Απόρρητη ενημέρωση της Αιγύπτου σε Ελλάδα και Κύπρο - Προετοιμαστείτε για τζιχαντιστές | piperata.gr Skip to main content
τζιχαντιστές

Απόρρητη ενημέρωση της Αιγύπτου σε Ελλάδα και Κύπρο - Προετοιμαστείτε για τζιχαντιστές

Την έντονη ανησυχία του Καΐρου για την αυξανόμενη ανάμειξη της Τουρκίας σε όλες τις περιφερειακές διενέξεις αλλά και τον τρόπο με τον οποίο η Άγκυρα χρησιμοποιεί τον ισλαμιστικό παράγοντα εξέφρασε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Αναστασιάδη ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, κατά τη διάρκεια της 8ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου.


Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο», το Κάιρο μετέφερε στις ηγεσίες Ελλάδας και Κύπρου το μήνυμα ότι το ζήτημα αυτό - ένα ζήτημα το οποίο αφορά το μέτωπο στη Λιβύη, την ίδια την εσωτερική ασφάλεια της Αιγύπτου και τον κρίσιμο προς αυτή την κατεύθυνση έλεγχο των ισλαμιστών στη χώρα αλλά και ευρύτερα την περιοχή - είναι εξαιρετικής σημασίας για την Αίγυπτο.


Ζήτησε δε –πάντα σύμφωνα με την εφημερίδα- από τους κ.κ. Μητσοτάκη και Αναστασιάδη να κρατήσουν το θέμα ψηλά στην ατζέντα –όχι μόνο στο πλαίσιο των τριμερών συζητήσεων αλλά και στις διπλωματικές επαφές τους με τρίτες χώρες.


Μάλιστα, προς αυτή την κατεύθυνση ενδέχεται να ήταν και η δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την Τετάρτη, πως «η Τουρκία φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές, με επιθετικές δράσεις από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη, από τη Σομαλία μέχρι την Κύπρο, από το Αιγαίο μέχρι τον Καύκασο, πότε ζωγραφίζοντας αυθαίρετους χάρτες, πότε υπογράφοντας άκυρα μνημόνια και πότε ψηφίζοντας έωλους εσωτερικούς νόμους για θέματα που ρυθμίζονται με διεθνείς κανόνες».


«Η αναφορά δεν είχε να κάνει μόνο με τα του Αιγαίου και της Κύπρου αλλά και με το ζήτημα της Αιγύπτου η οποία παρακολουθεί με ανησυχία την Τουρκία να παίζει το χαρτί των ισλαμιστών στον Καύκασο και αλλού και, ουδόλως δείχνει να πείθεται από τις προσπάθειες της Άγκυρας να την προσεγγίσει με κινήσεις όπως οι δηλώσεις του επικεφαλής των συμβούλων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Γιασίν Ακτάι, πριν από ένα μήνα περίπου, ο οποίος είχε προσπαθήσει να παρουσιάσει μια εικόνα θετικών παρασκηνιακών επαφών και σχέσεων Άγκυρας - Καΐρου για να λάβει άμεσα την απάντηση από τον αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σαμέχ Σούκρι ότι αυτό που αφορά το Κάιρο είναι οι ενέργειες όχι οι δηλώσεις και πως όταν οι δηλώσεις δεν συμφωνούν με τις ενέργειες τότε δεν υπάρχει αντικείμενο συζήτησης» όπως γράφει η εφημερίδα.

 

Παράλληλα, τονίζει:

 

«Και όσο κι αν η Αίγυπτος προσπαθεί να κρατήσει όποιες ισορροπίες μπορεί, ξεκάθαρο είναι πως ανησυχεί ιδιαίτερα για τις τουρκικές κινήσεις οι οποίες συνήθως είναι απρόβλεπτες και δεν εντάσσονται κατ’ ανάγκην σε μια συγκεκριμένη στρατηγική ή έστω σε μια βατή στον έξω κόσμο στρατηγική της σημερινής Άγκυρας. Το πιο πιθανόν λοιπόν είναι πως το Κάιρο, μιλώντας για την τρομοκρατία, ήθελε να επιστήσει την προσοχή Αθηνών και Λευκωσίας και σε αυτή την πτυχή η οποία ομολογουμένως δείχνει να τυγχάνει ολοένα και μεγαλύτερης εκμετάλλευσης από την Άγκυρα. Ειδικά η έκκληση να μην υποβαθμίζεται αυτός ο παράγοντας και μαζί οι κινήσεις της Τουρκίας σε όλα τα μέτωπα, όπως ελέχθη σύμφωνα με κυβερνητική πηγή στη Λευκωσία, δείχνει πως η Αίγυπτος καταλήγει ενδεχομένως σε κάποια εκτίμηση για το προς τα πού μπορεί να κινείται σε αυτό το πεδίο η Άγκυρα».Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV