Τάκης Σπετσιέρης: Ο ακρωτηριασμός της δημοσιογραφίας (και της Δημοκρατίας) στα χρόνια κάποιου… Αδώνιδος (vids) | piperata.gr Skip to main content
Τάκης Σπετσιέρης: Ο ακρωτηριασμός της δημοσιογραφίας (και της Δημοκρατίας) στα χρόνια κάποιου… Αδώνιδος (vids)

Τάκης Σπετσιέρης: Ο ακρωτηριασμός της δημοσιογραφίας (και της Δημοκρατίας) στα χρόνια κάποιου… Αδώνιδος (vids)

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΦΤΟΥΜΕ από τα σύννεφα με τα καμώματα του Αδώνιδος Γεωργιάδη στις τηλεοπτικές εκπομπές όπου καλείται να μιλήσει. Ο επί της Ανάπτυξης υπουργός μοιάζει να είναι ο κατ’ εξοχήν εκφραστής, η αιχμή του δόρατος, στην άκομψη προσπάθεια της κυβέρνησης να επικοινωνήσει και να επιβάλλει τη δική της θεώρηση -και θέαση- για τα πράγματα στη χώρα μας.

 

Γράφει ο Τάκης Σπετσιέρης

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΟΛΟΥ ΤΥΧΑΙΟ ότι ο κ. Γεωργιάδης μπορεί να μιλήσει στην «ψυχή» και στο θυμικό μιας συμπαγούς μερίδας της κοινωνίας, με πολύ συγκεκριμένες θέσεις για θέματα όπως οι απεργίες, οι καταλήψεις, ο «νόμος και η τάξη» και εν γένει για ό,τι μπορεί να χαλάσει τη βολή διάφορων συντηρητικών που βλέπουν με μισό μάτι και την παραμικρή προσπάθεια αντίδρασης και αντίστασης στα όσα αποφασίζονται.

 

ΕΠΙΠΛΕΟΝ, ΣΤΟΝ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΩΡΟ είναι αρκετά διαδεδομένη η άποψη ότι ο όσο το δυνατόν μεγαλύτερος έλεγχος της δημόσιας σφαίρας δίνει ώθηση στην οικονομία! Πρόκειται, ασφαλώς, για μια ολοκληρωτική πολιτική αντίληψη που σε πρακτικό επίπεδο βρίσκει την εφαρμογή της μέσα από διάφορα τεχνάσματα όπως αυτά που μετέρχονται οι πάσης φύσεως… Γεωργιάδηδες: άρνηση στον αντίλογο, κατά παράβαση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, και ευθείες υποδείξεις προς τους δημοσιογράφους για το πρέπει να λένε και τι όχι όταν συνομιλούν με υπουργούς. Τα βίντεο που ακολουθούν με πρωταγωνιστή τον πάντα λαλίστατο υπουργό του κ. Μητσοτάκη λένε την αλήθεια για τη ζοφερή πραγματικότητα.

 

 

ΩΣΤΟΣΟ, Ο ΓΝΩΣΤΟΣ και μη εξαιρετέος Άδωνις, καθώς επίσης και κάμποσα άλλα «φρούτα» του σύγχρονου νεοδημοκρατικού αγρού, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου –στη βάση του κρύβεται το μυστικό, που δεν είναι και τόσο… μυστικό πλέον!

 

ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΟΗΤΗ «λίστα Πέτσα» το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη είχε βρει τη λύση: εγκατέστησε ένα καθεστώς «μονοφωνικής» πληροφόρησης της κοινωνίας για όλα σχεδόν τα ζητήματα, ξεκινώντας φυσικά από την κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση. Μην ξεχνάμε ότι μια από τις πρώτες αποφάσεις του κ. Μητσοτάκη ήταν η υπαγωγή των κρατικών Μέσων Ενημέρωσης στην δικαιοδοσία του.

 

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, υποστηριγμένα πλέον και από τα εκατομμύρια της «λίστας Πέτσα», υποκρύπτουν οποιαδήποτε αρνητική πτυχή των κυβερνητικών πολιτικών, υπερπροβάλλοντας μέσα από προφανείς δια-στρεβλώσεις το -όποιο- έργο επιτελεί η κυβέρνηση. Ας θυμηθούμε μερικά παραδείγματα, τα πιο πρόσφατα, από την επιχείρηση εξωραϊσμού με απόκρυψη ειδήσεων σημαντικού ενδιαφέροντος: σε ποιο δελτίο ειδήσεων είδαμε την τεράστια καταστροφή που υπέστη το δάσος της Δαδιάς, στον Έβρο; Μάθαμε ποτέ πόσες μέρες έμειναν αβοήθητοι οι πληγέντες στην Καρδίτσα από την φονική επέλαση του κυκλώνα;

 

ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ σιωπά ένοχα. Οι δε δημοσιογραφικές ενώσεις μοιάζουν να μην έχουν απαντήσεις στην προφανή προσπάθεια ελέγχου της ενημέρωσης από ένα άκρως επικίνδυνο ιερατείο.  

Ο ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ του κυβερνητικού μηχανισμού που ασφαλώς εκπονείται από το Μέγαρο Μαξίμου, αναδίδει μια δυσάρεστη οσμή ηγεμονισμού, μια ανεξέλεγκτη και βαθιά αλαζονεία, χαρακτηριστικά που είναι οφθαλμοφανή στον τρόπο που κινούνται καθημερινά πολλοί υπουργοί και όχι μόνο. Θυμηθείτε τον κ. Σταϊκούρα να ψέγει δημοσιογράφο για είδηση που μετέδωσε χωρίς την… έγκρισή του. Όχι μόνο δεν θέλουν την επιβεβλημένη κριτική αλλά δεν ανέχονται και τη δημοσίευση όταν δεν συμφωνεί με τους σχεδιασμούς τους. Τους ενδιαφέρει η αποφυγή των δύσκολων και ενοχλητικών ερωτήσεων άρα και η ανεξέλεγκτη ασυλία.

 

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ, ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ, για μια πληγή που έχει αρχίσει και κακοφορμίζει, δυστυχώς και με τη σιωπηρή συμφωνία και ανοχή πολλών -και πολύ σημαντικών για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς- ιδιοκτητών Μέσων Ενημέρωσης.  

 

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ σε πρόσφατη ανεξάρτητη διεθνή έρευνα της οργάνωσης Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα, η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις τελευταίες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά στην ελευθερία του Τύπου, καθώς κατατάσσεται στην 24η θέση ανάμεσα στις 27 χώρες – μέλη της ΕΕ, ξεπερνώντας μόνο τη Μάλτα, την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία. Σοκαριστικό αλλά πέρα για πέρα αληθές, καθώς η έκθεση δημοσιεύθηκε μόλις την άνοιξη του 2020 και μάλιστα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο…

 

ΌΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ ότι οι ήδη τσαλακωμένοι από την επιβολή των Μνημονίων δημοκρατικοί θεσμοί κινδυνεύουν από την παγιωμένη δεσποτική κυβερνητική προσέγγιση, εθελοτυφλεί. Το μεγάλο δημοκρατικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας οφείλει να αντισταθεί στον ακρωτηριασμό των δημοσιογράφων και να ορθώσει το ανάστημά του απέναντι σε μια κυβέρνηση που πολιτεύεται με ωμότητα και βάναυσες πρακτικές ελέγχου της κοινής γνώμης. Οι πάντες γνωρίζουμε ότι δημοκρατία χωρίς ελευθερία και ανεξαρτησία του Τύπου είναι μια κακή δημοκρατία, είναι μια δημοκρατία που οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε… εκτροπές, όχι απαραίτητα με τη χρήση των τανκς.

 

«ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΣ, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες», έλεγε ο Βολταίρος, εκ των θεμελιωτών του φιλελεύθερου πολιτικού δόγματος. Εάν ζούσε σήμερα ο σπουδαίος φιλόσοφος ίσως να παράλλαζε τη σπουδαία αυτή ρήση του κάπως έτσι: «ντρέπομαι γι’ αυτά που λες αλλά θα υπερασπίζομαι μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να τα λες». Αυτή θα ήταν ή πιο δημοκρατική απάντηση στον αυταρχισμό του κ. Γεωργιάδη και των συν αυτώ…

 

 

 

 

 

 Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV