Διάβημα διαμαρτυρίας από την Αθήνα για τις νέες τουρκικές προκλήσεις με τη Navtex για το Oruc Reis | piperata.gr Skip to main content
Διάβημα διαμαρτυρίας από την Αθήνα για τις νέες τουρκικές προκλήσεις με τη Navtex για το Oruc Reis

Διάβημα διαμαρτυρίας από την Αθήνα για τις νέες τουρκικές προκλήσεις με τη Navtex για το Oruc Reis

Σε συνέχεια των κινήσεών της στο διπλωματικό επίπεδο, η Αθήνα επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά για την νέα παράνομη Νavtex σύμφωνα με την οποία οι έρευνες του Oruc Reis κοντά στο Καστελόριζο επεκτείνονται χρονικά έως τις 27 Οκτωβρίου.

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, «ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα επέδωσε νωρίτερα σήμερα διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά σε συνέχεια της νέας παράνομης NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία για παράνομες έρευνες πλησίον του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

 

»Η ελληνική πλευρά επανέλαβε ότι οι παράνομες ενέργειες της τουρκικής πλευράς αποτελούν μια κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, την οποία η ελληνική πλευρά καταδικάζει απερίφραστα.

 

»Επίσης, υπογράμμισε ότι οι τουρκικές ενέργειες δυναμιτίζουν το ήδη βεβαρημένο κλίμα που έχει δημιουργηθεί με αποκλειστική υπαιτιότητα της Τουρκίας, αυξάνουν κατακόρυφα την ένταση και αποσταθεροποιούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

»Τέλος, αποδυναμώνουν κατά τρόπο αδιαμφισβήτητο οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα ειλικρινή διάλογο, μια προοπτική προς την οποία η Ελλάδα εργάζεται ανελλιπώς.»

 

ΧΑΡΤΗΣ ORUC REIS

 

Την ίδια ώρα, στην έκδοση τριών νέων Navtex προχώρησε η Τουρκία που αφορούν ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

 

Αυτή τη φορά, οι περιοχές που δεσμεύονται είναι αρκετά ανατολικότερα από το Καστελόριζο. Ειδικότερα, οι δύο αφορούν την περιοχή της Φοινίκης και η τρίτη τις ακτές της Αλεξανδρέττας.Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV