Τραπεζικό σκάνδαλο προς χάριν του Μαρινάκη: Απορρίπτουν καλύτερη πρόταση αγγλικού fund για την Forthnet! | piperata.gr Skip to main content

Τραπεζικό σκάνδαλο προς χάριν του Μαρινάκη: Απορρίπτουν καλύτερη πρόταση αγγλικού fund για την Forthnet!

Μετά τον πρώην ΔΟΛ (Νέα, Βήμα, In.gr κ.ά.) και το MEGA, ο υπόδικος επιχειρηματίας, Βαγγέλης Μαρινάκης, ετοιμάζεται να ολοκληρώσει το deal (και) για την εξαγορά της Forthnet, καθώς οι τράπεζες φέρονται να απέρριψαν καλύτερη πρόταση, προερχόμενη από αγγλικό fund.

...διά χειρός Πάρι Κουρτζίδη

Πιο συγκεκριμένα, όπως είναι σε θέση να πληροφορούνται τα PIPERATA.GR από πηγές της αγοράς, οι τράπεζες και ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός βρίσκονται στην τελική ευθεία για να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, παρότι στα τέλη Ιανουαρίου έληξε η αποκλειστική περίοδος των δεσμευτικών συζητήσεων με την Alter Ego, χωρίς να έχουν πέσει οι τελικές υπογραφές.

Εύλογα ερωτήματα εγείρονται σχετικά με το γιατί οι τράπεζες απέρριψαν δύο διαδοχικές προτάσεις από άλλους ενδιαφερόμενους για την Forthnet, την ώρα μάλιστα που η μία ήταν κατά πολύ καλύτερη από αυτή που έχει υποβάλει ο Βαγγέλης Μαρινάκης, με το πρόσχημα ότι θα «χρειαστούν χρόνο οι συζητήσεις μέχρι την τελική συμφωνία» και με τη λογική πως «οι διαπραγματεύσεις με τον επιχειρηματία Μαρινάκη είναι πολύ προχωρημένες και σχεδόν ολοκληρωμένες».

Οι πληροφορίες λένε ότι οι τράπεζες όχι μόνο δεν μπήκαν στην ουσία της πρότασης που υπέβαλλε το αγγλικό fund, αλλά την απέρριψαν χωρίς καλά καλά να την εξετάσουν, πάντα με το επιχείρημα της «χρονοβόρας διαδικασίας».

H Duet, όπως είναι το όνομα του επενδυτικού κεφαλαίου, υπέβαλλε πρόταση για την εξαγορά της Forthnet, η οποία αφορούσε στο σύνολο των δανείων και των μετοχών της (300 εκατ. περίπου σε δανεισμό και 35% περίπου σε μετοχές, οπότε επιφέρει και υποχρέωση δημόσιας πρότασης για την εισηγμένη εταιρεία).

Πλέον, πληροφορίες από την αγορά αναφέρουν ότι η εταιρεία του Μαρινάκη θα μπει στη Forthnet με ποσοστό 21% από το 36% που διαθέτουν αυτή τη στιγμή οι τράπεζες.

Το ποσοστό του ενδέχεται να αυξηθεί και να φτάσει έως το 32% μέσα από τις μετατρέψιμες ομολογίες, από ομόλογα δηλαδή που μετατρέπονται σε μετοχές και τα οποία έχουν στα χέρια τους οι συστημικές τράπεζες.

Το σύνολο των χρημάτων που θα καταβάλει ο επιχειρηματίας φτάνει τα 41 εκατομμύρια ενώ οι τράπεζες θα διαγράψουν χρέη ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ! Επίσης, οι τράπεζες θα διατηρήσουν ένα ποσοστό 15% στην εταιρεία. Η μέχρι τώρα καθυστέρηση, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, οφείλεται στην προτεραιότητα του επιχειρηματία για να βγει στον αέρα το νέο MEGA και, όπως τονίζεται πλέον, η τελική συμφωνία θα μπει εκ νέου στην τελική ευθεία.

Από όλα αυτά προκύπτουν βεβαίως εύλογα ερωτήματα για τη σιωπή της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα, με δεδομένο τον υπερσυγκεντρωτισμό Μέσων Ενημέρωσης στα χέρια ενός επιχειρηματία. Είναι απορίας άξιο τι στάση θα κρατήσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού όταν φτάσει στα χέρια της η είσοδος του Βαγγέλη Μαρινάκη στη Forthnet, αν και οι πληροφορίες αναφέρουν πως η είσοδος στην εταιρεία με ποσοστό 21% θα έκανε πιο εύκολο το έργο της συγκεκριμένης Επιτροπής.Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.