Αυτά είναι τα "καυτά" σημεία στον Έβρο που έχει χαρτογραφήσει η Ελληνική Αστυνομία | piperata.gr Skip to main content
Έβρος

Αυτά είναι τα "καυτά" σημεία στον Έβρο που έχει χαρτογραφήσει η Ελληνική Αστυνομία

«Τείχος» σε στεριά και… αέρα στήνει στον Έβρο, Ελληνική Αστυνομία και Ένοπλες Δυνάμεις.

Αρχικοί στόχοι η αποτροπή της αύξησης των «καθοδηγούμενων» μεταναστευτικών ροών, η αύξηση των οποίων ενδέχεται να φθάσει έως και το 30%, και το «παιχνίδι δύναμης» στη διασφάλιση των συνθηκών κατασκευής του φράχτη, για την οποία αναμένεται κλιμάκωση ενεργειών από την τουρκική πλευρά.

Τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν χαρτογραφήσει και σηματοδοτήσει τα «καυτά» σημεία στα σύνορά μας στον Έβρο, που βρίσκονται κατά μήκος μια απόστασης περίπου 30 χιλιομέτρων. Αυτά τα σημεία κατασκευής του «νέου» φράχτη, είναι στο Πέταλο σε μία απόσταση 16 χιλιομέτρων, στο κτήμα Τσιρόζη στις Φέρες σε ένα μήκος 14 χιλιομέτρων και στην περιοχή Νεραϊδότοπος επιπλέον 2,5 χιλιόμετρα.  

Το ελληνικό «τείχος» ασφάλειας θα εκτείνεται από τις Καστανιές Έβρου έως και την Αλεξανδρούπολη σε όλη σχεδόν την συνοριογραμμή. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. στήνουν αστυνομικές «ενέδρες» σε εναλλασσόμενα σημεία (15 σημεία) ανάλογα με τον εντοπισμό «ύποπτων» τουρκικών κινήσεων. Την κάλυψη των κενών που θα αφήνει η φυσική παρουσία αστυνομικών με τις ενέδρες και τις περιπολίες θα καλύπτουν τα DRONES και τα ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ.. Σημαντικό ρόλο θα έχουν οι θερμικές κάμερες, που εντοπίζουν ανθρώπινη κίνηση από την θερμότητα του σώματος, οι οποίες θα τοποθετηθούν σε επιλεγμένα «φορητά» σημεία. Έχουν εμβέλεια έως και 12 χιλιόμετρα, δηλαδή «εισβάλουν» και στο τουρκικό έδαφος, οπότε στην περίπτωση που παρατηρείται μαζική κίνηση ατόμων, να υπάρχει άμεση μετακίνηση δυνάμεων προς τα συγκεκριμένα σημεία.

Σημειώνεται πως στον Έβρο βρίσκεται ήδη μόνιμη δύναμη 400 αστυνομικών, 200 ακόμη «εθελοντές» αστυνομικοί που βρίσκονται εκεί με δικά τους έξοδα, δηλαδή είναι αποσπασμένοι από άλλες υπηρεσίες καθώς κατάγονται από την ακριτική περιοχή, οι οποίοι ωστόσο θα πρέπει να μετατεθούν μόνιμα. Σε αυτούς προστίθενται 150 ένστολοι ενισχυτική δύναμη από το σχέδιο ΑΣΠΙΔΑ, και 100 στελέχη της FRONTEX. Χθες αποφασίστηκε η ενίσχυσή τους με 400 ακόμη αστυνομικούς, από διμοιρίες των ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, Συνοριοφύλακες και εποχούμενες περιπολίες. Τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ ξεκίνησαν ήδη από Αθήνα, και τουλάχιστον 17 από άλλες περιοχές της χώρας θα βρεθούν στα σύνορα του Έβρου και κυρίως στα επίμαχα σημεία.

Αυτοί οι 400, όπως επισημαίνουν πηγές του αρμόδιου υπουργείου, θα αντικατασταθούν στα τέλη Σεπτέμβρη με τους ισάριθμους συνοριοφύλακες που έχουν προσληφθεί, αλλά δυστυχώς τα υγειονομικά πρωτόκολλα έχουν κολλήσει τον διαγωνισμό των αθλημάτων. Για παράδειγμα, αυτά τα πρωτόκολλα ασφαλείας προβλέπουν στο άλμα εις μήκος να καθαρίζεται η… άμμος, στο άλμα εις ύψος να αλλάζεται το στρώμα σε κάθε άλμα διαγωνιζόμενου, η διαδρομή των 1.000 μέτρων να γίνεται από έναν διαγωνιζόμενο, η σφαίρα να… απολυμαίνετέ σε κάθε ρίψη. Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.