Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ: Είμαι έξω φρενών με τον διχαστικό λόγο του Τσίπρα | piperata.gr Skip to main content
Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ: Είμαι έξω φρενών με τον διχαστικό λόγο του Τσίπρα

Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ: Είμαι έξω φρενών με τον διχαστικό λόγο του Τσίπρα

Την πολύ σημαντική Ελληνίδα Βυζαντινολόγο Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ φιλοξένησε χθες βραδυ στην εκπομπή του ο Νίκος Χατζηνικολάου.

 

Η προσφορά της στον χώρο των γραμμάτων και του πολιτισμού είναι τεράστια. Σήμερα στα 94 τη χρόνια μίλησε για τα παιδικά της χρόνια και την ένταξή της στην Αντίσταση, για το πώς βίωσε τα δύσκολα χρόνια της κατοχής και πώς απέφυγε τον θάνατο.

Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ μίλησε επίσης για τις μακρόχρονες σπουδές της, τον μεγάλο έρωτα της ζωής της και την ανάδειξή της στη θέση της πρώτης γυναίκας πρυτάνεως στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.

Μια διαδικασία χρονοβόρα και γεμάτη δυσκολίες. «Η Αντίσταση με έκανε αυτό που είμαι. Στο σχολείο που ήμουν οι Ιταλοί το έκαναν νοσοκομείο.

Η καθηγήτρια μου είπε να κάνουμε μία ομάδα αντίστασης. Λεγόμασταν "Σπίθα". Μου έδιναν τα κρυφά φυλλάδια για να τα πάω σε διάφορα μέρη». «Όταν μπήκα στην ΕΠΟΝ δεν κοιμήθηκα σπίτι μου από 14 χρονών για να μην με πιάσουν. Όλα μου τα αδέλφια μου ήταν οργανωμένα. Το ψευδώνυμό μου ήταν “Νίκη”. Όταν γυρνούσα σπίτι μου η μάνα μου ήξερε ότι έχει διαδήλωση. Γιατί ήξερε ότι θέλω να πλυθώ για να μην με βρουν σκοτωμένη, λερωμένη».

 

Είμαι έξω φρενών με τον διχαστικό λόγο του Τσίπρα
 

Η καταξιωμένη Βυζαντινολόγος εξήγησε τους ιδεολογικούς λόγους που την κάνουν αριστερή και δεν δίστασε να ασκήσει και την κριτική της στον Αλέξη Τσίπρα. «Γεννήθηκα αριστερή και θα πεθάνω αριστερή. Πιστεύω σε μία καλύτερη διανομή του δημόσιου πλούτου. Καμία φορά είμαι έξω φρενών με τον διχαστικό λόγο του Τσίπρα, του ηγέτη της Αριστεράς, με ενοχλεί».

Παρ΄ όλα αυτά αν και με αριστερές καταβολές υποστήριξε στις τελευταίες εκλογές τον Κυριάκο Μητσοτάκη προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις. «Τον Κυριάκο Μητσοτάκη όχι μόνο τον στήριξα, αλλά κάτι παραπάνω. Νομίζω ότι είναι ο μόνος που μπορεί να κάνει μεταρυθμίσεις».Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV