Ιράν: Εκτόξευσε τον πρώτο στρατιωτικό του δορυφόρο - Έντονη αντίδραση Πομπέο | piperata.gr Skip to main content
Ιράν: Εκτόξευσε τον πρώτο στρατιωτικό του δορυφόρο - Έντονη αντίδραση Πομπέο

Ιράν: Εκτόξευσε τον πρώτο στρατιωτικό του δορυφόρο - Έντονη αντίδραση Πομπέο

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσαν την Τετάρτη πως η χώρα εκτόξευσε σε τροχιά τον πρώτο στρατιωτικό της δορυφόρο, προκαλώντας την έντονη αντιδραση των ΗΠΑ, οι οποίες απείλησαν την Τεχεράνη ότι θα «λογοδοτήσει».

Δύο μήνες μετά την αποτυχία να θέσει σε τροχιά έναν επιστημονικό δορυφόρο, ο πρώτος στρατιωτικός δορυφόρος του Ιράν, ο Noor βρίσκεται τώρα σε τροχιά 425 χλμ πάνω από την επιφάνεια της Γης, ανέφεραν οι Φρουροί της Επανάστασης στον ιστότοπό τους.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι Φρουροί της Επανάστασης ανέφεραν πως για την εκτόξευση του δορυφόρου «Noor» χρησιμοποιήθηκε ένας εγχώριας κατασκευής πύραυλος. Ωστόσο δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες.

«Ο πρώτος στρατιωτικός δορυφόρος του Ιράν, Noor, εκτοξεύτηκε το πρωί από το κεντρικό Ιράν. Η εκτόξευση ήταν επιτυχής και ο δορυφόρος τέθηκε σε τροχιά» μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Η εκτόξευση γίνεται εν μέσω εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν για το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και λίγους μήνες μετά τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί από πλήγμα αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στην Βαγδάτη στις 3 Ιανουαρίου.

Έντονη αντίδραση Πομπέο

Το Ιράν θα «λογοδοτήσει» για την εκτόξευση στρατιωτικού δορυφόρου, μια ενέργεια που έρχεται σε «αντίθεση» με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, προειδοποίησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

«Οι Φρουροί της Επανάστασης, μια τρομοκρατική οργάνωση», σύμφωνα με τις ΗΠΑ «εκτόξευσαν σήμερα έναν δορυφόρο», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον.

«Οι Ιρανοί ισχυρίζονταν πάντα ότι αυτά τα "δορυφορικά" προγράμματα ήταν αποσυνδεδεμένα από οποιαδήποτε στρατιωτική πτυχή, ότι ήταν καθαρά εμπορικά προγράμματα», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Η σημερινή εκτόξευση αποδεικνύει ότι είχαμε δίκιο εμείς στις ΗΠΑ», πρόσθεσε, καταγγέλλοντας συγκεκαλυμμένα στρατιωτικά προγράμματα.

«Το Ιράν θα λογοδοτήσει για αυτό που έκανε», προειδοποίησε χωρίς να διευκρινίσει πώς.Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV