Τζάνι Ροντάρι: Η Google τιμά με Doodle έναν συγγραφέα με ανατρεπτικό και παράλογο χιούμορ | piperata.gr Skip to main content
Τζάνι Ροντάρι: Η Google τιμά με Doodle έναν συγγραφέα με ανατρεπτικό και παράλογο χιούμορ

Τζάνι Ροντάρι: Η Google τιμά με Doodle έναν συγγραφέα με ανατρεπτικό και παράλογο χιούμορ

H Google στο σημερινό της Doodle τιμά τον Ιταλό συγγραφέα παιδικών βιβλίων, Τζάνι Ροντάρι, που με το χιούμορ του παραλόγου, το παιχνίδι των στερεοτύπων και τις ευφάνταστες αλλοιώσεις της γλώσσας, ο συγγραφέας οδηγεί μικρούς και μεγάλους να σπάσουν τα καλούπια και να απελευθερωθούν από τις προκαταλήψεις και τους συμβιβασμούς και να κοιτάξουν μακριά.

 

GOOGLE DOODLE

 

Χάρη στον Τζάνι Ροντάρι η παιδική λογοτεχνία βρήκε ξανά τη θέση της στην ιστορία της λογοτεχνίας και της παιδαγωγικής. Κοινός παρονομαστής στις ιστορίες του Ροντάρι είναι η διαχρονικότητα των θεμάτων του, το ανήσυχο πνεύμα των ηρώων του, ο ηθικός προβληματισμός και η θαρραλέα διαμαρτυρία.

 

Ο Τζάνι Ροντάρι γεννήθηκε σαν σήμερα, 23 Οκτωβρίου του 1920 στο Πιεμόντε της επαρχίας Νοβάρα της Ιταλίας. Εργάστηκε για σύντομο χρονικό διάστημα ως δάσκαλος και μετά ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία. Υπήρξε στρατευμένος στην αριστερά μέχρι το τέλος της ζωής του και σχεδόν τυχαία ξεκίνησε να γράφει για παιδιά.

 

Ο Τζάνι Ρονταρια υπήρξε Κεφάλαιο για τα ιταλικά και τα παγκόσμια γράμματα, βραβεύθηκε με το βραβείο Άντερσεν (σ.σ.: το Νόμπελ της παιδικής λογοτεχνίας), έγραψε ιστορίες για παιδιά, θαυμάσια παραμύθια, έργα για ενηλίκους και μελετήθηκε στα πανεπιστήμια για την ανατρεπτική μεταμοντέρνα γραφή του.

 

Ο Ροντάρι, έγραψε βιβλία ιστορίας βασισμένα σε προσωπικά διαβάσματα και μελέτη, τα οποία έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχουν τιμηθεί με διάφορα βραβεία.

 

«Εχθρός της σκέψης είναι η πλήξη.
Δημιουργικός νους είναι εκείνος που κάνει πάντα ερωτήσεις,
που ανακαλύπτει προβλήματα
εκεί όπου οι άλλοι βρίσκουν ικανοποιητικές απαντήσεις,
που νιώθει άνετα σε ρευστές καταστάσεις
όπου οι άλλοι μυρίζονται μόνο κινδύνους,
που είναι ικανός για αυτόνομες και ανεξάρτητες κρίσεις,
που αρνείται το κωδικοποιημένο».
Τζάντι Ροντάρι


 

Πέντε βιβλία του Τζάνι Ροντάρι που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και πρέπει να υπάρχουν σε κάθε παιδική και όχι μόνο βιβλιοθήκη:

  • Γραμματική της φαντασίας: Ξεκινώντας από την εξέταση των μηχανισμών που κινούν την επινόηση, ο συγγραφέας προσφέρει «πρώτη ύλη», ιδέες, ευκαιρίες για φανταστικούς στοχασμούς, τονίζοντας την απελευθερωτική φόρτιση της λέξης και τον παιδαγωγικό ρόλο της φαντασίας.
  • Παραμύθια από το τηλέφωνο: Τριγυρνά σε πόλεις και χωριά της Ιταλίας με παράξενες ονομασίες. Περπατά σε δρόμους από σοκολάτα και ανακαλύπτει νέους κόσμους.
  • Παραμύθια σαν πλατύ χαμόγελο: Ένα ξεκαρδιστικό και ανατρεπτικό παραμύθι βγαλμένο από τη φαντασία και τη δημιουργική ικανότητα του Ροντάρι.
  • Η Αλίκη στη χώρα της περιέργειας: Αλίκη του Τζάνι Ροντάρι δεν πηγαίνει στη χώρα των θαυμάτων, αλλά ζει απίστευτες περιπέτειες.
  • Χαρούμενα, μαγικά Χριστούγεννα: Μια συλλογή χριστουγεννιάτικων ιστοριών του αγαπημένου συγγραφέα Τζάνι Ροντάρι.

 

 Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV