Επίδειξη μόδας ενάντια στη γρήγορη μόδα διοργανώνει ομάδα ακτιβιστών | piperata.gr Skip to main content

Επίδειξη μόδας ενάντια στη γρήγορη μόδα διοργανώνει ομάδα ακτιβιστών

Όσο και να αγαπάμε τη μόδα, δεν μπορούμε πλέον να κλείνουμε τα μάτια στα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί. Βρίσκεται σε υψηλότερη θέση από τη βαριά βιομηχανία για τη μόλυνση του περιβάλλοντος, καθώς και είναι ένας κλάδος μέσα στον οποίο έχουν εγκλωβιστεί πολλοί άνθρωποι ως εργαζόμενοι ή ως θύματα της γρήγορης μόδας.

Τα τελευταία χρόνια δε οι συλλογές μόδας έχουν αυξηθεί από δύο μέχρι πέντε κατά μέσο όρο, με κάποιες πολύ διάσημες εταιρίες να λανσάρουν μέχρι και εικοσιτέσσερις καινούργιες συλλογές ανά χρόνο εντείνοντας την αύξηση του καταναλωτισμού.

Τα γκρουπς ακτιβιστών Fridays for Future Greece, Extinction Rebellion Hellas, και House of Refashion σε συνεργασία με τον Σκόρος, κριτική στην κατανάλωση οργανώνουν μια επίδειξη μόδας ενάντια στη γρήγορη μόδα τονίζοντας σε ανακοίνωσή τους ότι:

«Η παραγωγή των ρούχων και ο τρόπος που παράγονται από εταιρίες γρήγορης μόδας δεν εκπέμπουν μόνο τόνους CO2 εβδομαδιαίως ρυπαίνοντας τον αέρα (10% της ρύπανσης του αέρα) αλλά ακόμα ρυπαίνουν και δηλητηριάζουν το πόσιμο νερό και το νερό της θάλασσας, οι συνθήκες για τους εργαζόμενους στην βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας είναι απάνθρωπες και το οικοσύστημα απειλείται.

Εν τω μεταξύ η βιομηχανία μεγαλώνει εκθετικά λόγω της συνήθειας μας της υπερκατανάλωσης, συνεχώς αυξάνοντας την απειλή. Για παράδειγμα στο χρονικό διάστημα του 2000 μέχρι το 2011 οι συλλογές μόδας έχουν αυξημένη μορφή δυο μέχρι πέντε κατά μέσο όρο, με κάποιες πολύ διάσημες εταιρίες προσφέροντας μέχρι και 24 καινούργιες συλλογές ανά χρόνο. Κατά μέσο όρο ο καταναλωτισμός έχει αυξηθεί κατά 60% από το 2000 μέχρι το 2014».

H εκδήλωση που οργανώνουν θα περιλαμβάνει πασαρέλα με αυτοσχέδια ρούχα από τους ακτιβιστές, ρούχα σε design του House of Refashion και διάλογο για την ενημέρωση του γενικού κοινού. «Παλεύουμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο για την τεράστια απειλή που η βιομηχανία γρήγορης μόδας και η κατανάλωση των ρούχων γρήγορης μόδας θέτουν στον πλανήτη μας όσων αφορά την κλιματική αλλαγή, καταστροφή των οικοσυστημάτων και την εκμετάλλευση των εργαζόμενων τόσο της μορφής της παιδικής εργασίας όσο και της συνηθισμένης εργασίας.

Επίσης θέλουμε να προσφέρουμε στον κόσμο εναλλακτικές λύσεις της γρήγορης μόδας όπως είναι η επαναχρησιμοποίηση, η ανακύκλωση, η εναλλαγή και η αγορά των second-hand ρούχων.

Θα θέλαμε να προσκαλέσουμε όλους να έρθουν σε αυτή την εκδήλωση. Το θέμα που αναπτύχθηκε παραπάνω είναι πολύ κρίσιμο σε όλους μας και στο μέλλον μας. Αν θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα πρέπει να το κάνουμε όλοι μαζί. Είναι στο χέρι μας!» τονίζουν οι διοργανωτές.

H επίδειξη θα γίνει την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, Ερμού 55 και Καπνικαρέας 2.

Πηγή: lifo.grAdd new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV