Χρηματιστήριο: Βουτιά 10,61% για τον Γενικό Δείκτη - Μαζικές ρευστοποιήσεις και φόβοι για παγκόσμια οικονομική κρίση | piperata.gr Skip to main content

Χρηματιστήριο: Βουτιά 10,61% για τον Γενικό Δείκτη - Μαζικές ρευστοποιήσεις και φόβοι για παγκόσμια οικονομική κρίση

Τον κατήφορο πήραν και σήμερα, Πέμπτη (12 Μαρτίου), τόσο το ελληνικό Χρηματιστήριο όσο και οι ξένες αγορές, σχεδόν στο σύνολό τους.

Οι σημερινές συνεδριάσεις χαρακτηρίστηκαν από ένα τεράστιο «τσουνάμι» ρευστοποιήσεων, καθώς ο δείκτης του φόβου έχει εκτοξευθεί στα ύψη και οι επενδυτές αποχωρούν μαζικά από τις μετοχές και τα υπόλοιπα ριψοκίνδυνα assets.

Aναλυτές και οικονομολόγοι εκτιμούν πως η πτώση στις αγορές θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες με τους πλέον απαισιόδοξους να κάνουν λόγο για την πιθανότητα μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Χτυπήθηκαν οι τράπεζες στο ΧΑ

Ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α. προσγειώθηκε στις 538 μονάδες με υποχώρηση της τάξης του 10,61% εν μέσω υψηλής συναλλακτικής δραστηριότητας. Μαζικές και συντονισμένες ήταν οι ρευστοποιήσεις στις τράπεζες, με αποτέλεσμα οι απώλειες να ξεπερνούν το 15%. Από αρχές του έτους τα τραπεζικά blue chips υποχωρούν πάνω από 55%.

H Goldman Sachs εκτιμά πως η αρνητική επίδραση στις τράπεζες της Ευρώπης θα φθάσει στα 30 δισ. ευρώ, ενώ για τις ελληνικές τράπεζες η ζημίες υπολογίζονται στα 3 δισ. ευρώ.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί περί το 10% με τον κλάδο ταξιδιών- αναψυχής να παρουσιάζει απώλειες πάνω από 10%. Πρόκειται για την έκτη διαδοχική συνεδρίαση πτώσης για τις ευρωπαϊκές μετοχές, που κινούνται πλέον σε χαμηλά τεσσάρων ετών.

Οι αεροπορικές εταιρείες βρέθηκαν να υποχωρούν ακόμα και κατά 20% και κινούνται σε χαμηλά επτά ετών, σε μία συνεδρίαση που προκαλεί εντονότατες ανησυχίες για τα όσα έρχονται στον κλάδο.Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV