Αναδρομικά: Μετά τις 15 Οκτώβρη η καταβολή των χρημάτων στους συνταξιούχους | piperata.gr Skip to main content
Αναδρομικά: Μετά τις 15 Οκτώβρη η καταβολή των χρημάτων στους συνταξιούχους

Αναδρομικά: Μετά τις 15 Οκτώβρη η καταβολή των χρημάτων στους συνταξιούχους

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός εργασίας Γιάννης Βρούτσης, θα καταβληθούν σε ένα εκατομμύριο συνταξιούχους τα αναδρομικά ποσά του 11μηνου Ιούλιος 2015 – Μάιος 2016 από τις περικοπές των κύριων συντάξεων.

 

Μάλιστα ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι τα ποσά θα είναι αφορολόγητα. Τα αναδρομικά ύψους 892 εκατ. ευρώ αφορούν τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα με συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.

Παράλληλα στο τέλος του Οκτωβρίου με τροπολογία θα ρυθμιστεί η καταβολή των αναδρομικών ύψους 496 εκατ ευρώ από τις περικοπές των κύριων συντάξεων και στους συνταξιούχους του δημοσίου τομέα.

Ωστόσο εκτός επιστροφών μένουν πάνω από 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι, δηλαδή το 60% του συνόλου οι οποίοι με την πρόσφατη κυβερνητική απόφαση χάνουν εντελώς τα αναδρομικά των δώρων και των επικουρικών.

Όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι, μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των συνταξιούχων να ασκήσουν νέες αγωγές στα διοικητικά δικαστήρια διεκδικώντας τα δώρα και τις κομμένες επικουρικές.

 

Το «κλειδί» της επίμαχης κυβερνητικής απόφασης είναι ότι όσοι λάβουν τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων παραιτούνται από όλες τις άλλες αξιώσεις για την καταβολή αναδρομικών ( δηλαδή από τα δώρα και τις επικουρικές) καθώς η σχετική τροπολογία αφήνει εκτός των καταβολών τα κομμένα δώρα και τις περικοπές των επικουρικών.

Αντίθετα δεν παραγράφονται και παραμένουν ζωντανές οι αξιώσεις για 400.000 συνταξιούχους που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν να περιμένουν αναδρομικά, θα βρεθούν μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα:

-τα εισπράττουν και ξεχνούν τις υπόλοιπες διεκδικήσεις ή αρνούνται την καταβολή και συνεχίζουν τον δικαστικό αγώνα.Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV