Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων χάρη σε... Μπάιντεν, Moody’s και ΕΚΤ | piperata.gr Skip to main content
Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων χάρη σε... Μπάιντεν, Moody’s και ΕΚΤ

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων χάρη σε... Μπάιντεν, Moody’s και ΕΚΤ

Σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα οδηγεί τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας κατά μία βαθμίδα από τον οίκο αξιολόγησης Moody's την Παρασκευή, σε συνδυασμό με τις μαζικές αγορές ελληνικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP.

 

Έτσι, πριν από λίγο στη δευτερογενή αγορά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου είχε υποχωρήσει στο 0,73% από 0,80% που κυμαίνονταν την Παρασκευή. Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου υποχώρησε σε αρνητικό επίπεδο και κυμαίνεται στο -0,005%. Είναι η πρώτη φορά που η απόδοση ενός ομολόγου μεσοπρόθεσμης διάρκειας υποχωρεί κάτω από το 0%. 

 

Η αναβάθμιση της Moody's

 

Υπενθυμίζεται ότι η Μοοdy's αναβάθμισε κατά μία βαθμίδα την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στη κατηγορία Β1, ωστόσο το αξιόχρεο της χώρας συνεχίζει να βρίσκεται τρεις βαθμίδες χαμηλότερα από την τελευταία από τις χαρακτηριζόμενες «προς επένδυση βαθμίδα» (investment grade). Τα ομόλογα που ανήκουν στις προς επένδυση βαθμίδες γίνονται δεκτά ως εγγύηση από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα.

 

Ο οίκος αξιολόγησης απέδωσε την αν αβάθμιση στις συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις που προωθεί η Κυβέρνηση καθώς και στις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.