Απόφαση ΕΚΤ: Αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο - Δήλωση Σταϊκούρα | piperata.gr Skip to main content
ΕΚΤ

Απόφαση ΕΚΤ: Αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο - Δήλωση Σταϊκούρα

Αποδεκτά σε όλες τις πράξεις χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα γίνονται πλέον τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε η ΕΚΤ για την χαλάρωση των προϋποθέσεων αποδοχής ενεχύρων, που ανακοινώθηκε λίγο μετά την έναρξη του Eurogroup. Εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αυτή η απόφαση αποτελεί κίνηση- ορόσιμο τόσο για τις ελληνικές τράπεζες, όσο και για την ελληνική κυβέρνηση.

Αποδεχόμενη η ΕΚΤ πως το ελληνικό χρέος είναι ασφαλές και εξομοιώνοντας το με εκείνο χωρών που έχουν επενδυτική βαθμίδα, στέλνει ένα θετικό μήνυμα στους επενδυτές.

Στην πράξη κρατά ανοικτή τη διατραπεζική αγορά για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς από τη στιγμή που το Ευρωσύστημα θα αποδέχεται τα ελληνικά ομολόγα ως ενέχυρο , δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην γίνονται αυτά αποδεκτά από τις άλλες τράπεζες.

Έτσι, εξασφαλίζεται πως εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού οι ελληνικές τράπεζες δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα ρευστότητας και δεν θα χρειαστεί ούτε να απευθυνθούν στον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος, ούτε θα απαιτηθεί να στηριχθούν από το Ελληνικό Δημόσιο.

Η ίδια απόφαση κάνει πιο εύκολη και μια νέα έξοδο της Ελλάδος στις αγορές, καθώς οι επενδυτές – τράπεζες θα μπορούσαν να δώσουν αυτό το ομόλογο ως ενέχυρο στην ΕΚΤ και να αντλήσουν πρόσθετη ρευστότητα.

Δηλώσεις Σταϊκούρα

Αναφερόμενος στην απόφαση αυτή ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε τα εξής:

«Με σημερινή απόφασή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επαναφέρει την παρέκκλιση (waiver) που επηρεάζει την καταλληλότητα των ομολόγων που εκδίδει ή εγγυάται η Ελληνική Δημοκρατία και τα οποία χρησιμοποιούνται ως εξασφαλίσεις στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2018 τα ελληνικά ομόλογα δεν γίνονταν αποδεκτά ως ενέχυρα, καθώς δεν πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης που ορίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Η απόφαση αυτή, σε συνδυασμό με την προηγούμενη απόφαση της ΕΚΤ με την οποία τα ελληνικά ομόλογα θεωρούνται αποδεκτοί τίτλοι στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης λόγω πανδημίας (PEPP), διευρύνει σημαντικά τις πηγές χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών και κατ’ επέκταση ενισχύει την ικανότητά τους να στηρίξουν την πραγματική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Επιπλέον, αναμένεται να έχει θετική επίδραση στην εμπορευσιμότητα και τις αποτιμήσεις των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη στη χώρα μας.

Με υπευθυνότητα, ενότητα και σχέδιο, δρώντας αποφασιστικά, θα βγούμε όρθιοι και δυνατοί από αυτόν τον αγώνα που δίνουμε, με το λιγότερο ατομικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος, και με τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συνοχή».Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV