Αποκαλυπτικό: Γιατί ανέστειλε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας την πραγματική λειτουργία της; | piperata.gr Skip to main content

Αποκαλυπτικό: Γιατί ανέστειλε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας την πραγματική λειτουργία της;

Αναστέλλεται η λειτουργία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, για το διάστημα που θα διαρκέσει η απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω κορωνοϊού. Εν τούτοις, το ερώτημα που τίθεται είναι για ποιο λόγο ανέστειλε πλήρως τις πραγματικές αρμοδιότητες της και με ποσοστό ασφαλείας θα επικεντρωθεί στην εφαρμογή του μέτρου για την περιορισμένη μετακίνηση των πολιτών;

Την πλήρη αναστολή της λειτουργίας της για το προσεχές δεκαπενθήμερο της απαγόρευσης μετακινήσεων ανακοίνωσε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, που έχει αρμοδιότητες για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την ενίσχυση της διαφάνειας, υποστηρίζοντας πως αυτό συμβαίνει στο πλαίσιο της προσπάθειας της πολιτείας για την ανάγκη περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Όμως, η απόφαση αυτή προκάλεσε εύλογες απορίες για τα πραγματικά κίνητρα και αίτια του λουκέτου, εν μέσω τόσο σημαντικών αποφάσεων.

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργούν οι κεντρικές υπηρεσίες της.

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας ανακοίνωσε την πλήρη αναστολή της λειτουργίας της (μέχρι τουλάχιστον 10 Απριλίου), ακολουθώντας τις οδηγίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για την απαγόρευση μετακίνησης των πολιτών τις επόμενες δεκαπέντε ημέρες.

Η ΕΑΔ συστήθηκε τον περασμένο Αύγουστο και δεν είχε προλάβει ούτε να διορίσει νέο Πρόεδρο και μέλη του Συμβουλίου Διοίκηση της Αρχής.

Έτσι, κατά την απόφαση για πλήρη αναστολή της λειτουργίας της ΕΑΔ, η οποία δημοσιεύθηκε και στη Διαύγεια, η Αρχή θα λειτουργεί μόνο με προσωπικό ασφάλειας στις κεντρικές υπηρεσίες της.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, μαζί με την ελληνική αστυνομία, τη δημοτική αστυνομία και το λιμενικό, πρόκειται να αναλάβουν τον έλεγχο της εφαρμογής του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας!

Για την ακρίβεια, η ΕΑΔ ανακοίνωσε από την περασμένη Τετάρτη, με ανακοίνωσή της την πλήρη αναστολή λειτουργίας της, τονίζοντας πως «ε την αριθ. 7363/18.03.2020 απόφαση του Διοικητή, Άγγελου Μπίνη, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας συμμετέχοντας ενεργά στην προσπάθεια της πολιτείας για την εξαιρετικά επείγουσα και επιτακτική ανάγκη περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊου COVID-19, τίθεται σε καθεστώς πλήρους αναστολής λειτουργίας (ΑΔΑ: 9ΒΚΨ46ΜΙ0Φ-ΥΘΧ) έως την 10η Απριλίου 2020».

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η αναστολή λειτουργίας «μπορεί να παρατείνεται με βάση τις εξελίξεις και τα περαιτέρω μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού».

Αξίζει να σημειωθεί πως η σύσταση της Αρχής έγινε από τον περασμένο Αύγουστο από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, και διαφημίστηκε ως «μία καινοτόμος διαρθρωτική μεταρρύθμιση για την ενίσχυση της διαφάνειας και την καταπολέμηση της διαφθοράς», με δραστηριότητα κυρίως διαδικτυακή, προκαλεί εύλογα ερωτήματα για τις αιτίες της απόφασης για πλήρη αναστολή της λειτουργίας της.


Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.