«Είμαι χρυσαυγίτης θα πεθάνεις»: Η άγρια επίθεση των ΜΑΤ σε φοιτητές στα Ιωάννινα | piperata.gr Skip to main content
Ιωάννινα

«Είμαι χρυσαυγίτης θα πεθάνεις»: Η άγρια επίθεση των ΜΑΤ σε φοιτητές στα Ιωάννινα

Το δόγμα «νόμος και τάξη» έμπνευσης Κυριάκου Μητσοτάκη και σε εφαρμογή Μιχάλη Χρυσοχοΐδη έχει γίνει ανεξέλεγκτο και επικίνδυνο και απειλείται πλέον όχι μόνο η ασφάλεια των πολιτών -από αυτούς που ο ρόλος τους είναι να την εξασφαλίζουν- αλλά και η έννοια της ελευθερίας του λόγου, όταν ο λόγος σου δεν συμπίπτει με αυτόν των κυβερνώντων. Είναι παραπάνω από προφανές πως πλέον απειλούνται τα κοινωνικά δικαιώματα, οι κοινωνικές διεκδικήσεις και εν τέλει η ίδια η δημοκρατία.

 

Γράφει η Λίτσα Ντερβισάι

 

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα αμέτρητα περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας που συνέβησαν τους τελευταίους μήνες, άλλωστε; Από την περίπτωση της οικογένειας Ινδαρέ στο Κουκάκι, μέχρι τους διαδηλωτές που φώναζαν υπέρ των προσφύγων και κατά του φασισμού, πήραν όλοι τους μία γερή «δόση» από τα γκλοπ της αστυνομίας και μάλιστα με την «βούλα» του υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

 

Η κυβέρνηση φρόντισε να βάψει με μελανά χρώματα και την 47η επέτειο του Πολυτεχνείου, με τις αστυνομικές δυνάμεις να επιδίδονται σε ένα ακόμη όργιο καταστολής και αυθαιρεσίας, προπηλακίζοντας βουλευτές, χτυπώντας ανυποψίαστους πολίτες στο ψαχνό και μοιράζοντας πρόστιμα υπό την δικαιολογία της πανδημίας, αδιακρίτως.

 

Ανάμεσα σε αυτούς που δέχθηκαν το «χάδι» από τα γκλοπ της αστυνομίας την ημέρα του Πολυτεχνείου ήταν και ο Κώστας Λάχανης - Ζαγκλαβάρας, φοιτητής στα Ιωάννινα που μαζί με συμφοιτητές του έκανε το «μοιραίο» λάθος να βρεθεί σε συγκέντρωση κατά της διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση.

 

Ο Κ. Λάχανης, μιλώντας αποκλειστικά στα PIPERATA.GR έκανε λόγο για «δολοφονική» επίθεση από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, σε βάρος 40 φοιτητών που συγκεντρώθηκαν, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού, στις πανεπιστημιακές εστίες των Ιωαννίνων. Σύμφωνα με τον ίδιο τον φοιτητή, οι αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά στους φοιτητές και επιδόθηκαν σε ένα ασύλληπτο όργιο προπηλακισμών και λεκτικών τραμπουκισμών κατά των φοιτητών. Χαρακτηριστική ήταν η φράση ενός αστυνομικού των ΜΑΤ, ο οποίος, χτυπώντας τον Κώστα Λάχανη, που βρισκόταν πεσμένος στο έδαφος, του φώναξε: «Είμαι χρυσαυγίτης, θα πεθάνεις».

 

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ, που αποτελούνταν περίπου από 50 άνδρες οπλισμένους, ενισχύθηκαν από δυνάμεις της ΔΙΑΣ. Ο φοιτητής κατήγγειλε ότι μαζί με τους συμφοιτητές του δέχθηκαν άγριο ξυλοδαρμό ενώ οι αστυνομικοί προχώρησαν και σε ρίψη κρότου λάμψης, με αποτέλεσμα αρκετοί από αυτούς να έχουν σοβαρά τραύματα και αιμορραγία. Παρά τους σοβαρούς τραυματισμούς ωστόσο, οι αστυνομικοί δεν επέτρεψαν σε όλους τους φοιτητές να επισκεφθούν το νοσοκομείο, ενώ εμπόδισαν μάλιστα μία περαστική γυναίκα που ήταν γιατρός να βοηθήσει έναν από τους φοιτητές.

 

Ο Κώστας Λάχανης υπέστη και ο ίδιος σοβαρά τραύματα και διακομίστηκε στο νοσοκομείο. Παράλληλα, οι αστυνομικοί προχώρησαν σε 30 προσαγωγές, ενώ συνελήφθησαν 23 άτομα με κατηγορίες που αφορούσαν επίθεση κατά των αρχών, φθορά δημόσιας περιουσίας και αντίσταση κατά της αρχής. Από την πλευρά τους οι αστυνομικοί ισχυρίστηκαν μάλιστα πως οι φοιτητές φορούσαν κράνη και επιτέθηκαν στα μέλη των ΜΑΤ, ωστόσο αυτό διαψεύδεται και από τα βίντεο που ανάρτησαν οι φοιτητές.

 

Στους συλληφθέντες δεν έχουν απαγγελθεί ακόμα κατηγορίες από την εισαγγελία και δεν έχει οριστεί δικάσιμος.

 

Όσοι οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα κατήγγειλαν τις άθλιες συνθήκες υπό τις οποίες κρατούνταν επί 15 ώρες, χωρίς να γνωρίζουν τον λόγο της κράτησής τους, ενώ τα κορίτσια δέχθηκαν σωρεία σεξιστικών σχολίων.

 

Σε αρκετούς φοιτητές επιβλήθηκε πρόστιμο 900 ευρώ για «μη ορθή χρήση μάσκας». Όπως ανέφερε ο Κώστας Λάχανης, οι φοιτητές που διαμένουν στις εστίες έχουν οργανωθεί ζητώντας συλλογικά την απόρριψη των κατηγοριών σε όσους συνελήφθησαν, καθώς και του υπέρογκου προστίμου, ενώ δεν αποκλείεται να κινηθούν και νομικά.

 

Οι βίαιες εικόνες από την 17η Νοεμβρίου μας έφεραν αντιμέτωπους με μία ζοφερή πραγματικότητα. Ο φόβος, η καταστολή, οι περιορισμοί και η καταπάτηση της ελευθερίας που ανασύρθηκαν στην επιφάνεια λόγω της πανδημίας, ήρθαν για να μείνουν.

 

Λάχανης

 

Λάχανης

 

Λάχανης

 

Ιωάννινα-φοιτητές

 

Ιωάννινα-φοιτητές

 

Ι

 Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV