Οικολογία

Ούτε στην Αθήνα, ούτε πουθενά: Τα δελφίνια ανήκουν σε θάλασσες, όχι στις δεξαμενές!

δελφίνια

«Θα πληρώσουν το τίμημα για την ομορφιά τους αυτά τα φτωχά θηρία. Η ανθρωπότητα θέλει να πιάσει οτιδήποτε όμορφο, να το φυλακίσει και στη συνέχεια να έρχονται κατά χιλιάδες να το παρακολουθούν να αργοπεθαίνει». Σχεδόν πριν από έναν αιώνα, το 1924, ο βρετανός συγγραφέας David Garnett έγραφε στο βιβλίο του A Man in the Zoo (Ένας Άνδρας στο Ζωολογικό Κήπο – εκδ. Chatto & Windus) για τη βάρβαρη πρακτική της αρπαγής ειδών από το ζωικό βασίλειο και της μετατροπής τους σε πειθήνια εκθέματα, για χάρη της ανθρώπινης ψυχαγωγίας.

Δυστυχώς, αυτό το αποκρουστικό κατάλοιπο της αποικιοκρατικής κουλτούρας επιβιώνει και στη δική μας εποχής της επιστημονικής και τεχνολογικής τελειοποίησης. Η αιχμαλωσία συνεχίζεται. Όχι μακριά. Πολύ κοντά μας. Λίγα μόλις χιλιόμετρα έξω από το κέντρο της Αθήνας, δελφίνια που έχουν συλληφθεί στον ωκεανό ή που γεννήθηκαν στην αιχμαλωσία, χοροπηδούν ψυχαναγκαστικά στο παράγγελμα μιας σφυρίχτρας, επειδή μόνο έτσι τους επιτρέπεται να φάνε. Όταν το κοινό αποσυρθεί, αυτά θα επιστρέψουν στην κακοποιητική μονοτονία μιας τσιμεντένιας πισίνας, αποκομμένα από την κοινότητά τους και από τα ερεθίσματα της φύσης.

Ο φιλοζωικός κόσμος όμως δικαιώνεται καθώς η Περιφέρεια Αττικής επιτέλους ακούει… Έτσι συνοπτικά σχολιάζουν μέλη του φιλοζωικού κινήματος τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο ΑΕ», επιχείρηση η οποία προχωρούσε σε παραστάσεις δελφινιών με αντίτιμο, παρότι ο νόμος απαγορεύει στη χώρα μας κάθε είδους παραστάσεις με συμμετοχή ζώων. Με απόφαση που εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή, η Περιφέρεια Αττικής ανακαλεί την άδεια λειτουργίας του ζωολογικού κήπου της εταιρείας που λειτουργεί στην περιοχή Γιαλού, στα Σπάτα.

Η εταιρεία εκμεταλλευόταν δελφίνια για εμπορικούς σκοπούς.

Σε προ ετών αυτοψία τους, επιθεωρητές Περιβάλλοντος επισκέφθηκαν το ζωολογικό πάρκο υποδυόμενοι τους απλούς επισκέπτες και διαπίστωσαν ότι πραγματοποιούνται παραστάσεις με εισιτήριο 3 ευρώ το άτομο, με τα δελφίνια να καλούνται να κάνουν ασκήσεις κατόπιν εντολών, ακόμη και… «πιρουέτες», όπως χαρακτηριστικά αναφερόταν στην έκθεσή τους. Όλα αυτά, ενώ ο νόμος (4039/2012, άρ. 12) απαγορεύσει τη «χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους». Ακόμη και στην περίπτωση που εξαιρούνται οι ζωολογικοί κήποι από τις απαγορεύσεις, αυτό γίνεται «υπό την προϋπόθεση ότι και στους παραπάνω χώρους δεν διεξάγονται παραστάσεις, κάθε είδους, με τη συμμετοχή ζώων».

Παρά τη βεβαίωση κυρώσεων από τους επιθεωρητές προς την εταιρεία, οι παραστάσεις συνεχίζονταν σύμφωνα με καταγγελίες φιλοζωικών οργανώσεων, ακτιβιστών και απλών πολιτών. Πιο γνωστή στην κοινή γνώμη υπήρξε η διεθνής καταγγελία για «εγκληματική συμπεριφορά» σε ζώα στην οποία προέβη ο γερμανικός οργανισμός προστασίας των ζώων ProWal, έπειτα από επίσκεψη του Αντρέας Μόρλοκ στο Πάρκο, στις 19 Νοεμβρίου 2017.

Πολύ πιο πρόσφατα και συγκεκριμένα στις 5 Φεβρουαρίου 2020, στο πλαίσιο μιας πρωτότυπης παρέμβασης ακτιβιστών στο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής, ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Οικολογική Συμμαχία», Γ. Δημητρίου, κάλεσε σε εφαρμογή του νόμου και των επιβαλλόμενων κυρώσεων σε βάρος της εταιρείας. Η περιφερειακή αρχή διαβεβαίωσε τον αντιπολιτευόμενο σύμβουλο για άμεση επιβολή των προβλεπόμενων.

Όπως προκύπτει από την απόφαση ανάκλασης της άδειας λειτουργίας της επιχείρησης, που υπογράφεται από τον αρμόδιο περιφερειακό σύμβουλο, Στ. Βοϊδονικόλα, οι αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας προχώρησαν σε έκτακτο επιτόπιο έλεγχο στο ζωολογικό πάρκο, παραδίδοντας το πόρισμά τους στις 24 Φεβρουαρίου.

Αιρετοί της Περιφέρειας Αττικής, επικαλούμενοι τον νόμο, αναφέρουν θα πρέπει να ακολουθηθούν τα εξής για το ζωολογικό πάρκο:

α) να οριστεί ένα πρόσωπο ως εγγυητής για την φροντίδα των ζώων,

β) να φύγουν από την επιχείρηση όποιες υποδομές παραπέμπουν σε παραστάσεις (π.χ. κερκίδες),

γ) να σφραγιστεί η επιχείρηση.

 

Κοινοποιήστε το άρθρο:
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

nineteen − 14 =