Κατεβάζει ρολά και η Βουλή: Ειδικές συνεδριάσεις Δευτέρα - Τετάρτη και Παρασκευή | piperata.gr Skip to main content

Κατεβάζει ρολά και η Βουλή: Ειδικές συνεδριάσεις Δευτέρα - Τετάρτη και Παρασκευή

Η πίεση στον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα είχε γίνει ασφυκτική ήδη μετά την επιβεβαίωση – πριν από λίγες μέρες-  ότι ο βουλευτής Χρήστος Κέλλας είχε νοσήσει από τον κορονοϊό…

Γράφει ο Σωκράτης Λαδόπουλος

Έκτοτε, οι φωνές που ζητούσαν να μιεωθεί ακιόμη περισσότερο η δραστηριότητα της Βουλής πλήθαιναν καθημερινά με αποκορύφωση την σημερι9νή συνεδρίαση της Ολομέλειας όπου σύσσωμη η αντιπολίτευση (με εξαίρεση την Ελλ. Λύση) ζήτησε να γίνονται συνεδριάσεις μόνο όταν υπάρχει νιομοθετικό έργο που θα αφορά τον κορονοϊό ή θέματα εθνικής ασφάλειας.

Το μεσημέρι συνεδρίασε η διάσκεψη των προέδρων – το όργανο της Βουλής που αποφασίζει για τα διαδικαστικά θέματα, τις συνεδριάσεις κτλ – και αποφάσισε να συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο το νομοθετικό έργο, για την ασφάλεια των βουλευτών, των υπουργών, των αστυνομικών, των δημοσιογράφων και των υπαλλήλων της Βουλής.

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν

Πιο συγκεκριμένα, αποφασίστηκε:

Η απάντηση των επίκαιρων ερωτήσεων στον κοινοβουλευτικό έλεγχο με φυσική παρουσία βουλευτών και υπουργών θα διεξάγεται μια φορά την εβδομάδα, κάθε Πέμπτη (Γινόταν Δευτέρα, Πέμπτη και Παρασκευή).

Την επέκταση της προθεσμίας για απάντηση γραπτών ερωτήσεων των υπουργείων από εικοσιπέντε (25) ημέρες σε σαράντα (40) ημέρες.

Την αναβολή της επίκαιρης επερώτησης του Κινήματος Αλλαγής που είχε προγραμματιστεί για τις 20/3.

Την περιστολή του νομοθετικού έργου, με την ψήφιση ενός μόνο νομοσχεδίου κάθε εβδομάδα, ως εξής:

  • Επεξεργασία του νομοσχεδίου στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή θα γίνεται σε μία συνεδρίαση (αντί για τέσσερις), κάθε Τρίτη.
  • Συζήτηση (με περιορισμό στον αριθμό των ομιλητών) στην Ολομέλεια, κάθε Πέμπτη μετά το πέρας του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Πρακτικά δηλαδή η Βουλή θα συνεδριάζει σε επιτροπές ή Ολομέλεια μόνον κάθε Τρίτη και Πέμπτη, εκμηδενίζοντας την δραστηριότητά της τις υπόλοιπες μέρες.

Επίσης, στην επόμενη συνεδρίαση της διάσκεψης των προέδρων θα υπάρχει μειωμένη σύνθεση και έχει εξουσιοδοτηθεί γι αυτό ο Πρόεδρος της Βουλής που θα πρέπει να ενημερώνει σχετικώς τα υπόλοιπα μέλη.

Υπάρχει μάλιστα και η τεχνική δυνατότητα τηλεδιάσκεψης εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Νομοσχέδια κατά προτεραιότητα

Αποφασίστηκε μάλιστα, παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση έχει ήδη έτοιμα προς κατάθεση σειρά νομοσχεδίων (Ρυθμίσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Περί συναθροίσεων, Εταιρική διακυβέρνηση, Καταδυτικός Τουρισμός, Κυρώσεις οδηγιών του υπουργείων Δικαιοσύνης και εκσυγχρονισμού της Περιβαλλοντικής νομοθεσίας) να εισάγονται κατά προτεραιότητα τις επόμενες εβδομάδες νομοσχέδια που αφορούν ζητήματα που συνδέονται κυρίως με τη διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων (π.χ. Κυρώσεις ΠΝΠ κ.ά)

Τέλος, από τους αξιωματούχους της Βουλής  επισημαίνεται ότι το Κοινοβούλιο λειτουργεί ήδη με εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό προσωπικού για την κάλυψη των βασικών λειτουργιών της και στο πλαίσιο αυτό έχουν ήδη κλείσει ή υπολειτουργούν τα περιφερειακά κτίρια της.

 

 Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV