Πότε το φτάρνισμα οφείλεται σε αλλεργία και όχι σε ίωση | piperata.gr Skip to main content

Πότε το φτάρνισμα οφείλεται σε αλλεργία και όχι σε ίωση

Εκτός από εποχή αλλεργιών είναι και εποχή ιώσεων. Μπορούμε όμως εύκολα να διακρίνουμε, αν τα συμπτώματά μας οφείλονται σε αλλεργική αντίδραση ή σε προσβολή από έναν ιό: « Οι αλλεργίες μας κάνουν να φταρνιζόμαστε επανειλημμένα, με το φτάρνισμα να διαρκεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα και να συνοδεύεται από δακρύρροια και κνησμό (φαγούρα) στα μάτια και τη μύτη», λέει η Δρ. Ανατολή Παταρίδου, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος του Νοσοκομείου Υγεία.

Όπως εξηγεί, η αλλεργία είναι η υπερβολική, αμυντική αντίδραση του οργανισμού σε ξένες ουσίες, που είτε τις εισπνέουμε είτε έρχονται σε άμεση επαφή με το δέρμα μας. Οι ουσίες αυτές ονομάζονται αλλεργιογόνα και μπορεί να είναι γύρη, ακάρεα σκόνης, μούχλα, πιτυρίδα κατοικίδιων, το γρασίδι, χημικές ουσίες που βρίσκονται μέσα σε καθαριστικά, διάφοροι μικροοργανισμοί κ.α. Κάθε άνθρωπος έχει το δικό του, προσωπικό όριο ανοχής στα κοινά αλλεργιογόνα, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή, διότι οι αλλεργίες μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά και εξίσου αιφνίδια να εξαφανιστούν. Η οικιακή σκόνη δεν έχει την ίδια σύσταση σε κάθε σπίτι. Μπορεί να απαρτίζεται από ακάρεα, κύτταρα δέρματος, πιτυρίδα ζώων, κύτταρα κατσαρίδων, ίνες υφασμάτων και διάφορους μικροοργανισμούς.

Από τους πάσχοντες από αλλεργίες, που υπολογίζονται στο 30% του πληθυσμού, οι περισσότεροι έχουν αλλεργία στα ακάρεα της οικιακής σκόνης και, ειδικότερα, στα περιττώματά τους. Γι’ αυτό το λόγο «πρέπει να χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας ειδικά καθαριστικά που εξοντώνουν τα περιττώματα των ακάρεων, αλλιώς δεν πρόκειται να περιορίσουμε τις αλλεργίες. Είναι επίσης απαραίτητο να χρησιμοποιούμε στο πλύσιμο και στο καθάρισμα πολύ ζεστό νερό (η θερμοκρασία πρέπει να ξεπερνάει τους 70 βαθμούς Κελσίου)», προσθέτει η ειδικός.

Πολύ σημαντικό είναι ακόμα να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα χαλάκια, κουρτίνες, βαριά υφάσματα και λούτρινα αντικείμενα (π.χ. ζωάκια, κουκλάκια) μέσα στο σπίτι, διότι αποτελούν εστίες αλλεργιογόνων. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, πρέπει να τα καθαρίζουμε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, καθώς δεν αρκεί μόνο ο αερισμός τους.

Επιπρόσθετα, τα μαξιλάρια, τα υφάσματα, τα στρώματα, τα παπλώματα και τα κλινοσκεπάσματα που δεν χρησιμοποιούνται πρέπει να αποθηκεύονται σε θήκες πυκνής ύφανσης που σφραγίζουν εντελώς.

Η Δρ. Παταρίδου προσθέτει ότι για να περιορίσουμε όσο το δυνατό τη συγκέντρωση αλλεργιογόνων στο σπίτι πρέπει να κάνουμε συχνά και συντήρηση των κλιματιστικών και καθαρισμό των φίλτρων τους. Τα σωματίδια που συγκεντρώνονται στα φίλτρα των κλιματιστικών διαχέονται σε όλο το σπίτι, γι’ αυτό καλό είναι να πλένονται συχνά με ειδικό υγρό που κάνει ταυτοχρόνως απολύμανση.

Επειδή και η υγρασία προκαλεί προβλήματα στα άτομα με επιρρέπεια στις αλλεργίες, μπορείτε να προμηθευτείτε έναν μετρητή υγρασίας και έναν αφυγραντήρα, για να διατηρείτε υπό έλεγχο τα επίπεδα υγρασίας στο σπίτι σας.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται και τα απορρυπαντικά του πλυντηρίου, γιατί περιέχουν φωσφορικές ενώσεις και άλλα χημικά συστατικά που προκαλούν δερματικές αλλεργίες. Επομένως, αν έχουμε ιστορικό αλλεργιών, θα πρέπει να αποφεύγουμε τα κοινά απορρυπαντικά και να χρησιμοποιούμε οικολογικά και υποαλλεργικά.

Πολλές αλλεργίες, τέλος, προκαλούνται και από τις βιομηχανοποιημένες τροφές που μπορεί να καταναλώνουμε. Για τον λόγο αυτό, είναι ευκαιρία να ακολουθήσουμε ένα πιο υγιεινό μοντέλο διατροφής, πλούσιο σε φυτικές ίνες και χωρίς τα τεχνητά συστατικά και τα συντηρητικά του πρόχειρου φαγητού και των ανθυγιεινών σνακ, που μπορεί να είναι εκλυτικοί παράγοντες για την εμφάνιση αλλεργικής ρινίτιδας.Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.