Ξανά στις αγορές η Πειραιώς με ομόλογο Tier II | piperata.gr Skip to main content

Ξανά στις αγορές η Πειραιώς με ομόλογο Tier II

Θέλοντας να αξιοποιήσει το θετικό momentum στην αγορά μετά την άντληση κεφαλαίων από την Alpha Bank, η Τράπεζα Πειραιώς ετοιμάζεται αυτή τη βδομάδα να βγει ξανά στις αγορές με ομόλογο Tier II.

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Πιο συγκεκριμένα, η τράπεζα έδωσε εντολή στις έξι διεθνείς τράπεζες-αναδόχους για την έκδοση νέου Tier II ομολόγου. Οι Goldman Sachs International και UBS είναι Joint Global Coordinators και Joint Bookrunners, μαζί με τις Barclays, BNP Paribas, Credit Suisse και Nomura. Ο τίτλος είναι τύπου 10ΝC5, όπως και ο προηγούμενος, δηλαδή 10ετής με δυνατότητα ανάκλησης στα 5 έτη.

Το βιβλίο προσφορών για τον νέο τίτλο της Πειραιώς – αν το επιτρέψουν και οι συνθήκες στις αγορές – πιθανώς να ανοίξει ακόμη και εντός της και στόχος της συστημικής τράπεζας είναι η άντληση ποσού έως 500 εκατ. ευρώ, με σημαντικά μειωμένο επιτόκιο σε σχέση με την αντίστοιχη έκδοση του περασμένου καλοκαιριού.

Ο τίτλος αναμένεται να έχει αξιολόγηση Caa3 από την Moody’s και CCC από την S&P.

Υπενθυμίζεται, πως η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε τον περασμένο Ιούνιο σε έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης ύψους €400 εκατ., (10NC5), με επιτόκιο 9,75%. Αυτή ήταν και η πρώτη δημόσια έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης Tier 2 που πραγματοποίησε ελληνική τράπεζα από το 2008. Το συνολικό βιβλίο προσφορών είχε διαμορφωθεί σε περίπου 850 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, στη σημερινή συγκυρία η Πειραιώς θα μπορούσε να πετύχει ένα επιτόκιο κοντά στο 5% με 5,5% δεδομένου και του ότι το επιτόκιο της έκδοσης του Tier II του περασμένου καλοκαιριού έχει ήδη υποχωρήσει σημαντικά και στο 7,17% στην 10ετία - δηλαδή πτώση της τάξης του 26% - ενώ στην 5ετία διαμορφώνεται στο 5,31%. Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα η Alpha Bank "πέτυχε" επιτόκιο 4,25% ενώ η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά σχεδόν 11 φορές.

Μετά και την πρόσφατη ανακοίνωση του νέου στρατηγικού της σχεδίου και την θετική αποδοχή που είχε από την αγορά και τους διεθνείς οίκους η Πειραιώς, μετά από επαφές και με τους αναδόχους, βλέπει πως η συγκυρία είναι πολύ ευνοϊκή, δεδομένου τού ότι και η απόδοση του ελληνικού 10ετούς κρατικού ομολόγου έχει υποχωρήσει σε νέα ιστορικά χαμηλά κοντά στο 1%, κάτι που – όπως φάνηκε και στην περίπτωση της Alpha – έχει στρώσει το έδαφος για τις εκδόσεις των τραπεζών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Πειραιώς θα μπορέσει να ενισχύσει την κεφαλαιακή της βάση έτσι ώστε να προχωρήσει άμεσα με τις τιτλοποιήσεις που εξήγγειλε υπό το νέο της στρατηγικό σχέδιο, επιταχύνοντας τη μείωση των κόκκινων δανείων.

Αξίζει να σημειώσουμε πως πριν μερικές ημέρες η Axia Reaserch σε έκθεσή της είχε εκτιμήσει πως – σε συνέχεια της έκδοσης Tier II της Alpha – θα διατεθούν φέτος στην αγορά συνολικά 1,5 δισ. ευρώ τίτλων Tier II από την Alpha, την ΕΤΕ και την Πειραιώς, ή 2,5 δισ. ευρώ εάν η Eurobank αντικαταστήσει το υφιστάμενο Tier II κεφάλαιο ύψους 228μ.β που έχει, εκδίδοντας στις αγορές Tier II τίτλους.Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV