Ατελείωτο δράμα στον Λίβανο – Στους 190 οι νεκροί, μεταναστεύουν κατά χιλιάδες οι πολίτες | piperata.gr Skip to main content
Ατελείωτο δράμα στον Λίβανο – Στους 190 οι νεκροί, μεταναστεύουν κατά χιλιάδες οι πολίτες

Ατελείωτο δράμα στον Λίβανο – Στους 190 οι νεκροί, μεταναστεύουν κατά χιλιάδες οι πολίτες

Τους 190 έφτασαν οι νεκροί από την έκρηξη της 4ης Αυγούστου στις αποθήκες, στο λιμάνι της Βηρυτού. Περισσότεροι από 6.500 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και τρεις εξακολουθούν να αγνοούνται, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από υπηρεσιακή κυβέρνηση του Λιβάνου.

 

Χθες ο στρατός της χώρας ανέφερε πως ήταν επτά οι αγνοούμενοι: τρεις Λιβανέζοι, τρεις Σύροι και ένας Αιγύπτιος. Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί ποιοι έχουν εντοπιστεί.

 

Η έκρηξη των 2.500 τόνων νιτρικής αμμωνίας, που βρίσκονταν αποθηκευμένοι στο λιμάνι, άφησε άστεγους 300.000 ανθρώπους και προκάλεσε ζημιές σε 50.000 σπίτια, εννέα μεγάλα νοσοκομεία και 178 σχολεία, σύμφωνα με έκθεση που παρουσίασε σήμερα η προεδρία του υπουργικού συμβουλίου και αναφέρει επίσης πως το κόστος των άμεσων ζημιών εκτιμάται στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

 

Η προεδρία της χώρας θα έχει επαφές με τα κοινοβουλευτικά κόμμα τη Δευτέρα, μια ημέρα πριν την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, στη Βηρυτό σε μια προσπάθεια άρσης του πολιτικού αδιεξόδου που εμποδίζει τον σχηματισμό κυβέρνησης ικανής.

 

Ωστόσο, πολλοί Λιβανέζοι δεν ελπίζουν σε καλύτερο μέλλον, ειδικά οι νέοι, και είτε έχουν ήδη φύγει είτε θέλουν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, μετά την τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή και τη λαϊκή οργή που ακολούθησε, καθώς ο πρόεδρος και ο παραιτηθείς πρωθυπουργός ήταν ενήμεροι για την επικινδυνότητα του φορτίου νιτρικού αμμωνίου.

 

Ο πρώην βουλευτής, I. Χάκατας δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του πως ο συνολικός αριθμός αιτημάτων μετανάστευσης στο Λίβανο έχει υπερβεί τις 380.000. 

 

Σύμφωνα με το Information International, ο μέσος αριθμός των ατόμων που αναχωρούν από τη χώρα έχει αυξηθεί κατά 36% από τις 4 Αυγούστου. Άλλα στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό των χριστιανών οικογενειών που μετανάστευσαν έχει φτάσει το 30%, ενώ σε άλλες το 41%. 

 

Η εφημερίδα Al Liwaa επισημαίνει ότι το ποσοστό των αιτημάτων μετανάστευσης στις πρεσβείες, αυξήθηκε σε πόλεις όπως η Τρίπολη και Ακαρ, και ότι υποβάλλονται από πολίτες ανεξαρτήτως θρησκείας.Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV