Ταπείνωση στο Βερολίνο καμία δέσμευση από τους εταίρους στα Ελληνοτουρκικά | piperata.gr Skip to main content
Ταπείνωση στο Βερολίνο καμία δέσμευση από τους εταίρους στα Ελληνοτουρκικά

Ταπείνωση στο Βερολίνο καμία δέσμευση από τους εταίρους στα Ελληνοτουρκικά

Η πρώτη ήττα ήλθε εκ των έσω κι είναι πολύ βαριά. Λίγες ώρες  μετά το άτυπο συμβούλιο  -  παρωδία των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών  που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, άπαντες εξέφρασαν την  «ομόθυμη στήριξη» τους  στην  Ελλάδα, αλλά  α) ούτε κατάλογο κυρώσεων παρουσίασαν, παρά μόνον κάτι αφηρημένες γενικολογίες που θα… συζητηθούν, β)  ούτε προσδιόρισαν με ποιο τρόπο θα βοηθήσουν τη χώρα σε περίπτωση που η  Τουρκία  προκαλέσει  επεισόδιο τις επόμενες ώρες. Η Άγκυρα δεν θα έχει  κανέναν λόγο να μην το επιχειρήσει αφού  δεν απειλείται από τους εταίρους,  παρά μόνο με ακατάσχετη θεωρητικολογία. 

 

Γράφει ο Μιχάλης Ι. Ασημάκης

 

Στην Αθήνα έχουν ανάψει για τα καλά τα τηλέφωνα σε διάφορα  πολιτικά και διπλωματικά γραφεία. Στο ερώτημα προς το  Μαξίμου : «Τι κερδίσαμε από τη σύνοδο;», η απάντηση του πρωθυπουργικού γραφείου είναι η εξής δήλωση του  υπ. Εξωτερικών Ν. Δένδια την  οποία έκανε αργά το μεσημέρι: «Η Ελλάδα κέρδισε την ομόθυμη συμπαράσταση όλων των εταίρων της.

Ήταν σημαντικό ότι, κατά την άτυπη αυτή συζήτηση -είναι άτυπο Συμβούλιο, δεν καταλήγει σε αποφάσεις, αλλά παρά ταύτα- υπήρξε ένα σαφές κλίμα. Και αυτό το σαφές κλίμα ήταν απολύτως υποστηρικτικό για τη χώρα και απεικονίστηκε στα συμπεράσματα του Ύπατου Εκπροσώπου...»!  Πρακτικά δηλαδή, τίποτα! Τίποτα απολύτως!   

 

Τι έλεγαν χθες 

 

Η ανακολουθία είναι πρωτοφανής αφού ο Πέτσας που ψάχνει να βρει πως θα στρογγυλέψει τα πράγματα τώρα, έλεγε χθες κατά λέξη: «Σήμερα και αύριο πραγματοποιείται στο Βερολίνο άτυπη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Στη συνεδρίαση αυτή ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, θα παρουσιάσει -όπως έχει δεσμευτεί- κατάλογο κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, στην περίπτωση που συνεχίσει την παραβατικότητα και την προκλητικότητα που αναπτύσσει».

 

Και συνέχιζε: «…Βασικές αρχές του ευρωπαϊκού κεκτημένου είναι ο σεβασμός στο Κράτος Δικαίου και στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Και το κεκτημένο αυτό δεν μπορεί ούτε να θυσιάζεται, ούτε να μετριέται με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Χρειάζεται σε κάθε περίπτωση, αποφασιστική υπεράσπιση απέναντι στις δυνάμεις του αυταρχισμού, της παρανομίας και της αυθαιρεσίας».

 

Πού είναι  ο κατάλογος των  κυρώσεων; Πού είναι η αποφασιστική υπεράσπιση από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης;  Το στραπάτσο είναι οδυνηρό και λόγω συγκυρίας μπορεί να λάβει ακόμη  χειρότερες  προεκτάσεις.

 

Πηγές από το υπ.  Άμυνας  ανέφεραν στο piperata.gr  ότι  αν  επιτεθούν οι Τούρκοι  αυτές τις μέρες, τότε η Ελλάδα θα είναι και πάλι μόνη όπως τον περασμένο  Φεβρουάριο – Μάρτιο στον  Έβρο  όταν η Frontex έφτασε εκ των υστέρων κι αφού οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Αστυνομία είχαν αποτρέψει την εισβολή των  60.000 λαθρομεταναστών.        Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV