Εγκαταλείπουν τις θέσεις τους οι Τούρκοι στη Συρία (vids) | piperata.gr Skip to main content

Εγκαταλείπουν τις θέσεις τους οι Τούρκοι στη Συρία (vids)

Την αστραπιαία υποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από το παρατηρητήριο της Χασάκα στη Βόρεια Συρία ανακοίνωσαν πριν από λίγη ώρα οι συριακές αρχές.

Πιο συγκεκριμένα το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα γνωστοποίησε πως δυνάμεις του τουρκικού στρατού τράπηκαν σε φυγή από σημεία-«κλειδιά» βορειοανατολικά της επαρχίας al-Hasakah στη Βόρεια Συρία.

Μάλιστα ήταν τόσο γρήγορη και απρόσμενη η φυγή των Τούρκων που δεν έδωσαν κάποια εξήγηση, πόσο μάλλον μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν και λοιπών θερμόαιμων της Άγκυρας.

Την είδηση μεταδίδουν πολλά αραβικά ΜΜΕ την τελευταία ώρα:

https://twitter.com/AlArabiya_Eng/status/1227522134416687104

Αξίζει να σημειωθεί πως η κίνηση αυτή των τουρκικών δυνάμεων έρχεται μερικές ώρες μετά την προέλαση των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων από κοινού με Ρώσους στρατιώτες σε σημεία που έχουν να πέσουν στα χέρια του Άσαντ σχεδόν από την αρχή του εμφυλίου στη Συρία!

Πιο συγκεκριμένα ο συριακός στρατός πραγματοποιεί επιχειρήσεις εκκαθάρισης γύρω από τον αυτοκινητόδρομο Μ5 που συνδέει τη νότια με τη βόρεια Συρία, αφού κατάφερε χθες Τρίτη να τον θέσει υπό τον έλεγχό του, συνεχίζοντας την προέλασή του στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας παρά την αυξανόμενη ένταση με την Τουρκία που στηρίζει κάποιες ομάδες Σύρων ανταρτών.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο συριακός στρατός με την υποστήριξη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, κατέλαβε και άλλα χωριά και περιοχές στο δυτικό τμήμα της επαρχίας του Χαλεπιού, συνεχίζοντας τις επιχειρήσεις του που έχουν προκαλέσει τον εκτοπισμό σχεδόν 700.000 ανθρώπων από τον Δεκέμβριο.

«Οι γειτονικές περιοχές στον αυτοκινητόδρομο Μ5, δυτικά της οδού, στην επαρχία του Χαλεπιού είναι πλέον υπό τον έλεγχο του καθεστώτος», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ράχμαν.

Εξάλλου οι κυβερνητικές δυνάμεις προσπαθούν να εκδιώξουν τους Σύρους αντάρτες και τους τζιχαντικές που βρίσκονται ανατολικά του Μ5, επεσήμανε το Παρατηρητήριο και η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Al Watan.

Χθες ο συριακός στρατός έθεσε τον αυτοκινητόδρομο αυτό υπό τον έλεγχό του για πρώτη φορά από το 2012.

https://youtu.be/2eYgQ184yPQ

Αμερικανική εμπλοκή και συγκρούσεις με τις δυνάμεις του Άσαντ

Συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα ανάμεσα στις αμερικανικές δυνάμεις και πολιτοφυλακές πιστές στην κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ κοντά στο Καμισλί, στην βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ανταποκριτή του AFP.

Η σύντομη αυτή και σπάνια χερσαία αντιπαράθεση ξέσπασε κατά την “ακούσια” διέλευση μιας αμερικανικής στρατιωτικής αυτοκινητοπομπής από το χωριό Χερμπάτ Άμο, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Οι συγκρούσεις, οι οποίες προκάλεσαν έναν νεκρό στην πλευρά των φιλοκυβερνητικών πολιτοφυλακών, τερματίστηκαν έπειτα από αμερικανική επιδρομή που έγινε στον τομέα, η οποία επέτρεψε την απομάκρυνση δύο αμερικανικών στρατιωτικών οχημάτων από το χωριό, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.

Την ίδια ώρα το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε ότι αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν τουλάχιστον μια αεροπορική επιδρομή στην περιοχή Χάσακα στην βορειοανατολική Συρία, όπου Αμερικανοί στρατιώτες σκότωσαν έναν άνθρωπο.

Νεκρός είναι ένας άμαχος, σύμφωνα με το SANA, το οποίο προσθέτει ότι άλλος ένας τραυματίστηκε όταν οι αμερικανικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον ανθρώπων που σταμάτησαν τα αμερικανικά οχήματα σε σημείο ελέγχου ανατολικά του Καμισλί.

Μετά το περιστατικό αυτό με τα πυρά έγινε αεροπορική επιδρομή σε χωριό της αγροτικής περιοχής του Καμισλί, κοντά στην μεθόριο με την Τουρκία, διευκρίνισε επίσης το SANA.

https://youtu.be/rMnyzjDButw

 Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.