Η Λέσχη Αλεξανδρουπολιτών μοίρασε δώρα στους άνδρες του USNS Yuma | piperata.gr Skip to main content
Η Λέσχη Αλεξανδρουπολιτών μοίρασε δώρα στους άνδρες του USNS Yuma

Η Λέσχη Αλεξανδρουπολιτών μοίρασε δώρα στους άνδρες του USNS Yuma

Το αμερικανικό πολεμικό πλοίο τύπου catamaran USNS Yuma που βρίσκεται τις τελευταίες 10 ημέρες στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να υποστηρίξει τις δυνάμεις των ΗΠΑ που μεταφέρονται για ασκήσεις στη Βαλκανική, επισκέφθηκε ο πρόεδρος της Λέσχης Αλεξανδρουπολιτών Νίκος Μανδάνης.

 

Ο κ. Μανδάνης μοίρασε αναμνηστικά δώρα στους αξιωματικούς του πλοίου, συνομίλησε αρκετά μαζί τους και φυσικά φωτογραφήθηκε με αυτούς.

 

Μάλιστα η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα έκανε σχετική ανάρτηση στο Twitter με ειδική αναφορά στο ξεχωριστό αυτό γεγονός γράφοντας τα εξής: «Το πλοίο μας Usns yuma στην Αλεξανδρούπολη γεύτηκε τη ζεστή ελληνική φιλοξενία. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Λέσχη Αλεξανδρουπολιτών για το μοίρασμα δώρων με τοπικό και παραδοσιακό χαρακτήρα στα μέλη της πληρώματος του Usns yuma.»

 

φ

 

Στην Αλεξανδρούπολη από τις 22 Ιουλίου

 

 Το USNS Yuma έφτασε στην Αλεξανδρούπολη στις 22 Ιουλίου και η παρουσία του στην ακριτική πόλη συνέπεσε με εκείνη του μεταγωγικού ARC Endurance, που αποβίβασε προσωπικό και οπλικά συστήματα της 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας του Αμερικανικού Στρατού.

 

Τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, για ενεργειακούς και στρατιωτικούς σκοπούς, και έχουν φροντίσει να απομακρυνθεί η «περιβόητη» βυθοκόρος, ώστε να είναι πιο εύκολος ο ελλιμενισμός αμερικανικών πλοίων.

 

Το ειδικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Αλεξανδρούπολη συμπεριλαμβάνεται στην ανανεωμένη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ (MDCA), η οποία υπογράφηκε κατά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Αθήνα το 2019.

 

Το USNS Yuma είναι το όγδοο πλοίο κλάσης Spearhead και χρησιμοποιείται από τη Διοίκηση Στρατιωτικών Θαλασσίων Μεταφορών (Military Sealift Command). Το πλοίο εισήλθε σε υπηρεσία το 2017, αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 43kn, μεταφέρει έως 312 στρατιώτες και διαθέτει ελικοδρόμιο.

 

 

 Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV