Δένδιας: «Πήραμε ό,τι μπορούσαμε για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας» | piperata.gr Skip to main content
Δένδιας: «Πήραμε ό,τι μπορούσαμε για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας»

Δένδιας: «Πήραμε ό,τι μπορούσαμε για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας»

Την ομόθυμη συμπαράσταση όλων των εταίρων της κέρδισε η Ελλάδα κατά το Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας

 

Ο κ. Δένδιας, μάλιστα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το «απολύτως υποστηρικτικό» κλίμα, το οποίο, όπως είπε, απεικονίστηκε και στα συμπεράσματα του Ύπατου Εκπροσώπου Ζοζέπ Μπορέλ.

 

Ο κ. Μπορέλ, προσέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, παρουσίασε επιλογές μελλοντικών κυρώσεων στην Τουρκία, οι οποίες θα παρουσιαστούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 24 Σεπτεμβρίου, εάν μέχρι τότε δεν έχει υπάρξει αποκλιμάκωση από την τουρκική πλευρά και διάλογος.

«Άρα λοιπόν, νομίζω πως η ελληνική πλευρά πήρε αυτό που θα μπορούσε να πάρει. Μια κατανόηση κυρώσεων, εάν η Τουρκία δεν αποκλιμακώσει και δεν επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου», εξήγησε ο κ. Δένδιας και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία «θα επανέλθει στη λογική, θα σταματήσει τις προκλήσεις και τις αυθαίρετες ενέργειες, θα σταματήσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επανέλθει σε ένα πλαίσιο συζήτησης για τη μία διαφορά, δηλαδή την ΑΟΖ και τις υπερκείμενες θαλάσσιες ζώνες, με πλαίσιο αναφοράς το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας».

 

Ερωτηθείς σχετικά με την «κόκκινη γραμμή» της ελληνικής κυβέρνησης, ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι αυτή είναι «το Σύνταγμα της χώρας, η προστασία της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων».

 

 

Επιλεκτική ευαισθησία

 

Σε διαφορετικό μήκος κύματος πάντως κινήθηκε στις δηλώσεις του ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος άφησε αιχμές για τη στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπονοώντας ότι έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά για τις περιπτώσεις της Λευκορωσίας και της Τουρκίας.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά το πέρας του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών στο Βερολίνο, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε χαρακτηριστικά: «Αν η ΕΕ επιθυμεί να έχει αξιοπιστία σε διεθνές επίπεδο, πρέπει να μην υιοθετεί προσεγγίσεις τύπου “δύο μέτρα και δύο σταθμά” ούτε να επιδεικνύει επιλεκτική ευαισθησία».

Μάλιστα, επεσήμανε ότι «όλα τα θέματα που συζητούμε είναι αλληλένδετα», προσθέτοντας ότι τα ζητήματα που συζητώνται δεν είναι ανεξάρτητα το ένα από το άλλο και ότι αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV