Κορωνοϊός: Τα θέματα που θα συζητηθούν στην τηλεδιάσκεψη κορυφή της Ευρωπαϊκής Ενωσης | piperata.gr Skip to main content
Κορωνοϊός: Τα θέματα που θα συζητηθούν στην τηλεδιάσκεψη κορυφή της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Κορωνοϊός: Τα θέματα που θα συζητηθούν στην τηλεδιάσκεψη κορυφή της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Με επιστολή του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ζητά από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απαντήσουν σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, εν όψει της αυριανής τηλεδιάσκεψης Κορυφής για την πανδημία.

 

Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, στην επιστολή του αυτή ο κ. Μισέλ αναφέρει ότι «η πανδημία COVID-19 εντείνεται σε όλα τα κράτη μέλη και όλοι αντιμετωπίζουμε νέα πίεση στις κοινωνίες, τις οικονομίες, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και το δημόσιο ηθικό».

 

Όπως σημειώνεται «στην τελευταία σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι ηγέτες συμφώνησαν να εντείνουν την κοινή τους συνεργασία μαζί, ενεργώντας γρήγορα και αποφασιστικά».

 

Συγκεκριμένα, υπενθυμίζεται, «συζήτησαν σε βάθος πώς, με βάση τις βέλτιστα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη τις εθνικές ικανότητες, θα μπορούσαν να επιταχύνουν και να ενισχύσουν τη συλλογική προσπάθεια της ΕΕ για την καταπολέμηση της COVID-19. Οι ηγέτες αποφάσισαν επίσης να αντιμετωπίσουν αυτό το θέμα μαζί, σε τακτική βάση».

 

Προκειμένου να υλοποιήσει αυτές τις προθέσεις αμέσως, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποφάσισε να συγκαλέσει άτυπη τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου στις 18:30.

 

Με την ευκαιρία αυτή, ο Πρόεδρος Μισέλ θα ήθελε οι ηγέτες να μοιραστούν την εμπειρία τους και να ανταλλάξουν βέλτιστες πρακτικές.

 

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα τεστ και τον εντοπισμό καθώς και στα εμβόλια.

 

Τα τέσσερα ερωτήματα

 

Συγκεκριμένα, ο Σαρλ Μισέλ ζητά από τους ηγέτες να τοποθετηθούν με βάση τα ακόλουθα ερωτήματα:

  1. Αξιολόγηση του πώς θα προχωρήσουν συλλογικά σε γρήγορα τεστ, κάτι που θα συνεπαγόταν, ειδικότερα, διερεύνηση μιας κοινής προσέγγισης για την ανάπτυξη και τη χρήση τους, ενδεχομένως λαμβάνοντας υπόψη κοινά κατώφλια απόδοσης και καλύτερη παρακολούθηση και ελέγχους μετά την ανάπτυξη των δοκιμών.
  2. Ποια εργασία έχει δρομολογηθεί για την αμοιβαία αναγνώριση των τεστ σε σχέση με τα γρήγορα αποτελέσματα και στο πλαίσιο των ενδοκοινοτικών ταξιδιών.
  3. Ποια θα είναι η περαιτέρω πορεία προς την κοινή μας προσέγγιση στα εμβόλια. Αυτό περιλαμβάνει ενδεχομένως την επεξεργασία κριτηρίων διανομής μεταξύ των κρατών μελών, έναν κοινό κατάλογο ομάδων προτεραιότητας για τη λήψη εμβολίων και την πρόληψη υλικοτεχνικών συμφόρησης.
  4. Ποιο το πεδίο διευκόλυνσης της αμοιβαίας συνδρομής μεταξύ των κρατών μελών.

 

 

 

 Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.