"Σπάει" η Ανταρκτική! Παγόβουνο μεγέθους... Ατλάντας αποκολλήθηκε από παγετώνα | piperata.gr Skip to main content

"Σπάει" η Ανταρκτική! Παγόβουνο μεγέθους... Ατλάντας αποκολλήθηκε από παγετώνα

Μια ιστορία για ένα παγόβουνο που έχει αποκοπεί από παγετώνα και απειλεί να αυξήσει τη στάθμη των ωκεανών φέρνοντας έτσι ανείπωτες περιβαλλοντικές αλλαγές ίσως ακούγεται οικείο. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι! Αλλά αν εθελοτυφλούσες τις προηγούμενες φορές αξίζει να δώσεις την προσοχή σου τώρα!

Σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες που ελήφθησαν την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA), ένα παγόβουνο έχει σπάσει στον παγετώνα Pine Island Glacier στην άκρη της Ανταρκτικής.

Ο παγετώνας θα συνεχίσει να χάνει κομμάτια πάγου με αυξανόμενο ρυθμό.

Αν και ο παγετώνας του Pine Island (PIG) στη δυτική Ανταρκτική φαίνεται να χάνει πάγο τα τελευταία 25 χρόνια, ο ρυθμός με τον οποίο υποχωρεί πλέον, έχει επιταχυνθεί σε μεγάλο βαθμό. Γεγονός που επιβεβαιώνεται και από εικόνες που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA).

Οι εικόνες καταγράφουν μια χρονική περίοδο από τον Φεβρουάριο του 2018 έως τον Φεβρουάριο του 2020. Με την τελευταία εικόνα να παρουσιάζει τον παγετώνα στις 10 Φεβρουαρίου 2020.

Ο συγκεκριμένος παγετώνας έχει μέγεθος 300 κυβικά χιλιόμετρα -σχεδόν ίσος με την Ατλάντα ή τη Μάλτα- και έχει διαπιστωθεί πως πάνω του έχουν δημιουργηθεί ρωγμές. Οι οποίες συνεχίζουν να μεγαλώνουν και να αυξάνονται, έως ότου μεγάλα κομμάτια του παγετώνα, αποκολλούνται. Το μεγαλύτερο από αυτά τα κομμάτια έχει ονομαστεί B-49.

Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία εκτιμά πως το μέτωπο του παγετώνα, το οποίο έχει πάχος -κατά μέσο όρο- 500 μέτρα, θα συνεχίσει να χάνει κομμάτια πάγου με αυξανόμενο ρυθμό.

«Αυτό που βλέπετε είναι εξίσου τρομακτικό και όμορφο». Δήλωσε στο CNNi ο Μάρκ Ντρινκγουότερ, επικεφαλής της Διεύθυνσης Επιστημών της Γης, της Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA).

«Είναι ξεκάθαρο από αυτές τις εικόνες ότι ο παγετώνας του Pine Island ανταποκρίνεται δραματικά στην κλιματική αλλαγή», πρόσθεσε.

https://twitter.com/CopernicusEU/status/1227559347619844096

Ενώ τα παγόβουνα που προέρχονται από τους παγετώνες είναι μια φυσική διαδικασία, ο Ντρινκγουότερ κατέστησε σαφές ότι ο ρυθμός τήξης και γέννησης που παρατηρείται στη Δυτική Ανταρκτική είναι μεγαλύτερος από οτιδήποτε παρατηρείται στο δορυφορικό αρχείο.

Επισήμανε μια «ανισορροπία» στο παγετώδες σύστημα που δεν επέτρεπαν στον παγετώνα να ανανεωθεί. Όπως αύξηση της μέσης θερμοκρασίας.

Το λιώσιμο του παγετώνα μπορεί να αυξήσει την στάθμη της θάλασσας παγκοσμίως έως και 1.2 μέτρα.

Το Pine Island Glacier, μαζί με τον γείτονα Thwaites Glacier, λειτουργούν αποτελεσματικά ως αρτηρίες που συνδέουν τον πάγο της Δυτικής Ανταρκτικής με τον ωκεανό. Το λιώσιμο του παγετώνα PIG και του γειτονικού παγετώνα Thwaites, μπορεί να αυξήσει την στάθμη της θάλασσας παγκοσμίως κατά 1,2 μέτρα. Σύμφωνα με τη NASA.

«Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, η ταχύτητα πάγου του Pine Island έχει αυξηθεί δραματικά σε τιμές που υπερβαίνουν τα 10 μέτρα την ημέρα». Δήλωσε ο διαστημικός οργανισμός σε δελτίο Τύπου.

Στις εικόνες ραντάρ της αποστολής Copernicus Sentinel-1, αποτυπώνεται η εξέλιξη των δύο αναδυόμενων ρωγμών στο παγετώνα του Pine Island.

«Το πλωτό μέτωπο του πάγου, το οποίο έχει μέσο πάχος περίπου 500 μέτρων, έχει επωμιστεί τις συνέπειες μίας σειράς γεγονότων κατά τα τελευταία 30 χρόνια. Μερικά από τα οποία άλλαξαν απότομα το σχήμα και τη θέση του πάγου», δήλωσε η ESA.

Οι αλλαγές στον παγετώνα έχουν χαρτογραφηθεί από τους δορυφόρους που έχουν κατασκευαστεί από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία από τη δεκαετία του '90.

Θερμοκρασία ρεκόρ στην Ανταρκτική

Την περασμένη εβδομάδα, καταγράφηκε στην Ανταρκτική η θερμοκρασία ρεκόρ των 18,3 βαθμών Κελσίου. Η θερμότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ. Σχεδόν έναν βαθμό υψηλότερα από το προηγούμενο ρεκόρ, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η Ανταρκτική συγκαταλέγεται στις περιοχές του πλανήτη που θερμαίνονται ταχύτερα, με θερμοκρασίες που έχουν αυξηθεί σχεδόν 3 βαθμούς τα τελευταία 50 χρόνια. Περίπου 87% των παγετώνων κατά μήκος της δυτικής ακτής της Χερσονήσου έχουν «υποχωρήσει» τα τελευταία 50 χρόνια. Με τον ρυθμό υποχώρησης να είναι πιο εντατικός τα τελευταία 12 χρόνια.

«Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας μπορεί να έχει τεράστιες οικονομικές και κοινωνιακές επιπτώσεις», προειδοποίησε ο Ντρινκγουότερ.

 Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV