Άρης Σπηλιωτόπουλος: Μένουμε σπίτι, αφού έχουμε... Όσοι δεν έχουν; (pic) | piperata.gr Skip to main content
Άρης-Σπηλιωτόπουλος

Άρης Σπηλιωτόπουλος: Μένουμε σπίτι, αφού έχουμε... Όσοι δεν έχουν; (pic)

Δυο ειδήσεις, ένα μήνυμα. Ένα μήνυμα φαινομενικά ασύνδετο, αλλά ουσιαστικά και νοηματικά άκρως συνδεδεμένο.

Γράφει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος*

Το πρώτο αφορά στον συγκεκαλυμμένο, αλλά υπαρκτό εκβιασμό, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου: Της ανάληψης ατομικής ευθύνης για κατ’ οίκον αυτοεγκλεισμό ή μετά το σαββατοκύριακο η επιβολή του στρατιωτικού νόμου για καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Σωστό ή λάθος, το δίλημμα αυτό δεν είναι της παρούσης για να το αναλύσουμε. Ετέθη όμως καθαρά και απροκάλυπτα. Κι ενώ, παράλληλα, είχε γίνει γνωστή στο κοινό η ότι υποχρεωτικά κλείνουν πλέον και τα ξενοδοχεία.

Και οι δυο ειδήσεις «έτρεχαν» μαζί σχεδόν με τη μόνιμη καθημερινά πλέον επωδό στα μέσα ενημέρωσης (ειδησεογραφικά και ψυχαγωγικά), όπως και στα κοινωνικής δικτύωσης: Μένουμε σπίτι! Την ίδια ώρα, το ίδιο μήνυμα μέσω πολιτικών, ηθοποιών, celebrities, όσων νομίζουν ότι είναι ή επιθυμούν να γίνουν, οι οποίοι μας ενημερώνουν με κάθε τρόπο για το πως περνούν... μένοντας σπίτι. Αν είναι μόνοι τους ή ως ζευγάρια ή ως οικογένεια. Αν είναι θετικοί ή αρνητικοί στον κορωνοϊό. Η επωδός δεν αλλάζει: ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ.

Άσχετο; Καθόλου!

Γιατί ποιος σκέφτηκε ότι άνθρωποι δεν είναι μόνο οι βολεμένοι; Ό,τι συνάνθρωποι είναι και οι απόκληροι της ζωής, που, με δική τους ή όχι ευθύνη, είναι άστεγοι, επαίτες, νεόπτωχοι της κρίσης, τοξικομανείς κοκ. Γιατί ποιος σκέφτηκε ότι συνάνθρωποι είναι και όσοι κατοικούν στο πάρκο, δίπλα στη Νομική, που παίρνουν τη δόση τους, αφήνοντας τη σύριγγα στην είσοδο... Όπως και όσοι στοιβάζονται για να κοιμηθούν στα ελάχιστα -πια- πλατιά πεζοδρόμια της Πατριάρχου Ιωακείμ, στο περιβόητο Κολωνάκι. Μπροστά στα ρολά και τη διαφήμιση ότι... σύντομα θα είναι κοντά μας το γνωστό κατάστημα πολυτελών υποδημάτων για ακριβές κυρίες.

Γιατί ποιος σκέφτηκε ότι συνάνθρωποι είναι και όσοι περιδιαβαίνουν τα γνωστά στέκια, περιμένοντας μάταια να έχει μείνει κάτι και για αυτούς, από τα ελάχιστα και φιλότιμα εστιατόρια, τα οποία δυστυχώς (και) για αυτούς πλέον έκλεισαν, γιατί στους καταστηματάρχες επιβλήθηκε το... μένουν σπίτι!

Γιατί συνάνθρωποι είναι και όσοι με γυμνά χέρια ψάχνουν τα σκουπίδια. Όσοι είναι αγκαλιά με ένα αδέσποτο ζώο συντροφιάς, με βρώμικες κομμάτια από κουβέρτες, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν το κρύο, στις κεντρικές πλατείες, μπροστά στα ΑΤΜ των τραπεζών, αναζητώντας το περίσσευμα μας.

Γιατί συνάνθρωποι είναι και αυτοί που δεν ενδιαφέρθηκε κανείς να τους δώσεις στέγη, επειδή δεν φορούν μάσκες... Άλλωστε αυτές πλέον δεν τις φορούν μόνο οι ηθοποιοί στα σήριαλ, αλλά όπως καταγγέλλει το προσωπικό στο Σισμανόγλειο, τις φορούν και οι ιατροί και οι νοσηλευτές και οι ασθενείς.

Μάσκες όμως φορούν και οι βολεμένοι επιφανείς, για να διαφημίσουν τη δική τους ευθύνη... που μένουν στο σπίτι! Μάσκες φορούν και όσοι με ανευθυνότητα, εκπροσωπώντας την πολιτεία, δεν σκέφτονται όσους δεν έχουν σπίτι για να μείνουν μέσα σε αυτό.

Μιας Πολιτείας που κλείνει ξενοδοχεία, επιτάσσει υλικά, απαγορεύει συγκεντρώσεις, αλλά δεν βρίσκει ξενοδοχείο για τους απόκληρους.

Να τους προφυλάξει από τον κίνδυνο, προφυλάσσοντας και τους συνανθρώπους τους, αφού αποτελούν κινητή υγειονομική βόμβα.

Η αξία της ζωής είναι ίδια για όλους!

Δεν επιμερίζεται σε ειδικό βάρος, ανάλογα με το πόσο γνωστός, επιφανής, σημαντικός ή βολεμένος είσαι.

Η αξία της ζωής δεν μπορεί να χάνεται, όταν θυσιάζουμε τόσες άλλες αξίες, ή θυσιάζουν άλλοι πάμπολλα από εμάς, μπροστά στη δήθεν κοινή επιβίωση...

Ναι, μπροστά στην επιβίωση πολλά μπορούν να θυσιαστούν, αλλά η σκέψη, το νοιάξιμο, το συναίσθημα για τους άλλους, όχι! Επουδενί!

Ο φόβος της αρρώστιας ή ακόμα και της απώλειας μπορεί να μας κάνει να σκεφτούμε επιτέλους και όσους έχουν περισσότερο την ανάγκη της φροντίδας, τη δικής μας ή και της Πολιτείας που θυσιάζει τόσα αγαθά για μια στείρα επιβίωση...

Μένουμε σπίτι, λοιπόν, γιατί όλοι έχουμε σπίτι! Και οι άλλοι;

*Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος είναι πολιτικός επιστήμονας, σύμβουλος επικοινωνίας και στρατηγικής, πρώην υπουργός και αρθρογράφος του PIPERATA.GR Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV