Άρης Σπηλιωτόπουλος: Οικονομική αδιαφάνεια και εκλογές σκοπιμοτήτων πλήττουν σοβαρά τη Δημοκρατία | piperata.gr Skip to main content
Aris

Άρης Σπηλιωτόπουλος: Οικονομική αδιαφάνεια και εκλογές σκοπιμοτήτων πλήττουν σοβαρά τη Δημοκρατία

Το ελληνικό πολιτικό σύστημα, διαχρονικά, δεν χαρακτηρίζεται από διαφάνεια και θεσμικούς κανόνες με χρονική διάρκεια, κοινή αποδοχή και δομική σταθερότητα.

Γράφει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος 


Τα κόμματα σπανίως λειτουργούν ως κόμματα-θεσμοί και περισσότερο ως κόμματα ευκαιρίας, που διαγκωνίζονται μεταξύ τους με έπαθλο τη νομή εξουσίας και τον κρατικό κορβανά.
Ενίοτε με ασυδοσία και συχνά με αδιαφάνεια ο νικητής προσπαθεί να χειραγωγήσει το επικοινωνιακό περιβάλλον και μέσω αυτού την κοινή γνώμη.


Όταν η παραπάνω ανάγκη συναντά την απουσία δομικών κανόνων θεσμικής λειτουργίας του πολιτειακού συστήματος, τότε ο κλυδωνισμός της Δημοκρατίας είναι αναπόφευκτος και μαζί της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η διαχείριση της καμπάνιας για την πανδημία, καθώς πάνω από 20.000.000 ευρώ δαπανήθηκαν για την ενημέρωση του κοινού.


Ακόμα και σήμερα ουδείς γνωρίζει επακριβώς ποιος τα διαχειρίστηκε, με πόσο κέρδος, σε ποια μέσα πήγαν τα λεφτά και αν η διαχείριση των κονδυλίων ήταν δίκαιη ανάλογα με την αναγνωσιμότητα, την ακροαματικότητα, την τηλεθέαση, την επισκεψιμότητα των μέσων ή ακόμα και την αξιοπιστία των δημοσιογράφων.


Η απουσία ενημέρωσης εγείρει ζητήματα αδιαφάνειας και δίνει το δικαίωμα στην αντιπολίτευση να ασκεί κριτική, ίσως και ισοπεδωτική για το σύνολο του επικοινωνιακού και δημοσιογραφικού περιβάλλοντος


Όμως η ουσία υπάρχει.


Η αδιαφάνεια προκαλεί θεσμική καχυποψία αφού δίνει στον κυβερνώντα το επικοινωνιακό πλεονέκτημα της οικονομικής επιρροής του επικοινωνιακού περιβάλλοντος και μέσω αυτής της επιρροής της κοινής γνώμης.


Οι δημοσκοπήσεις που είναι η φωτογραφία της στιγμής, αποτυπώνουν την επιρροή αυτή ως τάση επικράτησης του κυβερνώντος.


Μετά και από αυτό, η πρόκληση καταπάτησης των θεσμικών κανόνων διαφάνειας, φαντάζει μεγάλη: Είναι ευκαιρία να γίνουν και πάλι εκλογές για να μηδενίσουμε το χρόνο, να αφανίσουμε την αντιπολίτευση, να ακυρώσουμε τον απλή αναλογική, να εκβιάσουμε για μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη και συνεπώς για πιο αλαζονική και αυθαίρετη διακυβέρνηση χωρίς εταίρους, συναινέσεις και μερίδια στη νομή της εξουσίας!


Και στην αυτονόητη απάντηση ότι σε μια ώριμη δημοκρατία δεν μπορούν να γίνουν εκλογές μόλις που τελείωσαν οι προηγούμενες γιατί δεν υπάρχει νομιμοποιητικός λόγος και αυτό βλάπτει την οικονομία και την κοινωνική συνοχή, η απάντηση είναι η στρεψόδικη προσέγγιση της ελληνικής κουτοπονηριάς που θυμίζει χαρτοπαίκτη παρά θεσμικό παίκτη:
Λόγω πανδημίας άλλαξαν τα δεδομένα, δεν ισχύει η προηγούμενη εντολή, χρειάζεται ανανέωση.


Πέρα όμως από το προφανές θεσμικό ατόπημα ενός τέτοιου ισχυρισμού, υπάρχει η διαχρονική απουσία πρόβλεψης των νομοθετών, κοινοβουλευτικών ταγών σε κάθε περισσότερο ή λιγότερο δειλή αναθεώρηση του Συντάγματος: Η κυβέρνηση εκλέγεται για μια συνεχή τετραετία, τον τελευταίο Οκτώβριο του έτους που εκπνέει η θεσμική χρονική διάρκεια του βίου της. Εξαιρέσεις γίνονται μόνο για έκτακτες εθνικές ανάγκες, Εθνική κρίση, σύρραξη, χρεωκοπία κοκ.


Ειδάλλως υπάρχει θεσμική σταθερότητα, κανόνες αποδεκτοί από όλους, διαφάνεια και προετοιμασία.
Οκτώβριο εκλέγεται η νέα κυβέρνηση, τον Ιανουάριο του επόμενου έτους αναλαμβάνει καθήκοντα. Έτσι έχουν το χρόνο η διοίκηση να ολοκληρώσει το έργο της, να ενημερώσει σωστά τους επόμενους, να συνεργαστεί για την ομαλή συνέχεια του κράτους και οι νικητές να ξεκουραστούν και να προετοιμαστούν με σωστά πρόσωπα και πολιτικές.


Σκηνές με άδεια γραφεία, ξεχαρβαλωμένους υπολογιστές με απουσία σκληρών δίσκων, βουτιές στο κενό της άγνοιας είναι σκηνές μιας άλλης, αντιδημοκρατικής και απαρχαιωμένης περιόδου της ανώριμης Δημοκρατίας.


Ο υπογράφων πολλές φορές κατά το παρελθόν έκανε εκκλήσεις για συνταγματική κατοχύρωση της τετραετούς θητείας των κυβερνήσεων.


Μια έκκληση που έγινε ομόφωνα αποδεκτή ως απόφαση του Συνεδρίου Αρχών και Θέσεων της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Κώστα Καραμανλή, το 2000, αλλά στην πράξη δεν εφαρμόστηκε όπως και πολλές άλλες αποφάσεις εκείνου του συνεδρίου αποτυπώνοντας εν τοις πράγμασι ότι κάθε έκφραση εσωκομματικής δημοκρατίας δεν έχει παρά μόνο επικοινωνιακή αξία για να κερδηθούν εκλογές και να ισχυροποιηθεί η αυθαιρεσία του εκάστοτε ηγέτη.


Με αυτά φτάσαμε εδώ, που ακόμα και σήμερα με 10 δισ. ευρώ να έχουν χαθεί μέσα σε 45 ημέρεςlockdown και άλλα 10 δισ. να κινδυνεύουν να χαθούν από την τουριστική οικονομία, με την ύφεση να απειλεί με ακόμα μεγαλύτερη αφαίμαξη εισοδημάτων και αύξηση της ανεργίας, να ακούγονται εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές! Γιατί φυσικά τέτοιες εισηγήσεις γίνονται στον πρωθυπουργό.
Πολύ περισσότερο σήμερα που η διαρροή περί ανασχηματισμού παρέλυσε την κυβέρνηση και οδήγησε σε μερική αναδίπλωση, λόγω των πιέσεων των υπό απομάκρυνση και υπό διορισμό υπουργών.


ΜΜΕ, επιχειρηματίες, πρώην φατρίες και οικογένειες όλοι μαζί στο παρασκηνιακό παιχνίδι της πίεσης που οδηγεί σε αδράνεια τη διοίκηση.
Και κάπου εδώ επέστρεψαν οι εισηγήσεις περί εκλογών το Φθινόπωρο. 

 

Όλα στον βωμό των συσχετισμών.


Σε μια περίοδο που η χώρα αντιμετωπίζει εξωτερικές προκλήσεις και τεράστιες οικονομικές δυσκολίες. Σε μια περίοδο που τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού ανεβαίνουν επικίνδυνα και ένα δεύτερο κύμα πανδημίας φαντάζει πολύ πιθανό.


Τώρα που απαιτείται συναίνεση, συνεργασία, εθνική συνεννόηση, ορισμένοι εκλογολογούν και παίζουν επικίνδυνα θεσμικά παιχνίδια εις βάρος του τόπου και προς όφελος των συμφερόντων τους.


Θα τους αγνοήσει ο Πρωθυπουργός;
Θα δείξει θεσμική και εθνική ευθύνη;
Θα αντέξει τον πειρασμό προς όφελος του εθνικού συμφέροντος;
Θα δείξει....
Στα δύσκολα ξεχωρίζουν οι χρήσιμοι από τους αρεστούς, οι πολιτικοί από τους πολιτικάντηδες.

 

*Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος είναι πολιτικός επιστήμονας, σύμβουλος επικοινωνίας και στρατηγικής, πρώην υπουργός και αρθρογράφος του PIPERATA.GRAdd new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV