Μάθε τι τρώνε οι Ιάπωνες και έχουν το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής στον κόσμο | piperata.gr Skip to main content

Μάθε τι τρώνε οι Ιάπωνες και έχουν το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής στον κόσμο

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal μας αποκαλύπτει το μυστικό μακροζωίας των Ιαπώνων, που έχουν το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής στον κόσμο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της 15ετούς έρευνας, στην οποία συμμετείχαν 92.915 Ιάπωνες (άνδρες και γυναίκες), ηλικίας 45-74 ετών, η συχνή κατανάλωση προϊόντων σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το μίσο και η σάλτσα σόγιας, μπορεί να βοηθήσει κάποιον να ζήσει περισσότερο.

Μίσο

Το μίσο έχει αρκετά αλμυρή γεύση και παρασκευάζεται κυρίως από φασόλια σόγιας, θαλασσινό αλάτι και ρύζι ή κριθάρι, τα οποία έχουν υποστεί μακροχρόνια ζύμωση με ειδικά ένζυμα. Υπάρχουν διάφορα είδη πάστας μίσο ανάλογα με τα υλικά παρασκευής και τον χρόνο ζύμωσης οπότε το χρώμα και η γεύση διαφοροποιούνται ελαφρώς.

Σάλτσα σόγιας

Η σάλτσα σόγιας αυτή η σκουρόχρωμη και σχετικά αραιή σάλτσα με την ιδιαίτερα αλμυρή γεύση κάνει θραύση στην κινέζικη και ιαπωνική κουζίνα, αλλά και στις υπόλοιπες ασιατικές κουζίνες φυσικά.
Μας έρχεται από τη μακρινή Κίνα, περίπου 2.500 χρόνια πριν και σήμερα έχει κατακτήσει όλο τον κόσμο αφού η συμπυκνωμένη νοστιμιά της δίνει μια αυθεντικά εξωτική επίγευση σε όποιο φαγητό προστεθεί.

Πώς παρασκευάζεται; Από τη ζύμωση σιταριού και φασολιών σόγιας, νερού και αλατιού. Πού χρησιμοποιείται; Ως μαρινάδα σε κρεατικά και πουλερικά και φυσικά σε σάλτσες για να δώσουμε γεύση και χρώμα, και σε ζυμαρικά και λαχανικά για να ενισχύσουμε τη γεύση τους.

Σχετικά με την έρευνα

Μάλιστα, η έρευνα εξέτασε και την ποσότητα των τροφών που θα πρέπει να καταναλώνει κάποιος, προκειμένου να επωφεληθεί από τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Σύμφωνα με τους ίδιους, οι άνδρες που καταναλώνουν καθημερινά 50.2γρ. σόγια που έχει υποστεί ζύμωση έχουν 10% λιγότερη πιθανότητα να πεθάνουν την επόμενη 15ετία (14,8 χρόνια για την ακρίβεια), σε σχέση με όσους έτρωγαν μικρότερη ποσότητα.

Για τις γυναίκες τα οφέλη είναι ανάλογα, όταν καταναλώνει τουλάχιστον 46.6γρ. σόγια που έχει υποστεί ζύμωση.

Οι ερευνητές αναφέρουν επίσης, τα προϊόντα σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση είναι τόσο ωφέλιμα λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε φυτικές ίνες, ενώ είναι πλούσια και σε κάλιο.

Βέβαια, οι ίδιοι σπεύδουν να σημειώσουν ότι μπορεί και άλλοι παράγοντες, που δεν έχουν ληφθεί υπόψη, να επηρεάζουν τα αποτελέσματα της μελέτης τους και γι αυτό, συστήνουν την πραγματοποίηση περαιτέρω έρευνας για να τεκμηριωθεί η αιτιότητα μεταξύ προϊόντωνσόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση και μακροζωίας.Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV