Τσαβούσογλου: «Νέες κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας θα καταστρέψουν τον διάλογο με τις Βρυξέλλες» | piperata.gr Skip to main content
Τσαβούσογλου: «Νέες κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας θα καταστρέψουν τον διάλογο με τις Βρυξέλλες»

Τσαβούσογλου: «Νέες κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας θα καταστρέψουν τον διάλογο με τις Βρυξέλλες»

«Εάν η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφασίσει να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας θα καταστρέψει τον διάλογο μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Politico. 

 

«Αυτός ο διάλογος πρέπει να βασίζεται στην εμπιστοσύνη, ώστε κανείς να μην μπορεί να δικαιολογήσει περιοριστικά μέτρα κατά της Τουρκίας», συμπλήρωσε.

«Ωστόσο, εάν η ΕΕ επιλέξει να αποφύγει τις κυρώσεις και να "αναζωογονήσει" τις ενταξιακές συνομιλίες τότε η Άγκυρα είναι έτοιμη να πληροί όλα τα κριτήρια».

«Αρχίσαμε να δίνουμε θετικά μηνύματα επειδή πήραμε την κοινή δήλωση της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου ως τεταμένο χέρι της ΕΕ προς την Τουρκία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ανταποκριθήκαμε» σημείωσε ο Τούρκος υπουργός.

 

Όπως αναφέρει το άρθρο, υποστήριξε ότι η γλώσσα που χρησιμοποίησαν οι ηγέτες της ΕΕ τον Οκτώβριο ήταν απλώς «απειλητική», ενώ η γλώσσα τον Δεκέμβριο ήταν «καλύτερη», αλλά εξακολουθούσε να περιέχει μέρη με τα οποία δεν συμφωνούσε η Άγκυρα.

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπερασπίστηκε την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 το οποίο ανησυχεί τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και ώθησε τις ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις στην Άγκυρα, επισημαίνει το Politico.

«Το συζητήσαμε και του είπα ότι η πρότασή μας προς την προηγούμενη διοίκηση βρίσκεται στο τραπέζι, για τη δημιουργία μιας κοινής ομάδας εργασίας εμπειρογνωμόνων για να εξετάσει τους ισχυρισμούς των Ηνωμένων Πολιτειών πολύ προσεκτικά και το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι σε αυτό», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «αυτός είναι ο μόνος τρόπος που μπορούμε να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτό το ζήτημα, αντί για κυρώσεις».

 

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας υπογράμμισε ότι «αυτό που είπα ήταν πολύ ξεκάθαρο: Αν δεν έχουμε εγγυήσεις για την αγορά συστημάτων αεροπορικής άμυνας από τις Ηνωμένες Πολιτείες… ή από άλλους συμμάχους… πρέπει να αναζητήσουμε άλλες εναλλακτικές».

 

 Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV