Κεγκέρογλου: «Δεν είναι σοβαροί αυτοί που δηλώνουν υποψήφιοι για αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ εν μέσω πανδημίας» | piperata.gr Skip to main content
Κεγκέρογλου

Κεγκέρογλου: «Δεν είναι σοβαροί αυτοί που δηλώνουν υποψήφιοι για αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ εν μέσω πανδημίας»

Δριμύ «κατηγορώ» από τον Βασίλη Κεγκέρογλου, βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, εναντίον όσων συντρόφων του έσπευσαν να δηλώσουν υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος σχεδόν έναν χρόνο πριν τις εσωτερικές εκλογές και κυρίως εν μέσω πανδημίας. 

 

«Δηλαδή τους ενδιαφέρει η υποψηφιότητά τους και όχι η αντιμετώπιση της πανδημίας; Κακώς το έκαναν αυτό» λέει με έμφαση στην συνέντευξη που παραχώρησε στα Piperata.gr όπου δήλωσε ευθέως ότι εκείνος πάντα στηρίζει τον πρόεδρο του κόμματος, όποιος κι αν είναι αυτός, χωρίς ωστόσο να δεσμευτεί ότι στις επερχόμενες εκλογές του ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει την Φώφη Γεννηματά.

 

Θα έχετε παρατηρήσει ότι δεν γράφουμε «Κίνημα Αλλαγής» για το κόμμα που εκπροσωπεί αλλά «ΠΑΣΟΚ». Αυτό συμβαίνει για να δώσουμε το στίγμα που μας μετέφερε και ο ίδιος. Ότι ΚΙΝΑΛ και ΠΑΣΟΚ είναι ένα και το αυτό και ότι στο Κίνημα Αλλαγής ήδη έχουν ξεκινήσει να «εμφανίζονται» με αναρτήσεις υπογράφοντας ως «ΠΑΣΟΚ», προετοιμάζοντας ίσως το έδαφος για την μεγάλη επιστροφή στην ιστορική ονομασία του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος. 

 

Σφοδρή κριτική από τον Βασίλη Κεγκέρογλου στην κυβέρνηση για τον χειρισμό της πανδημίας όχι μόνο για πράξεις και αποφάσεις που αφορούν το δεύτερο κύμα αλλά και το πρώτο, με κάποιους να λένε πως η κυβέρνηση κινήθηκε γρήγορα και αποφασιστικά.

 

Διαβάστε τι λέει για τους πολιτικούς που «λυγίζουν» τα μέτρα περιορισμού των συναθροίσεων, τι απαντάει όταν ερωτάται αν τον έχουν καλέσει σε εκδηλώσεις την περίοδο των περιοριστικών μέτρων και γιατί υποστηρίζει πως η εισαγγελία έκανε λάθος να καλέσει σε απολογία τους πολιτικούς αρχηγούς καθώς θα έπρεπε να καλέσει τον ίδιο τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

 

Διαβάστε ποια είναι η άτυπη συμφωνία που ο ίδιος θεωρεί ότι έχουν κάνει ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία και τι λέει εναντίον του Κώστα Καραμανλή και την βουτιά του ΠΑΣΟΚ στο 4%.

 

Συνέντευξη στον Σωτήρη Γιατζόγλου

 

 • Φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού ή ήδη πέφτουμε στο κενό κύριε Κεγκέρογλου; Με 100 νεκρούς τη μέρα και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας οριακά επαρκείς, πως κρίνετε τους χειρισμούς της κυβέρνησης;

 

Θα ξεκινούσα την κριτική μου από το πρώτο κύμα, που θεωρείται μάλιστα ότι περιλαμβάνει επιτυχημένους χειρισμούς από την πλευρά της κυβέρνησης. Για να πω ότι στις 22 Ιανουαρίου προειδοποιήσαμε, με όλα τα στοιχεία που υπήρχαν παγκοσμίως και ζητήσαμε μέτρα προστασίας και προετοιμασίας των νοσοκομείων. Μέτρα προστασίας του ανθρώπινου δυναμικού, των υγειονομικών υπαλλήλων, στελέχωση των νοσοκομείων… Ζητήσαμε έλεγχο των πυλών εισόδου της χώρας και οι θερμοκάμερες ακόμη δεν έχουν τοποθετηθεί και είναι στις αποθήκες του υπουργείου. Και βέβαια ενημέρωση και κανόνες.

 

50 μέρες πέρασαν για να έχουμε τα πρώτα μέτρα από την πλευρά της κυβέρνησης. Κι όταν φτάσαμε στο δίλημμα, «ανθρώπινες ζωές η οικονομία», σαφώς και όλοι συμφώνησαν στο lockdown. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν επιτυχημένη η προετοιμασία μας για τη δεύτερη φάση.

 

Τώρα, θα πρέπει να πούμε ότι δεν αξιολογήθηκαν τα διδάγματα και η εμπειρία της πρώτης φάσης κι έτσι δεν ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα. Δεν ελήφθησαν όλα τα μέτρα πρόληψης που μπορούσαν να ληφθούν και βεβαίως δεν υπήρξε η ανάλογη προετοιμασία του Εθνικού συστήματος υγείας. Ούτε καν στο μεσοδιάστημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ότι ενώ η Βουλή έδωσε τα χρήματα για την δημιουργία, 50 κλινών ΜΕΘ στον προαύλιο χώρο του Σωτηρία, ξεκινώντας από τα «θεμέλια», την ίδια ώρα το υπουργείο υγείας δεν φρόντισε για την στελέχωσή τους. 

 

Και μόλις πριν 10 - 12 μέρες έφερε τροπολογία στη Βουλή που να της δίνει την δυνατότητα να την στελεχώσει. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αδράνειας. Και όταν λέγαμε τότε ότι χρειάζονται κλίνες ΜΕΘ, μας έλεγαν «δεν είναι πανάκεια». Αποδεικνύεται ότι είναι απαραίτητες οι κλίνες ΜΕΘ. Και βέβαια είναι εντελώς άστοχη - για να το πω με την πιο ήπια έκφραση - η σημερινή δήλωση του κυρίου Γεραπετρίτη ότι «οι περισσότερες ΜΕΘ σημαίνουν περισσότερους θανάτους». Λάθος. Η ανάγκη για περισσότερες ΜΕΘ, αποτυπώνει το έλλειμμα μέτρων προστασίας και εφαρμογής των κανόνων που εισηγήθηκαν οι επιστήμονες. Και το ότι δεν έχουμε ΜΕΘ μπορεί να μας οδηγήσει να φτάσουμε στο αμείλικτο δίλημμα, «ποιος μπαίνει στην εντατική μονάδα, ο Άλφα ή ο Βήτα». Το δίλημμα που θα τεθεί στους γιατρούς - αν τεθεί - αυτό θα είναι η πλήρης αποτυχία της κυβέρνησης.

 

 • Πιστεύετε ότι υπάρχει ένα «μεγάλο λάθος»;

 

Ότι δεν αξιοποιήθηκε η εμπειρία από το πρώτο lockdown. Θεωρώ ότι είναι το γενικό, εγκληματικό λάθος και το δεύτερο είναι ότι δεν υπήρξε πρόγραμμα για την δημιουργία κλινών ΜΕΘ. Ούτε καν υπήρξε καλή αξιοποίηση των ιδιωτικών προσφορών που έγιναν για κλίνες ΜΕΘ. Και φυσικά μαζί με τα δύο προηγούμενα, το ότι οι κανόνες με βάση τις εισηγήσεις των επιστημόνων ήταν «λάστιχο». Πότε «έτσι» πότε «αλλιώς», μία παλινδρόμηση ανάμεσα στην ανάγκη να προστατευτεί η υγεία του ανθρώπου και στην πίεση να λειτουργήσει η οικονομία…

 

 • Από όσα λέτε, καταλαβαίνω ότι καταλογίζετε κακούς χειρισμούς στον Υπουργό Υγείας…

 

Νομίζω δεν αφορά μόνο τον κύριο Κικίλια. Όπως ξέρετε ισχύει το επιτελικό κράτος. Το «καμπανάκι» χτυπάει ευθέως στον πρωθυπουργό, ο οποίος είχε όλες τις αρμοδιότητες στα χέρια του. Με το υπέρ-πρωθυπουργικό σύστημα το οποίο έχει δημιουργήσει τίποτα δεν γίνεται αν δεν έχει πάρει την έγκριση του Μαξίμου. Δεν υπάρχει αυτονομία των υπουργείων, δεν υπάρχει πολιτική των υπουργείων. Υπάρχει πολιτική Μαξίμου.

 

 • Βλέπουμε και κάποιους βουλευτές όπως ο κ. Πολάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Πάτσης από τη Νέα Δημοκρατία να «λυγίζουν» τα μέτρα κατά το δοκούν …ακόμη και ο κ. Βερβεσός πρόσφατα… Τι συμβαίνει τελικά στον κόσμο των επωνύμων; Γίνονται πάρτι; Γίνονται τραπέζια και συγκεντρώσεις κόσμου εν μέσω καραντίνας; Ισχύουν άλλοι κανόνες και άλλα μέτρα για εκείνους; 

 

Οι επώνυμοι και ιδιαίτερα οι πολιτικοί, θα πρέπει να είναι το παράδειγμα και ιδιαίτερα σε αυτά που αποφασίζουν οι ίδιοι. Επομένως η τήρηση των κανόνων από τους επώνυμους, δεν συζητείται. Δεν έπρεπε καν να συζητείται. Φαίνεται όμως ότι - από την χαλαρότητα γενικότερα -  δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι αυτοί οι κανόνες έχουν την σημασία τους. Τουλάχιστον όσοι κανόνες έχουν εφαρμοστεί με βάση τις εισηγήσεις των επιστημόνων, έχουν την σημασία τους. Το ότι δεν το έχουν συνειδητοποιήσει οι πολιτικοί δείχνει ότι δεν μπορείς να απαιτείς να το συνειδητοποιήσουν οι πολίτες. Αλλά και αντίστροφα, επειδή η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών το έχει συνειδητοποιήσει, είναι αδιανόητο το γιατί δεν το έχουν συνειδητοποιήσει οι πολιτικοί… Και γενικότερα οι ταγοί αυτού του τόπου.

 

 • Εσάς σας κάλεσαν σε κάποιο τραπέζι εν μέσω καραντίνας;

 

Εξαρτάται για ποια περίοδο ρωτάτε. Εν μέσω καραντίνας, τώρα, όχι, δεν με έχουν καλέσει. Στην πρώτη καραντίνα - λόγω φόβου - πάλι δεν με είχαν καλέσει. Ενδιάμεσα όμως, με τα περιοριστικά μέτρα, υπήρχαν διάφορα… Διάφορες εκδηλώσεις στις οποίες είχαμε κληθεί όλοι μαζικά…

 

 • Εσείς εκφράσατε τότε την αντίθεσή σας;

 

Ναι, ότι δεν ήταν σύμφωνα με τους κανόνες… Βεβαίως. Εδώ ακυρώσαμε πολύ σημαντικές εκδηλώσεις … Το Πάσχα το περάσαμε με περιορισμούς, όπως και δύο Εθνικές επετείους. Άρα η αντίδρασή μας, ήταν η ίδια όπως και αυτήν που είχαμε στο Πολυτεχνείο. Δεν φοβηθήκαμε ότι θα μας πουν «διάφορα», γιατί το ίδιο το μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι πρώτα από όλα «η ζωή του ανθρώπου, η επιβίωσή του, η ποιότητα ζωής».

 

«Ψωμί - παιδεία – ελευθερία»… Το «ψωμί» αφορά τον ίδιο τον άνθρωπο και την ζωή του. Το δεύτερο, με την «παιδεία», αφορά τον άνθρωπο ως επιστήμονα, ως μέλος της κοινωνίας, ως ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Και το τρίτο, το «ελευθερία», αφορά τα πολιτικά δικαιώματα. Επομένως το ίδιο το μήνυμα του Πολυτεχνείου μας έλεγε τι πρέπει να κάνουμε. Και σε μας και στην υπόλοιπη αντιπολίτευση, που είπε «όχι, εγώ θα κάνω εκδηλώσεις». Το μήνυμα του Πολυτεχνείου, λέει ότι προηγείται η ζωή του ανθρώπου και η υγεία του, η εξασφάλιση της ζωής του ανθρώπου. 

 

Αλλά και προς την κυβέρνηση το μήνυμα είναι ότι δεν χρειάζονται απαγορεύσεις. Δεν χρειάζεται περιορισμός των πολιτικών ελευθεριών, γιατί μπορεί αυτό να γίνει σε συνεννόηση και σε συνδυασμό με την υπάρχουσα κατάσταση της πανδημίας, με αυτοπεριορισμό. Και χωρίς αποφάσεις απαγόρευσης όπως η πρόσθετη που ελήφθη για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

 

Η πρόσθετη απόφαση ήταν αχρείαστη. Η κυβέρνηση έπρεπε να πάρει το παράδειγμα του προέδρου της Βουλής. Τι έκανε ο πρόεδρος της Βουλής; Μας κάλεσε στην Διάσκεψη των Προέδρων και συνεννοηθήκαμε για τον τρόπο με τον οποίο θα αυτοπεριοριστούμε στις διαδικασίες - τις συνταγματικά προβλεπόμενες - για την ψήφιση των νομοσχεδίων. Αυτοπεριοριστήκαμε λοιπόν, δεν θεωρούμε ότι είναι παραβίαση του συντάγματος, το ότι δεν μπορούν να μιλήσουν όλοι οι βουλευτές σε όλα τα νομοσχέδια. Είναι ένας κανόνας που μπήκε σε συνεννόηση με όλα τα κόμματα. Το ίδιο έπρεπε να κάνει και η κυβέρνηση. Να καλέσει τα κόμματα σε συνεννόηση και για το Πολυτεχνείο και για άλλα ζητήματα που προκύπτουν και χρειάζονται συνεννόηση. 

 

Δεν πρέπει να μετατρέψουμε την υγειονομική κρίση σε θεσμική. Δεν πρέπει. Είναι λάθος αυτό. Είναι λάθος και αυτό που έγινε από την εισαγγελία, να καλέσει σε απολογία τους πολιτικούς αρχηγούς, όταν ήδη έχει υπάρξει δημόσια δήλωση του κυρίου Χρυσοχοΐδη, ότι «είχε συνεννοηθεί για τις επιμέρους εκδηλώσεις». Είπαμε όχι πορείες. Όχι συγκέντρωση. Αλλά είχαμε συνεννοηθεί. Εάν αυτό ήταν έξω από το νόμο, έπρεπε ο εισαγγελέας, να καλέσει τον κύριο Χρυσοχοΐδη. Να τους πει για ποιο λόγο συνεννοήθηκε και ουσιαστικά έδωσε την έγκριση του σε επιμέρους εκδηλώσεις.

 

 • Τι σας έχει συγκλονίσει περισσότερο αυτή την περίοδο που καθημερινά ανακαλύπτουμε κι ένα δράμα στην διπλανή μας πόρτα λόγω πανδημίας;

 

Η απώλεια ανθρώπων. Και ειδικότερα, η απώλεια ανθρώπων που είχαμε συναναστραφεί. Από τον γιατρό της Βουλής, μέχρι αγαπημένους φίλους που χάσαμε και συντρόφους. Το Δημήτρη τον Κρεμαστινό και άλλους συντρόφους που χάσαμε πρόσφατα αλλά και συμπολίτες μας. Τα νούμερα είναι συγκλονιστικά. Και πίσω από αυτά τα νούμερα είναι άνθρωποι, ζωές, οικογένειες, οι συγγενείς τους και τοπικές κοινωνίες.

 

 • Έχουν νοσήσει κοντινά σας πρόσωπα;

 

Πολύ στενά όχι αλλά στο ευρύτερο περιβάλλον μου, ναι. Έχουν υπάρξει… Νομίζω ότι παίζει βεβαίως μεγάλη σημασία και η κατάσταση της υγείας του πριν νοσήσει κανείς. Γι’ αυτό μιλούν οι γιατροί και το κατανοούμε απόλυτα αυτό για τις ευπαθείς ομάδες. Αλλά βλέπουμε ότι στη δεύτερη φάση της πανδημίας, δυστυχώς χτυπήθηκαν και άνθρωποι οι οποίοι δεν είχαν κανένα πρόβλημα. Άρα δεν έκανε διακρίσεις ο ιός. Είναι περισσότερο επιθετικός. Φαίνεται από το αποτέλεσμα. Οι επιστήμονες θα μας πουν τις λεπτομέρειες αλλά αυτό δείχνει το αποτέλεσμα.

 

 • Πολλοί συνάδελφοί σας από το ΚΙΝΑΛ, έχουν υποστηρίξει ότι εσείς ασκείτε ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Τι κάνει λάθος ο ΣΥΡΙΖΑ;

 

Τον διεκδικούμε το ρόλο (Σ.Σ. της αξιωματικής αντιπολίτευσης). Γιατί αυτό που δεν κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε εμείς. Εμείς επιδιώκουμε παράλληλα με την κριτική να καταθέτουμε προτάσεις και να επιδιώκουμε τις λιγότερες επιπτώσεις στον άνθρωπο, στον πολίτη, στην οικονομία, στην κοινωνία γενικότερα. Άρα αυτό που θα έπρεπε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ως «αξιωματική αντιπολίτευση» είναι να μην κάνει «αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση». Και να μην περιμένει να έχουμε μεγαλύτερες επιπτώσεις για να αρχίσει την κριτική. Δεν λέω ότι το κάνει. Λέω «να μην το κάνει».

 

Σποραδικά βέβαια, ακούγονται προτάσεις. Αλλά έχει να κάνει και με τον χαρακτήρα της κάθε παράταξης. Άρα λοιπόν, «καλή» αξιωματική αντιπολίτευση, σημαίνει και καλύτερη κυβέρνηση και αυτό δεν υπάρχει. Έχουμε μία κυβέρνηση η οποία δεν βελτιώνεται, γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση δεν αξιοποιεί το ρόλο της, για να την αναγκάσει να βελτιωθεί. 

 

Αυτό βέβαια είναι οριακό. Δεν μπορεί να συμβεί μόνο και μόνο επειδή η αξιωματική αντιπολίτευση θα θέλει καλύτερη κυβέρνηση. Είναι οριακό αλλά ούτε αυτό το οριακό γίνεται σήμερα… 

 

Εμάς, η υιοθέτηση κάποιων από τις προτάσεις μας, μας δικαιώνει. Και δείχνει ότι αν η κυβέρνηση είχε ευήκοα ώτα στο σύνολο των προτάσεων μας, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα για τον κόσμο. Μας ενδιαφέρει ο κόσμος να περάσει με λιγότερες επιπτώσεις από αυτή την δίνη. 

 

 • Λέτε ότι χρειάζεται λιγότερη καταστροφολογία από το ΣΥΡΙΖΑ και περισσότερες προτάσεις...

 

Έχουν μία άτυπη συμφωνία η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η άτυπη συμφωνία λέει, «αντιπαράθεση για να ισορροπήσουμε στη θέση μας ως οι δύο πόλοι και να περιορίσουμε τους υπόλοιπους». Αυτό λέει η άτυπη συμφωνία που έχουν κι αυτό δεν είναι προς όφελος του κόσμου διότι συσκοτίζει, θολώνει, διχάζει και δεν βοηθάει στην επίλυση ζητημάτων. «Βολεύεται» η αντιπολίτευση από αποτυχημένες πολιτικές – «βολεύεται» η κυβέρνηση από καταστροφολογικές απόψεις της αντιπολίτευσης. Αλλά αυτός που πληρώνει το μάρμαρο είναι ο κόσμος.

 

 • Πολλοί λένε ότι ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να εμφανιστεί ως διάδοχος του Ανδρέα Παπανδρέου. Εσείς το πιστεύετε;

 

Όχι δεν νομίζω να προσπαθεί, γιατί δεν μπορεί. Όποτε αυτό έχει φανεί, είναι σαν καρικατούρα.

 

 • Πιστεύετε ότι μπορεί να εμπνεύσει το χώρο του κέντρου και το ίδιο το ΚΙΝΑΛ ώστε να συμπορευθείτε στις επόμενες εκλογές;

 

Δεν υπάρχουν συμπορεύσεις με αντιλήψεις που διαφέρουν ριζικά. Υπήρξαν συμπορεύσεις εξ ανάγκης, στην περίοδο των μνημονίων. Υπήρξαν συμπορεύσεις από επιλογή, όπως ήταν το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αλλά δικιά μας επιλογή τώρα, δεν είναι να συμπορευτούμε. Αλλά από την θέση που μας δίνει ο κόσμος - σήμερα της αντιπολίτευσης, αύριο της αξιωματικής αντιπολίτευσης – διεκδικούμε να συμβάλουμε να δοθούν βιώσιμες λύσεις, να υποφέρει λιγότερο ο κόσμος. Τώρα, αυτή την περίοδο και με την προοπτική της αξιοποίησης των πόρων που έχει στη διάθεσή της η χώρα, να γίνει επανεκκίνηση της οικονομίας. Αυτό θα το επιδιώξουμε από τη θέση της αντιπολίτευσης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης εάν ωστόσο γίνουν εκλογές.

 

 • Το Κίνημα Αλλαγής δείχνει σε όλες τις δημοσκοπήσεις κολλημένο σε μονοψήφια νούμερα παρά τις αρχικές προσδοκίες ακόμη και για 15%. Τι πήγε λάθος; Τι πρέπει να αλλάξει;

 

Την περίοδο της πανδημίας, δεν πιστεύω ότι μπορούν να γίνονται σοβαρές δημοσκοπήσεις, παρά μόνο σε σχέση με τα θέματα που «καίνε» τον κόσμο. Αν λοιπόν είχα τα λεφτά για να πληρώσω μια δημοσκόπηση που θα γινότανε σήμερα, θα αφορούσε την αξιολόγηση των  προτάσεων για την πανδημία που έκαναν τα κόμματα και προφανώς θα είχε άλλο αποτέλεσμα.

 

Πάντως στην εποχή της πανδημίας είναι δύσκολο να γίνουν κομματικές δημοσκοπήσεις με την έννοια του «τι θα ψηφίζατε». Γιατί δεν διανοείται κανείς να πει ότι μες στην πανδημία μπορεί να γίνουν εκλογές. Άρα λοιπόν, το ερώτημα «αν την Κυριακή γινόταν εκλογές τι θα ψηφίζατε» είναι άκυρο από μόνο του. 

 

Η αποτυχία των δημοσκοπήσεων, φαίνεται από το ότι είναι δραματικά μικρό και το ποσοστό που συμμετέχει. Δηλαδή αν παλιότερα χτυπούσαν την πόρτα σε 100 ανθρώπους και μετείχαν σε μια δημοσκόπηση οι 50, τώρα δεν μετέχει ούτε το ένα τέταρτο. Είναι δραματικά μικρό το ποσοστό που μετέχει και η πλειοψηφία κλείνει την πόρτα στις δημοσκοπήσεις. 

 

Γιατί δεν θεωρεί ότι τούτη την ώρα μπορεί να γίνονται δημοσκοπήσεις και να τον ρωτάνε «τι θα ψηφίσει την Κυριακή». «Θα ζήσω μέχρι την Κυριακή;» είναι η ανταπάντηση του. 

 

Και βέβαια θα έρθει και η ώρα των δημοσκοπήσεων μόλις φύγει από πρώτη προτεραιότητα η προστασία της ζωής, με την έννοια ότι δεν θα είναι τόσο αναγκαία τα περιοριστικά μέτρα.

 

 • Θεωρείτε πάντως ότι θα έπρεπε να έχετε μεγαλύτερα ποσοστά;

 

Ε βέβαια… Το 2012 θα έπρεπε να έχουμε 25% αν σκεπτότανε ορθολογικά το εκλογικό σώμα και τελικά πήραμε 12%. Εγώ δεν είμαι από αυτούς που λένε ότι είναι πάντα σοφός ο λαός. Σοφό είναι το αποτέλεσμα ανάλογα με τη Σοφία την οποία διαθέτουν αυτοί που το διαμορφώνουν. Το ΠΑΣΟΚ έπρεπε να είναι πρώτο κόμμα το 2012. Δεν ήτανε διότι πήρε όλο το ρίσκο μόνο του στην αρχή και στη συνέχεια βεβαίως σε συνεργασία, για να αντιμετωπίσει την κρίση που προκάλεσαν άλλοι. Έπρεπε να πει «έλα Καραμανλή να δούμε τώρα τι θα κάνεις που τα δημιούργησες όλα αυτά». Δεν ήταν σοφό το αποτέλεσμα του 2015 που μας έδωσε 4,6%. Έπρεπε να πάρουμε τουλάχιστον 14%, γιατί συνεχίσαμε - χωρίς να το οφείλουμε - να συμβάλλουμε με κυβέρνηση πλειοψηφίας Νέας Δημοκρατίας και στην οποία συμμετείχαμε για να βοηθήσουμε την κατάσταση. 

 

Άρα λοιπόν και τότε δεν εκτιμήθηκε. Και από τότε θα έπρεπε να έχουμε μεγαλύτερα ποσοστά. Όμως από το 2015 που διπλασιάσαμε τα ποσοστά μας το 2019 και σήμερα που βάζουμε στόχο τον επίσης διπλασιασμό για το επόμενο διάστημα, υπάρχουν πάντα τα προβλήματα της επικοινωνίας με τον κόσμο. 

 

Διότι οι πολιτικοί επικοινωνούμε με τον κόσμο με δύο τρόπους. Είτε απευθείας, είτε μέσω των μέσων επικοινωνίας. Ο ένας δρόμος έχει κοπεί σε σημαντικό ποσοστό για μας, γιατί το σύστημα είναι διαμορφωμένο από παλιότερα ως «δικομματικό» και ενίοτε «μονοκομματικό» – όχι  μόνο για μας, για όλα τα μικρότερα κόμματα. Άρα λοιπόν πρέπει να εντείνουμε την απευθείας επαφή. Η απευθείας επαφή είτε με φυσική παρουσία είτε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κτλ, έχει τα δικά της προβλήματα αυτή την περίοδο. Άρα λοιπόν, έχουμε ένα πραγματικό πρόβλημα να αντιμετωπίσουμε, να άρουμε αυτές τις δυσκολίες της πρόσβασης. Θα το πετύχουμε όμως, σιγά – σιγά, όταν ξεκινήσουν να υποχωρούν τα περιοριστικά μέτρα και η πανδημία. 

 

Από την άλλη μεριά δεν μπορείς να νιώθεις αδικημένος, διότι με βάση αυτά ψηφίζει ο κόσμος. Με βάση δηλαδή το τι φτάνει σε αυτόν. Δηλαδή αν ρωτήσουμε τώρα τους πολίτες, αν γνωρίζουν κάποιες από τις τροπολογίες που έχουμε καταθέσει για την ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, το δώρο Πάσχα, το πάγωμα των πλειστηριασμών ή την τροπολογία για την αναβίωση των 120 δόσεων, πολύ μικρό ποσοστό θα σου πει ότι κάτι γνωρίζει. Και πολύ μικρότερο ποσοστό θα σου πει ότι εκτιμούν με βάση τις τροπολογίες αυτές, την πολιτική μας τοποθέτηση. Σίγουρα είμαστε για πολύ μεγαλύτερα ποσοστά ανάλογα με τη δουλειά που κάνουμε.

 

Όταν έγινε πρόσφατα η προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, τα μηνύματα ήταν ότι η ομιλία της Γεννηματά ήταν ομιλία αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης…

 

 • ΚΙΝΑΛ ή ΠΑΣΟΚ;

 

Είμαστε ΠΑΣΟΚ  - Κίνημα Αλλαγής. Στις εκλογές κατεβήκαμε ως συνασπισμός κομμάτων, παρότι υπάρχει οργανωτικά η ενιαιοποίηση, δεν υπάρχουν τάσεις. Το ΠΑΣΟΚ είναι Κίνημα Αλλαγής και το Κίνημα Αλλαγής είναι ΠΑΣΟΚ. Δεν αλλάζει αυτό. Πιστεύω ότι αυτό πρέπει να αποτυπωθεί το επόμενο διάστημα και γι’ αυτό έχουμε ήδη κινήσει δράσεις και επικοινωνιακά - αν θέλετε – ήδ γίνονται αναρτήσεις ως «ΠΑΣΟΚ». 

 

Η Γεννηματά είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής ο Χριστοδουλάκης είναι γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής η κοινοβουλευτική ομάδα είναι του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής κι αυτό πρέπει να αποτυπωθεί με τη δράση μας κατά τη γνώμη μου.

 

 • Εσείς ποιον θα στηρίξετε για επόμενο πρόεδρο του κόμματος; Ξέρουμε ως τώρα ότι κατά πάσα πιθανότητα υποψήφιοι θα είναι ο κ. Λοβέρδος, ο κ. Ανδρουλάκης, ο κ. Γερουλάνος και η κ. Γεννηματά.

 

Σε ποιο δήμο είστε στις επόμενες εκλογές; Ποιον δήμαρχο θα στηρίξετε; Δεν μπορείτε να μου απαντήσετε… Ξέρετε γιατί; Γιατί οι υποψηφιότητες στις επόμενες εκλογές - που θα γίνουν μετά από 3,5 χρόνια - δίνονται 40 μέρες πριν. Άρα η απάντηση είναι, όταν θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες τότε που προβλέπονται και που είναι ο σωστός χρόνος να υποβληθούν υποψηφιότητες, θα δούμε και ποιον θα στηρίξουμε. Αλλά εγώ πάντα θεσμικά, στήριξα όλους τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής, καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας τους. Και ενδιάμεσα δεν τους εγκατέλειψα, κανέναν. Γιατί; Γιατί αυτό επιβάλλει η κομματική συνείδηση αλλά και η τήρηση των κανόνων. Κακώς κάποιοι έτρεξαν να βάλουν υποψηφιότητες σε μία διαδικασία η οποία δεν υφίσταται και μάλιστα εν μέσω πανδημίας. Δηλαδή τους ενδιαφέρει η υποψηφιότητά τους και όχι η αντιμετώπιση της πανδημίας; Κακώς το έκαναν αυτό και νομίζω ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον και από τον κόσμο για το ποιος θα είναι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ή του κινήματος αλλαγής ή του ΜέΡΑ25 ή ακόμη αν θέλετε και της Νέας Δημοκρατίας… 

 

Τους ενδιαφέρει εάν σήμερα το κάθε κόμμα και ο κάθε αρχηγός κάνει το καλύτερο για να αντιμετωπιστεί η πανδημία και να έχουμε λιγότερες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Με αυτή την έννοια, είναι εκτός τόπου και χρόνου, η οποιαδήποτε συζήτηση που έχει να κάνει με διαδικασίες κομμάτων. Ούτε του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει κάνει ακόμη εκλογή από το 2012, ούτε εμάς που έχουμε κάνει τέσσερα συνεδρία και δύο εκλογές από τη βάση της Γεννηματά, ούτε της Νέας Δημοκρατίας που είχε κάνει από τότε που εκλέχθηκε ο κύριος Μητσοτάκης. Δεν ενδιαφέρεται για καμιά διαδικασία κανένας πολίτης. Ενδιαφέρεται για το τι λέει ο κύριος Τσίπρας που εκπροσωπεί την αξιωματική αντιπολίτευση, τι λέει η κυρία Γεννηματά και τι αποφασίζει και η κυβέρνηση που είναι και αυτός που έχει τον τελικό λόγο. Σήμερα αυτό τους ενδιαφέρει. Σήμερα εσείς πιστεύετε σοβαρά ότι χτυπάει ένα τηλέφωνο και λέει κάποιος, «ξέρεις σε πήρα να σε ενημερώσω ότι θα είμαι υποψήφιος αρχηγός του κόμματος όταν θα γίνουν διαδικασίες;» Σε έναν άνθρωπο που βλέπει και ακούει κάθε μέρα ότι αυξάνονται οι θάνατοι, λιγοστεύουν οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ, είναι σοβαρό; Δεν είναι καθόλου σοβαρό. Η συζήτηση δηλαδή περί αυτού και αυτοί που βάζουν οι υποψηφιότητες.

 

 • Έχουμε μπροστά μας μια πολύ δύσκολη περίοδο και με την πανδημία αλλά και με τις συνέπειες της οικονομικής ύφεσης. Τι προσδοκάτε για το άμεσο μέλλον;


Οφείλουμε με τον καλύτερο τρόπο όλοι, από το πόστο του ο καθένας, να συμβάλλουμε στο ξεπέρασμα της πανδημίας, με λιγότερες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, χωρίς να μετατρέψουμε την υγειονομική κρίση σε θεσμική. Και κυρίως να δούμε την επόμενη μέρα με αισιοδοξία. Μπορούμε να το κάνουμε και να αξιοποιήσουμε αντί να σπαταλήσουμε τα 73 + 19,5 δις ευρώ που έχουμε στη διάθεση μας από το ταμείο ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ, τους εθνικούς πόρους και την κοινή αγροτική πολιτική. Το σύνολο των πόρων είναι τρομερό και για τα επόμενα τέσσερα έως επτά χρόνια είναι κοντά στα 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Θέλουμε σχέδιο, συνεννόηση για να το περπατήσουμε και νομίζω ότι κανένα κόμμα και κανένας πολιτικός δεν μπορεί σε αυτό να μείνει πίσω. Με τον καλύτερο τρόπο να βοηθήσουμε όλοι.Add new comment

Plain text

 • No HTML tags allowed.
 • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
 • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV