Φήμες για νέα απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία! - Νέες μαζικές συλλήψεις Γκιουλενιστών! (upd) | piperata.gr Skip to main content

Φήμες για νέα απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία! - Νέες μαζικές συλλήψεις Γκιουλενιστών! (upd)

Φήμες για νέα απόπειρα πραξικοπήματος κυκλοφορούν στη γειτονική Τουρκία, τις οποίες σχολίασε ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικών Κινήσεων,  Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Γράφει ο Πάρις Κουρτζίδης

«Υπάρχουν φήμες για νέα απόπειρα πραξικοπήματος», είπε ο ηγέτης των «Γκρίζων Λύκων», προσθέτοντας: «Αυτή τη φορά, όμως, δεν θα μείνει κανένας ζωντανός! Αν υπάρχουν κάποιοι που σχεδιάζουν πραξικόπημα και θέλουν να στρέψουν τα όπλα εναντίον του λαού να ξέρουν πως δεν θα πετύχουν αν δεν χύσουν το αίμα των 82 εκατομμυρίων Τούρκων».

Να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις Μπαχτσελί γίνονται την ίδια ώρα που στο φως έρχεται αμερικανική έκθεση σύμφωνα με την οποία υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εκδηλωθεί προσεχώς νέο πραξικόπημα στην Τουρκία.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η έκθεση που δημοσιοποιήθηκε από το RAND Corporation για λογαριασμό του αμερικανικού στρατού «...Μεσαίας κλίμακας στελέχη του τουρκικού στρατού είναι πολύ ενοχλημένα με την ηγεσία τους και ανησυχούν ότι θα εκδιωχθούν κι εκείνα με συνοπτικές διαδικασίες από το στράτευμα».

Στη συνέχεια η έκθεση προσθέτει ότι «...Αυτή η δυσαρέσκεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα προσπάθεια πραξικοπήματος, κι αυτή την απειλή την έχει λάβει υπόψιν του σοβαρά ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν».

Έκτακτες συνεχείς συσκέψεις

Μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης, γίνονται συνεχείς συσκέψεις για το ενδεχόμενο πραξικοπήματος αλλά η αίσθηση στην Άγκυρα είναι ότι ακόμα είμαστε σε επίπεδο φημών.

«Βράζει» ο τουρκικός Τύπος

Ο Τουρκικός Τύπος, πάντως, έχει πάρει πολύ στα σοβαρά την απειλή αυτή και πολλοί αρθρογράφοι δεν μασούν τα λόγια τους, καθώς υποστηρίζουν ότι το νέο πραξικόπημα είναι στα σκαριά!

Ο Hasan Basri Yalcin, αρθρογράφος στην εφημερίδα Sabah, έγραψε ότι η έκθεση πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψιν, αφού το συγκεκριμένο think tank λειτουργεί μέσω του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

«Δεν πρόκειται για θεωρίες συνωμοσίας. Μην εκπλαγείτε αν γίνει απόπειρα πραξικοπήματος», έγραψε μεταξύ άλλων.

Ο Yusuf Kaplan, αρθρογράφος στην Yeni Safak, προέβλεψε ότι αντί οι τουρκικές αρχές να ασχολούνται με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, το επόμενο πραξικόπημα θα γίνει από Κεμαλιστές μέσα στο στρατό.

Επί ποδός οι τουρκικές Αρχές 

Στο μεταξύ, οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης σε βάρος σχεδόν 700 προσώπων, ως ύποπτων για σχέσεις με το κίνημα του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν που κατηγορείται από την Άγκυρα ότι εξύφανε την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, αναζητούνται 695 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων στρατιωτικοί, αστυνομικοί και υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης. Όπως είναι σε θέση να πληροφορούνται τα PIPERATA.GR, τουλάχιστον 159 εξ αυτών συνελήφθησαν σήμερα το πρωί (Τρίτη 18/2).

Αυτά τα εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν στο πλαίσιο πολλών ερευνών σε όλη την Τουρκία.

Στην Άγκυρα, η εισαγγελία ζήτησε τη σύλληψη 467 προσώπων ως ύποπτων ότι οργάνωσαν απάτες στη διάρκεια διαγωνισμού της αστυνομίας το 2009 για να ευνοήσουν την ανάδειξη συμπαθούντων του Γκιουλέν σε θέσεις ευθύνης.Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV