Ζόρια Μητσοτάκη για τον κατώτατο μισθό | piperata.gr Skip to main content

Ζόρια Μητσοτάκη για τον κατώτατο μισθό

Πολλά ζόρια περιμένουν τον Κυρ. Μητσοτάκη την Παρασκευή στη  Βουλή όπου σε ειδική συνεδρίαση την οποία συγκάλεσε ο ίδιος θα πρέπει να εξηγήσει, στον λαό και στους  άλλους αρχηγούς,  τι  θα κάνει με την αύξηση του κατώτατου μισθού ο οποίος φυσικά επηρεάζει  800.000  εργαζόμενους, άλλους  300.000 με τις μισθολογικές τριετίες και εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους καθώς επηρεάζεται και η πολιτική των επιδομάτων.  Βασική αρχή του θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το σημερινό επίπεδο  των 610 ευρώ περίπου  θα κινηθεί ανοδικά  ανάλογα με τους αναπτυξιακούς ρυθμούς. Βράσε ρύζι δηλαδή αφού πέραν της αισιοδοξίας δεν υπάρχει μετρήσιμο  αποτέλεσμα.

Γράφει ο Μ. Ασημάκης.

ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει ο Αλ. Τσίπρας προβλέπεται  αύξηση κατά 7,5% το 2020 και 7,5% το 2021 και επιστροφή της αρμοδιότητας καθορισμού του κατώτατου μισθού στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους μέσω εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας από 1 Ιανουαρίου 2022.  Επίσης, η  «καθολική επανίσχυση του επιδόματος γάμου» καθώς «στόχος μας είναι η πλήρης αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα από το συντριπτικό πλήγμα του δευτέρου μνημονίου και η ενίσχυση της βιοποριστικής λειτουργίας του μισθού».

Η Eurostat

Η πραγματικότητα για το μισθολογικό άγος αποτυπώνεται στην έκθεση της Eurostat που είδε το φως της δημοσιότητας την Τετάρτη.  Η Ελλάδα, λοιπόν, είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. των 27 η οποία εμφανίζει μειωμένο κατώτατο μισθό τον Ιανουάριο του 2020 συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2010 και μάλιστα κατά 12%. Η έρευνα  συγκρίνει τις σημερινές αποδοχές με τον κατώτατο μισθό των 739,56 ευρώ, που ίσχυε από 1/5/2009 έως 1/7/2011, πριν δηλαδή την αύξηση που δόθηκε τον Ιούλιο του 2011 κατά 1,6% στη βάση της τελευταίας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας  με μισθολογικούς όρους.  Το πρόσημο της μεταβολής των ελάχιστων μισθών την τελευταία 10ετία είναι θετικό παντού πλην της Ελλάδας, ακόμη και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που εφήρμοσαν μνημόνιο, όπως είναι η Πορτογαλία. Σε  ονομαστική τιμή πάντως  ο μισθός της Ελλάδας παραμένει σε μεσαία προς σχετικά καλά επίπεδα,  συγκρινόμενος σε απόλυτες τιμές με τους βασικούς μισθούς στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Παρέμβαση ΣΕΒ

Στο θέμα παρενέβη χθες και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών ο οποίος ζήτησε από την κυβέρνηση να επιδείξει σύνεση καθώς «μια επανάληψη της μαξιμαλιστικής πολιτικής του 2019 θα έχει αρνητικές συνέπειες για την οικονομία».  Όπως υποστηρίζει, οι αυξήσεις μισθών που έγιναν πέρυσι «φαίνεται να έχουν οδηγήσει σε επιβράδυνση της απασχόλησης».  Ο ΣΕΒ ενώ εκφράζεται θετικώς για την ιστορική αποκλιμάκωση του ελληνικού ομολόγου,  εκφράζει επιφυλάξεις για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο υποστηρίζοντας ότι «οι ρυθμίσεις του τείνουν να διευρύνουν το έλλειμμα της κοινωνικής ασφάλισης, που είναι ήδη το μεγαλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως ποσοστό του ΑΕΠ».

 

 

 Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV