Παγκόσμια ημέρα Ξεναγών: Δωρεάν ξεναγήσεις σε Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα | piperata.gr Skip to main content

Παγκόσμια ημέρα Ξεναγών: Δωρεάν ξεναγήσεις σε Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Ξεναγών, που γιορτάζεται σήμερα 21 Φεβρουαρίου, ο Σύνδεσμος Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Βόρειας Ελλάδος θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου δωρεάν ξεναγήσεις στο κέντρο της πόλης. Θέμα θα είναι τα παλαιχριστιανικά μνημεία και το ρωμαϊκό παρελθόν (Γαλεριανό Συγκρότημα, Ροτόντα, Καμάρα κτλ).

«Από τα πιο σημαντικά μνημεία του ρωμαϊκού παρελθόντος της Θεσσαλονίκης είναι το Γαλεριανό Συγκρότημα. Στον άξονα της Δημητρίου Γούναρη και από το Ανάκτορο του Γαλερίου μέχρι τη Ροτόντα, ξεναγούμαστε στην υστερορωμαϊκή και πρωτοχριστιανική ιστορική περίοδο της πόλης.
Μέσα από τις σημαντικές και ακόμα εν λειτουργία, παλαιοχριστιανικές εκκλησίες του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, ανατρέχουμε στα πρώτα χρόνια του χριστιανισμού. Ως επίσημης θρησκείας του ρωμαϊκού κράτους, γνωρίζουμε την αρχιτεκτονική και την τέχνη της εποχής και τις συνδέουμε με το παρόν ως διαχρονικά μνημεία». Αναφέρει η πρόεδρος του Συνδέσμου Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος Αναστασία Γαϊτάνου.

Δωρεάν ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν την ίδια ημέρα και σε άλλες περιοχές, όπως Δράμα, Πέλλα, Βεργίνα, Ιωάννινα, Καστοριά, Καβάλα, Δίον, Ξάνθη και Σέρρες.

Εκτός από τους τουρίστες, υπάρχει επίσης μεγάλο κομμάτι των κατοίκων της Θεσσαλονίκης που επιθυμούν να γνωρίσουν την πόλη όπου ζουν ακόμη καλύτερα. Γι' αυτό, τα τελευταία χρόνια οι ξεναγοί διοργανώνουν δωρεάν θεματικές περιηγήσεις, τόσο στα ελληνικά όσο και σε άλλες γλώσσες. Κατά τους χειμερινούς μήνες, όπου λόγω χαμηλότερης επαγγελματικής δραστηριότητας, οι ξεναγοί έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν τον χρόνο τους και να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους. «Περπατάς μέσα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Βρίσκεσαι στην Αριστοτέλους που η μισή είναι από την δεκαετία του 1920 και φτάνει μέχρι το 1950. Στρίβεις στα Λουλουδάδικα και έχεις μπροστά σου μνημείο του 15ου αιώνα. Στρίβεις λίγο πιο πάνω μπαίνεις στον 19 αιώνα. Βγαίνεις προς την Καμάρα και είσαι κατευθείαν στον 4ο αιώνα... Η Θεσσαλονίκη είναι κατάσπαρτη με μνημεία. Κάθε στροφή είναι και μια διαφορετική εποχή. Περπατάς στην πόλη και ταξιδεύεις στον χρόνο. Αυτή είναι η ομορφιά που εμείς που ζούμε εδώ, πολλές φορές δεν την συνειδητοποιούμε», αναφέρει η κ. Γαϊτάνου.

Πληροφορίες:

Και για τις δύο ξεναγήσεις δηλώσεις συμμετοχών μόνο τηλεφωνικά. Στο 6947-852.909, το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου, 11:30-13:00Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV