Μύλος στην προανακριτική για τις "κουκούλες" των προστατευόμενων μαρτύρων | piperata.gr Skip to main content

Μύλος στην προανακριτική για τις "κουκούλες" των προστατευόμενων μαρτύρων

Μύλος με τις αντικρουόμενες πληροφορίες από κοινοβουλευτικές και δικαστικές πηγές με «μήλο της Έριδος» το αν τελικά οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα έχουν αλλοιωμένα ή όχι τα χαρακτηριστικά τους όταν θα καταθέσουν ενώπιον των μελών της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής!

Γράφει ο Σωκράτης Λαδόπουλος

Σύμφωνα με την ενημέρωση του προέδρου της επιτροπής Ιωάννη Μπούγα στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, η επιτροπή ενημέρωσε (και όχι «αιτήθηκε») ότι επιθυμεί την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση Novartis «με τον ίδιο τρόπο που κατέθεσαν στις 4 Δεκεμβρίου στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Σοφουλάκη».

Επιπλοκές

Εδώ τα πράγματα περιπλέκονται, καθώς δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι οι μάρτυρες είχαν αλλοιωμένα χαρακτηριστικά κατά την εξέτασή τους από τον κ. Σοφουλάκη. Από την πλευρά τους όμως, μέλη της προανακριτικής επιτροπής που έχουν στην διάθεσή τους την έκθεση κατάθεσης των δύο μαρτύρων στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, υποστηρίζουν πως στο έγγραφο αυτό αναγράφεται μόνο ότι «οι μάρτυρες παρουσιάστηκαν αυτοπροσώπως με τα ψευδώνυμα Κελέση και Σαράφης που επιβεβαίωσε αστυνομικός που ήταν παρών».

Από την προανακριτική επιτροπή και πιο συγκεκριμένα από τα μέλη που εκπροσωπούν την Νέα Δημοκρατία αφού αυτή έχει την πλειοψηφία, θεωρούν ότι στην κλήση των δύο μαρτύρων για κατάθεση, ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου διάβασε τις αντίστοιχες διατάξεις και το προεδρικό διάταγμα και προχώρησε νόμιμα στην εξέτασή τους. Αναφέρουν μάλιστα ότι οι δύο μάρτυρες αρχικά αρνήθηκαν να καταθέσουν χωρίς μεταμφίεση αλλά το αίτημά τους απορρίφθηκε από τον κ. Σοφουλάκη και τελικά παρουσιάστηκαν ενώπιόν του χωρίς καμία μεταμφίεση.

Κι εφόσον η προανακριτική ασκεί ρόλο εισαγγελέα, θεωρούν το ίδιο πρέπει να συμβεί και στην δική τους περίπτωση. Δηλαδή εξέταση με φυσικά παρουσία χωρίς μεταμφίεση.

Η σιγουριά των γαλάζιων βουλευτών

Ωστόσο, αν και οι νεοδημοκράτες βουλευτές δείχνουν σίγουροι ότι η εξέταση θα γίνει «χωρίς κουκούλες», δεν το λένε καθαρά και ρίχνουν το μπαλάκι στην αρμόδια υπηρεσία της ΓΑΔΑ η οποία είναι και υπεύθυνη για την ασφάλεια των προστατευόμενων μαρτύρων.

Αφήνουν έτσι να εννοηθεί ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα παρουσιαστούν όπως αποφασιστεί από την Υπηρεσία της Αστυνομίας που έχει αναλάβει την ασφάλειά τους, η οποία το έχει ήδη κάνει μία φορά στις 4 Δεκεμβρίου που τους οδήγησε ενώπιον του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Σοφουλάκη.

«Οι μάρτυρες έχουν δικαίωμα να αρνηθούν να καταθέσουν χωρίς καμουφλάζ αλλά το αίτημά τους αυτό θα εξεταστεί από την αρμόδια εισαγγελική αρχή» είπε ο κ. Ιωάννης Μπουγάς (πρόεδρος της προανακριτικής)αλλά δεν ξεκαθάρισε αν στην συγκεκριμένη περίπτωση η αρμόδια εισαγγελική αρχή είναι η ίδια η προανακριτική που ασκεί καθήκοντα εισαγγελέα….

Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να «φωνάζει» ότι είναι παράνομο να αποκαλυφθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες ενώπιον της αντιπροσωπείας της προανακριτικής που θα τους εξετάσει την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη…

 Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.