Οικολογία

O ουρανός ξαναέγινε γαλάζιος στη Κίνα λόγω… κορωνοϊού

Κι όμως ο κορωνοϊός είχε και θετικές επιδράσεις, ειδικά στο περιβάλλον. Η εξάπλωση της επιδημίας επηρέασε τη βιομηχανική παραγωγή της Κίνας και επέφερε τη μείωση της χρήσης άνθρακα στα εργοστάσια ενέργειας μ’ αποτέλεσμα ο ουρανός να ξαναγίνει γαλάζιος σε έντονα μολυσμένες πόλεις όπως η Σανγκάη και η Γκουανγκζού.

Εξι κινεζικές εταιρίες ηλεκτρισμού, ανάμεσα τους και οι China Huaneng Group καίνε συνολικά 400.000 τόνους άνθρακα καθημερινά ένα μήνα περίπου μετά το τέλος του σεληνιακού νέου έτους. Αυτό αποτελεί μείωση στο ένα τρίτο από τον ετήσιο μέσο όρο.

Να σημειωθεί πως η Κίνα βασίζεται κατά 60% στον άνθρακα για την συνολική της παραγωγή ενέργειας. Η κατανάλωση άνθρακα συνήθως μειώνεται 3 εβδομάδες πριν το σεληνιακό νέο έτος, και επιστρέφει στο αποκορύφωμα της περίπου μισό μήνα μετά τις διακοπές που διαρκούν μια εβδομάδα.

Ομως αυτό δεν έχει συμβεί φέτος καθώς η εξάπλωση του κορωνοϊού “γονάτισε” τη κινεζική οικονομία για αρκετές εβδομάδες μετά τις διακοπές.

Αυτό είχε θετικό αντίκτυπο στη δραστική βελτίωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που αποτελεί χρόνια πληγή στην Κίνα. Μάλιστα κυβερνητικές μελέτες κατέγραψαν τον Φέβάρη τις χαμηλότερες συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων PM από το 2014 σε πολλές πόλεις της χώρας.

 

 

Κοινοποιήστε το άρθρο:
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

eleven − eleven =