Σαρώνει η επιδημία το Ιράν – Τους 3.739 έφτασαν οι νεκροί | piperata.gr Skip to main content
Σαρώνει η επιδημία το Ιράν – Τους 3.739 έφτασαν οι νεκροί

Σαρώνει η επιδημία το Ιράν – Τους 3.739 έφτασαν οι νεκροί

Δίχως τέλος είναι το δράμα από τον κορονοϊό στο Ιράν με τους νεκρούς από την επιδημία να έχουν φτάσει τους 3.739.

Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 στο Ιράν ανήλθε την ίδια ώρα σε 60.500, όπως ανακοίνωσε μέσω της κρατικής τηλεόρασης ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Υγείας Κιανούς Τζαχανπούρ.

Το Ιράν χαρακτήρισε παράλληλα σήμερα “καλό οιωνό” την ενεργοποίηση του μηχανισμού Instex, τον οποίο δημιούργησε η Ευρώπη για να επιτραπεί στην Τεχεράνη να παρακάμψει τις κυρώσεις που της έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ, αλλά σημείωσε ότι αυτό δεν επαρκεί για την εκπλήρωση των ευρωπαϊκών δεσμεύσεων.

Η Γερμανία, η Βρετανία και η Γαλλία ανακοίνωσαν στις 31 Μαρτίου ότι πραγματοποίησαν την πρώτη συναλλαγή μέσω του μηχανισμού για να παραδώσουν ιατρικό υλικό στο Ιράν για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού.

Στην πρώτη επίσημη αντίδραση για την εφαρμογή του μηχανισμού αυτού, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Μουσαβί διευκρίνισε σήμερα ότι η συναλλαγή αυτή απέφερε στο Ιράν “μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ”.

Καλός οιωνός η έναρξη της εφαρμογής του Instex

“Θεωρούμε την έναρξη της εφαρμογής του Instex ως έναν καλό οιωνό”, δήλωσε ο Μουσαβί σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε και μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Ωστόσο “αυτό που περιμένει το Ιράν (εφεξής από τους Ευρωπαίους είναι να) εκπληρώσουν τις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους σε διάφορους τομείς, (όπως) ο τραπεζικός, ο ενεργειακός, αυτός των ασφαλίσεων”, πρόσθεσε.

Ο Instex είναι ένας μηχανισμός που δημιουργήθηκε από την Γερμανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία, τρεις ευρωπαϊκές χώρες που μετείχαν στη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν του 2015, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία αυτή τον Μάιο του 2018 και την εκ νέου επιβολή αμερικανικών κυρώσεων στην Ισλαμική Δημοκρατία με στόχο την οικονομική της ασφυξία.

Ο μηχανισμός αυτός, ο οποίος ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο του 2019, καθυστέρησε πολύ να οριστικοποιηθεί, με τους Ευρωπαίους και το Ιράν να αλληλοκατηγορούνται για την καθυστέρηση.

Φάρμακα και ιατρικός εξοπλισμός πλήττονται από τις αμερικανικές κυρώσεις

Θεωρητικά τα φάρμακα και ο ιατρικός εξοπλισμός εξαιρούνται από τις κυρώσεις της Ουάσινγκτον στην Τεχεράνη, ωστόσο στην πραγματικότητα, τα αγαθά αυτά πλήττονται όπως και τα άλλα από τα αμερικανικά αυτά μέτρα, καθώς οι διεθνείς τράπεζες προτιμούν εν γένει να αρνούνται οποιαδήποτε συναλλαγή εμπλέκει το Ιράν παρά να βρεθούν εκτεθειμένες σε αντίποινα από τις ΗΠΑ.

Καμιά βοήθεια από τις ΗΠΑ

Ο Μουσαβί σημείωσε εξάλλου σήμερα ότι το Ιράν δεν θα ζητήσει ποτέ βοήθεια από τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της επιδημίας του νέου κορονοϊού.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έχει ήδη απορρίψει προτάσεις των ΗΠΑ για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα του, που είναι η χειρότερα πληγείσα μέχρι στιγμής στη Μέση Ανατολή από την Covid-19, ενώ οι ιρανικές αρχές δηλώνουν ότι οι αμερικανικές κυρώσεις εμποδίζουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση της επιδημίας και καλούν άλλες χώρες και τον ΟΗΕ να ζητήσουν από τις ΗΠΑ να τις άρουν.

“Το Ιράν δεν ζήτησε ποτέ και δεν θα ζητήσει από την Αμερική να βοηθήσει την Τεχεράνη στον αγώνα της κατά του ξεσπάσματος (της Covid-19). Ωστόσο η Αμερική θα πρέπει να άρει όλες τις παράνομες μονομερείς κυρώσεις της στο Ιράν”, σημείωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

“Αυτοί (οι ΗΠΑ) προσπαθούν να αναγκάσουν την Τεχεράνη να αποδεχθεί τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με την Αμερική”, σημείωσε καταλήγοντας ο Μουσαβί.Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV