Ο Σαμαράς επιβεβαιώνει τα Piperata.gr - Άρχισαν τα όργανα στη ΝΔ | piperata.gr Skip to main content
Ο Σαμαράς επιβεβαιώνει τα Piperata.gr - Άρχισαν τα όργανα στη ΝΔ

Ο Σαμαράς επιβεβαιώνει τα Piperata.gr - Άρχισαν τα όργανα στη ΝΔ

«Το 2021 δεν είναι 1993» έλεγε πρόσφατα με αρκετή δόση αυταρέσκειας υπουργός του Κυριάκου Μητσοτάκη σε φίλους του, επισημαίνοντάς τους πομπωδώς την αριθμητική πλευρά του πράγματος. «Τότε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κυβερνούσε με 150+1 (σ.σ. τον Θόδωρο Κατσίκη, της ΔΗ.ΑΝΑ) βουλευτές. Σήμερα ο Κυριάκος κυβερνά με 158…»

 

Γράφει ο Τάκης Σπετσιέρης 

 

«157+1, και ποιος ένας, ο Σαμαράς…» απάντησε με αρκετή δόση κακεντρέχειας εις εκ της ομήγυρης. Η κουβέντα έλαβε τέλος σ’ αυτό το σημείο για τον υπουργό και την γαλάζια παρεούλα, όχι όμως και για τον πάντα απρόβλεπτο και… ανήσυχο Αντώνη Σαμαρά.

 

Το ότι ο Σαμαράς θα «χτυπούσε» με αφορμή την επικείμενη έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας, το είχαμε γράψει στα Piperata. Gr (δείτε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ). Ως εκ τούτου το γνώριζαν στο Μέγαρο Μαξίμου και απλώς… περίμεναν.

 

Το γεγονός επίσης ότι ο πρώην πρωθυπουργός διαθέτει ακόμα προσβάσεις στα μεγάλα συγκροτήματα της ενημέρωσης, είναι και αυτό δεδομένο. Όπως δεδομένο είναι και το ότι αυτά τα συγκροτήματα δεν πιάνονται εύκολα… φίλοι, πόσο μάλλον όταν απέναντί τους έχουν έναν Μητσοτάκη. 

 

Η συνέντευξη στην «Καθημερινή»

 

Να μην μακρηγορούμε όμως. Η συνέντευξη που παραχώρησε ο Αντώνης Σαμαράς στην «Καθημερινή» της Κυριακής δεν θα μπορούσε να μην προκαλέσει θόρυβο. Τα εθνικά θέματα πάντα προσφέρονταν για την ανάλογη σπέκουλα, καθώς κάθε υποψία υποχώρησης απέναντι στην Τουρκία ενεργοποιεί τα πάντα ανήσυχα αντανακλαστικά της υπερ-πατριωτικής (sic) μερίδας της Νέας Δημοκρατίας, ιδίως τώρα που στον… λογαριασμό προστέθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών. Σα να λέμε ιδού πεδίο δόξης λαμπρό για τον πάντα ευερέθιστο στα εθνικά θέματα Αντώνη Σαμαρά, «όπως τότε, το 1993, που έριξε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για το επιλεγόμενο “Μακεδονικό”», λέει στα Piperata άνθρωπος που γνωρίζει καλά τις εσωκομματικές διαδρομές.

 

Τι είπε, λοιπόν, ο κ. Σαμαράς αναφερόμενος στις διερευνητικές επαφές; «Με πειρατές δεν ξεκινάς διάλογο» και για να λέμε του στραβού το δίκιο 100% άδικο δεν έχει.

 

Όμως το θέμα μας δεν είναι αν έχει δίκιο ή άδικο ο πρώην πρωθυπουργός.

 

Άραγε η ευθεία αμφισβήτηση του κ. Σαμαρά προς την κυβερνητική επιλογή των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, μπορεί να επιφέρει πολιτικές εξελίξεις;

 

Είναι και η Συμφωνία των Πρεσπών για την οποία ο κ. Σαμαράς ήταν ξεκάθαρος: οι επί μέρους συμφωνίες με τα Σκόπια δεν πρέπει να ψηφισθούν και τουλάχιστον ο ίδιος δεν θα τις ψηφίσει, εάν έλθουν στην Βουλή. Επιπλέον, ο πρώην πρωθυπουργός εκτιμά ότι το πρόβλημα των Σκοπίων έχει διογκωθεί και δεν ακολουθήθηκε η ορθή πολιτική.

 

Επί της ουσίας ο Αντώνης Σαμαράς, αφήνει να εννοηθεί, ότι οι «γραφικοί» κατά τον κ. Μητσοτάκη, που κατέβαιναν στα πεζοδρόμια και φώναζαν για το Σκοπιανό, δεν θα υποχωρήσουν, καθώς η πολιτική του κ. Μητσοτάκη δικαίωσε την «προδοσία του ΣΥΡΙΖΑ».

 

Η κόντρα πλησιάζει προς τα άκρα

 

Το γεγονός ότι ο Αντώνης Σαμαράς, λειτουργώντας ως σκιώδης πρωθυπουργός επιλέγει αυτό το χρονικό σημείο -μία ημέρα πριν την έναρξη των συνομιλίων, με την γείτονα και ενώ εκκρεμούν να ψηφιστούν από τη Βουλή οι επί μέρους συμφωνίες για τα Σκόπια- καταδεικνύει σαφέστατα ότι η υπόγεια κόντρα με τον κ. Μητσοτάκη πλησιάζει ν’ αγγίξει τα άκρα.

 

Το ερώτημα είναι τι θα πράξει στο εξής ο πρωθυπουργός. Θα διαγράψει από τη Νέα Δημοκρατία τον άνθρωπο στον οποίο οφείλει σε μεγάλο βαθμό την ανάρρησή του στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ή θα τον αφήσει να λέει; Και στις δυο περιπτώσεις, χαμένος θα είναι ο κ. Μητσοτάκης.

 

Ακόμα κι αν ο πρωθυπουργός επιχειρήσει να διαβάλει τον Αντώνη Σαμαρά με αποκαλύψεις για την Novartis (σ.σ.: υπενθυμίζουμε ότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης ότι δεν εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα, αθωώνοντας τον κ. Σαμαρά) ή ο,τιδήποτε άλλο σκαρφιστεί με πιέσεις από τα Μέσα Ενημέρωσης, δεν είναι βέβαιο ότι θα πετύχει τους στόχους του.

 

Η αμφισβήτηση της πολιτικής του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος πλέον κυβερνά με «βασιλικά διατάγματα», δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Κόντρες μεταξύ υπουργών και κυβερνητικών στελεχών, κτυπήματα κάτω από την μέση και συνεχείς διαφωνίες υπάρχουν. Κατά πολλούς είναι ζήτημα χρόνου ν’ αρχίσουν τα σχετικά δημοσιεύματα να γίνονται πιεστικά και για το Μαξίμου που τώρα κάνει πως δεν… βλέπει.

 

Στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας υπάρχουν φωνές που κάνουν λόγο για μια κυβέρνηση – τερατούργημα, δομημένη από ετερόκλητα πολιτικά στοιχεία που βρήκαν πολιτικό καταφύγιο στις… αλχημείες του κ. Μητσοτάκη. Μαντέψτε από που προέρχονται όλες αυτές οι φωνές για την καθαρότητα της παράταξης!

 

Είναι η αρχή του τέλους για τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Δύσκολο να το ισχυριστεί κανείς με απόλυτη βεβαιότητα. Η πολιτική του πρωθυπουργού στα εθνικά θέματα θα αμφισβητηθεί. Επιπλέον, οι νοικοκυραίοι της Νέας Δημοκρατίας εκφράζουν -μέσω των βουλευτών τους- έντονη δυσαρέσκεια για τις οικονομικές προτεραιότητες και την στάση του απέναντι στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

 

Το βέβαιο είναι ότι κάποιοι βλέπουν μια χρυσή ευκαιρία για… πριόνισμα του κ. Μητσοτάκη και ετοιμάζονται για ένα «νέο ‘93»

 

 Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV