«Αισθάνομαι τόσο συγκλονισμένη και ευτυχισμένη», δήλωσε η Κριστίνα Κοχ, όλο χαμόγελα, αφού βγήκε από την κάψουλα και κάθισε σε μια καρέκλα.

Η διαστημική κάψουλα Soyuz MS-13 προσγειώθηκε στις στέπες του Καζακστάν στις 11:12 ώρα Ελλάδας, έπειτα από πτήση περίπου 3,5 ωρών, μεταφέροντας την Κox, 41 ετών, τον Ευρωπαίο αστροναύτη Λούκα Παρμιτάνο και τον Ρώσο κοσμοναύτη Αλεξάντερ Σκβόρτσοβ πίσω στη Γη.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής της, η Κοχ πραγματοποίησε έξι διαστημικούς περιπάτους, δύο εκ των οποίων με τη Μέιρ και πέρασε 42 ώρες και 15 λεπτά έξω από τον διαστημικό σταθμό.

Η Κοχ αφιέρωσε, εξάλλου, μεγάλο μέρος του χρόνου της σε μια ποικιλία πειραμάτων και ερευνών κι αυτό γιατί ο διαστημικός σταθμός λειτουργεί ως εργαστήριο σε τροχιά, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να τεστάρει πώς διαφορετικές πτυχές της ανθρώπινης καθημερινότητας στη Γη αντιδρούν σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας.

Πήγε για να μείνεί!

Η Κοχ έφτασε στον διαστημικό σταθμό στις 14 Μαρτίου του 2019. «Αυτή η μέρα σφραγίστηκε στη μνήμη μου», δήλωσε.

«Εικόνες από τη στιγμή που πρωτοέφτασα εδώ… Είμαι πολύ τυχερή που τις έχω ως μία από τις αγαπημένες μου αναμνήσεις»

Η NASA ανέφερε πως η μακρά αποστολή της Κοχ θα παράσχει στους ερευνητές πολλά απαραίτητα δεδομένα για το πώς η έλλειψη βαρύτητας και η διαστημική ακτινοβολία επηρεάζουν το γυναικείο σώμα στις διαστημικές πτήσεις μακράς διάρκειας.

Οι επιστημονικές αυτές πληροφορίες που θα εξεταστούν τους ερχόμενους μήνες, μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμες για τη διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ που φιλοδοξεί να κατασκευάσει έναν μόνιμο διαστημικό σταθμό στην επιφάνεια της Σελήνης μέσα στην ερχόμενη δεκαετία.

Οι 340 ημέρες σε τροχιά του Αμερικανού αστροναύτη Σκοτ Κέλι, που ξεκίνησαν το 2015 κατέδειξαν πως η μακρά παραμονή στο διάστημα έχει επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία όπως η πάχυνση της καρωτίδας και του αμφιβληστροειδούς, αλλαγές στην έκφραση των γονιδίων και ελαφρά νοητική βλάβη στους άνδρες.

Αφού τέθηκε σε τροχιά τον Μάρτιο, η διάρκεια της αποστολής της Κοχ παρατάθηκε τον Απρίλιο, από έξι μήνες, που ήταν αρχικά σε ένα χρόνο, όταν εκείνη βρισκόταν ήδη στον διαστημικό σταθμό.Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV