Black Sabbath: Οι πατέρες του heavy metal που άνοιξαν ένα σκοτεινό αλλά και συναρπαστικό κεφάλαιο στη rock σκηνή | piperata.gr Skip to main content

Black Sabbath: Οι πατέρες του heavy metal που άνοιξαν ένα σκοτεινό αλλά και συναρπαστικό κεφάλαιο στη rock σκηνή

Στις 13 Φεβρουαρίου του 1970, ημέρα Παρασκευή – τι σύμπτωση!- έκανε την εμφάνισή του το ομώνυμο album των Black Sabbath, με το οποίο γινόταν το ντεμπούτο του θρυλικού heavy metal συγκροτήματος. Οι πατέρες του heavy metal άνοιξαν με το «Black Sabbath» ένα νέο, σκοτεινό, αλλά και συνάμα συναρπαστικό κεφάλαιο στη rock μουσική.

Η «αγία» τετράδα από το Μπέρμινγκχαμ, οι κύριοι Ozzy Osbourne, Tony Iommi, Gezzer Butler και Bill Ward, έκαναν την παρθενική τους δισκογραφική εμφάνιση και ήταν κάτι το εντελώς διαφορετικό, ξένο έως και τρομακτικό για την τότε βρετανική σκηνή.

Αυτό, άλλωστε, αποτυπώνεται ξεκάθαρα στο απόκοσμο εξώφυλλο και στους ήχους του εμβληματικού «Black Sabbath» που είναι και το πρώτο του δίσκου: Βροχή, καμπάνες η… νότα του διαβόλου και το σκοτεινό παραμύθι ξεκινά.

Τα γενέθλια του heavy metal

Οι Black Sabbath είναι οι πατέρες του heavy ήχου. Δεν ήταν αποκλειστικά οι πρώτοι που έπαιξαν βαριά μουσική, ούτε οι πρώτοι που ασχολήθηκαν με πιο μυστήρια θεματολογία, ήταν όμως εκείνοι που το έκαναν τόσο καλά, τόσο δεμένα και τόσο… επιδεικτικά, έτσι ώστε η 13η Φεβρουαρίου να θεωρείται η γενέθλιος ημέρα του heavy metal.

Το «Black Sabbath» οι κριτικοί το μίσησαν, οι promoters της εποχής δεν ήθελαν τη μπάντα για συναυλίες, οι συντηρητικοί κύκλοι ξεσηκώθηκαν. Το κοινό, όμως το αγκάλιασε. Βρισκόταν ήδη σε αναζήτηση ενός διαφορετικού αφηγήματος, μακριά από την flower power και την ελαφρότητα παλαιότερων εποχών.

 

Οι ίδιοι οι Sabbath αργότερα θα μιλήσουν για το σκοτάδι που τους περιέβαλε και τους επηρέασε στον τρόπο με τον οποίο συνέθεσαν μουσική και έγραψαν δίσκους. «Δεν ήμασταν στην ηλιόλουστη Καλιφόρνια, ήμασταν στο Μπίρμινγκχαμ, σε μια βιομηχανική εργατούπολη, η οποία είχε σχεδόν ισοπεδωθεί στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν βλέπαμε τα… λουλούδια και την αγάπη που έβλεπαν οι άλλοι. Βλέπαμε εργοστάσια, συντρίμμια και ανεργία και για τον λόγο αυτό γράψαμε τη μουσική μας».

Ένα από τα «άγια δισκοπότηρα» της heavy σκηνής

Το «Black Sabbath» παραμένει ένα από τα «άγια δισκοπότηρα» του heavy metal, του heavy rock, του heavy blues (οι ταμπέλες είναι αμέτρητες). Περιλαμβάνει ογκόλιθους όπως το ομώνυμο τραγούδι, το «The Wizard», το «N.I.B.», το «Behind The Wall of Sleep».

https://www.youtube.com/watch?v=GKY--qaHWSw

Οι Black Sabbath κατάφεραν να ξεπεράσουν σε μουσική αξία το ντεμπούτο τους στα επόμενα δύο album τους (αυτά, βέβαια, είναι υποκειμενικά), στην πορεία χάθηκαν από τα φώτα της δημοσιότητας και επανήλθαν στη θέση που τους αξίζει μετά την αναβίωση του sabbathικού ήχου τα προηγούμενα 25 χρόνια. Ο Ozzy έγινε super star, ο αγαπημένος «τρελός» των ΗΠΑ και τηλεπερσόνα. Η τετράδα επέστρεψε έκανε περιοδείες, γνώρισε την αποθέωση, μπήκε στο Rock n Roll Hall Of Fame λίγο πριν την... τρίτη ηλικία και, πλέον, μας έχει αποχαιρετίσει ( ; ).

Εκείνο όμως που συνέβη την Παρασκευή και 13, τον Φλεβάρη του 1970 παραμένει ανεξίτηλο μέσα στην πορεία του χρόνου και οι Black Sabbath κατάφεραν από εκείνη την ημέρα να γίνουν οι μουσικοί μας «πατέρες» και να αφήσουν το στίγμα τους στη μουσική ανεξίτηλο!

Πηγή: EfsynAdd new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV