Ο κορωνοϊός εκτίναξε το spread του δεκαετούς ομολόγου | piperata.gr Skip to main content

Ο κορωνοϊός εκτίναξε το spread του δεκαετούς ομολόγου

Ασφυκτικές ήταν οι πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα σήμερα, Δευτέρα 16 Μαρτίου.

Οι επενδυτές προχώρησαν σε μαζικές ρευστοποιήσεις, λίγο πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα και αναμένεται να αποφασισθούν επεκτατικά δημοσιονομικά μέτρα ως αντίδραση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 2,510%, από 1,755% στο κλείσιμο της προηγούμενης Παρασκευής. Το spread, ήτοι η διαφορά απόδοσης μεταξύ του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου και του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου αναφοράς έχει εκτιναχθεί στις 302 μονάδες βάσης.

Η απόδοση του πενταετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώθηκε στο 2,33%, από 1,66% στο κλείσιμο της προηγούμενης Παρασκευής. Η απόδοση του 15ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώθηκε στο 2,56%, από 2,1% στο κλείσιμο της προηγούμενης Παρασκευής.

Χρέος, τουρισμός

Οι επενδυτές ανησυχούν για το κατά πόσο η πανδημία θα οδηγήσει σε μη βιώσιμο μονοπάτι το ελληνικό χρέος, αυξάνοντας το κόστος χρηματοδότησης του, αλλά και κατά πόσο θα επιδράσει αυξητικά στις ετήσιες ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας.

Το κλίμα επιβάρυνε και έκθεση της ελβετικής UBS στην οποία αναφέρεται πως η Ελλάδα, ως χώρα πολύ ευαίσθητη στις διαταραχές του τουρισμού, θα πληγεί από την κρίση του κορωνοϊού και ως εκ τούτου η πιστοληπτική της αναβάθμιση θα καθυστερήσει.

 Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV