Επιστήμη

Η Γη απέκτησε έναν νέο προσωρινό δορυφόρο!

Γη

Η Γη απέκτησε έναν νέο μικροπλανήτη ως συνοδό γύρω από τη τροχιά της. Πρόκειται για ένα προσωρινό φυσικό δορυφόρο σε μέγεθος αυτοκινήτου, ο οποίος ονομάστηκε «2020 CD3» από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση.

Ο νέος μίνι-δορυφόρος διαμέτρου δύο έως 3,5 μέτρων, ο οποίος εκτιμάται ότι γυρνάει γύρω από τη Γη εδώ και περίπου τρία χρόνια, έγινε αντιληπτός αρχικά από αστρονόμους του παρατηρητηρίου Catalina Sky Survey του Πανεπιστημίου της Αριζόνα των ΗΠΑ στις 15 Φεβρουαρίου.

Έκτοτε οι επιστήμονες από έξι άλλα αστεροσκοπεία σε όλο τον κόσμο τον παρακολούθησαν και επιβεβαίωσαν επίσημα ότι έχει τεθεί σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας, κάτι που αναμένεται να είναι προσωρινό.

Η Γη κατά καιρούς έλκει με τη βαρύτητα της μικροσκοπικούς αστεροειδείς, τους οποίους μετατρέπει σε δορυφόρους της, ώσπου αυτοί κάποια στιγμή απελευθερώνονται από τα «δεσμά» τους και συνεχίζουν το ταξίδι τους.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), οποιαδήποτε στιγμή γύρω από τη Γη υπάρχει τουλάχιστον άλλος ένας φυσικός δορυφόρος πέρα από τη Σελήνη, με διάμετρο άνω του ενός μέτρου, ενώ πολλά μικρότερα σώματα επίσης γυρνούν γύρω της. Κανένας από αυτούς ωστόσο, δεν παραμένει για μεγάλη διάρκεια και αυτό συμβαίνει επειδή η «έλξη» λόγω βαρύτητας της Γης από ένα μεγαλύτερο μόνιμο φεγγάρι αλλά και του Ήλιου, τους καθιστά ασταθείς. Αφού «εγκλωβιστούν» στην τροχιά, τότε παραμένουν εκεί για διάστημα μερικών χρόνων πριν απελευθερωθούν ξανά σε μία ανεξάρτητη τροχιά γύρω από τον Ήλιο.

Ο «2020 CD3», ο οποίος χρειάζεται περίπου 47 μέρες για μια πλήρη περιφορά γύρω από τη Γη, είναι ο δεύτερος μικρός φυσικός δορυφόρος που γίνεται αντιληπτός, μετά τον «2006 RH120» που είχε ανακαλυφθεί το 2006 επίσης από το τηλεσκόπιο Catalina Sky και είχε «απελευθερωθεί» από τη Γη το 2007. Οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι ο «2020 CD3» θα κάνει κάτι ανάλογο φέτος την άνοιξη, μάλλον τον Απρίλιο.

Το ουράνιο αντικείμενο 2020 CD₃ στην ουσία είναι ένα ελάχιστο μέρος μία συστάδας αστεροειδών που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη. Ανά περιστάσεις μάλιστα, τέτοιοι «πλανήτες» πλησιάζουν ή συγκρούονται με τη Γη.

Ωστόσο, μία ενδεχόμενη σύγκρουση δεν θα ήταν καταστροφική για τον πλανήτη καθώς ο 2020 CD₃ είναι τόσο μικρός σε μέγεθος, που θα διαλυόταν στην ατμόσφαιρα, πριν καν φτάσει στην επιφάνεια της Γης.

Αντί να συγκρουστεί με τη Γη, ωστόσο, κατά την αρχική του προσέγγιση ο 2020 CD₃ μπήκε στην τροχιά της Γης αλλά σε μεγαλύτερη απόσταση από τη Σελήνη.

Κοινοποιήστε το άρθρο:
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

fourteen − 6 =